שתף קטע נבחר

הגיל והתרגיל: איך מטפלים בקשישים בעורף?

התרגיל הגדול מדמה מצב מלחמה בניסיון לבדוק את התמודדות העורף במצב חירום. משרדי הרווחה, הקליטה והגמלאים מטפלים באוכלוסיות החלשות ביותר ומנסים להפיק את לקחי מלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה

במלחמת לבנון השנייה עולים רבים שלא ידעו עברית היו חשופים לסכנה משום שגרו ביישובים שבהם לא פעלה אזעקה, אלא היתה כריזה של המשטרה. במבצע עופרת יצוקה היו קשישים ערירים שישבו בבתיהם, חששו לצאת כדי לרכוש תרופות ומזון ולא ידעו למי לפנות. הבעיה הזו היא אחד הנושאים המרכזיים בתרגיל הענק שמתקיים בימים אלה.

 

תרגיל העורף הגדול, המכונה "נקודת מפנה 3", נפתח היום (א') באופן רשמי ומדמה מלחמה במספר חזיתות. על רקע תרחיש זה מתמקד התרגיל במה שקורה בעורף ישראל. בין היתר מנסים לבדוק את יכולתם של מוסדות רבים להתמודד עם מצבי חירום ומשבר, על רקע לקחי פעולתם במבצע "עופרת יצוקה". שלושת המשרדים הממונים על אוכלוסיות מיוחדות - הרווחה, הגמלאים והקליטה - משתתפים גם כן בתרגיל ומשמשים חוליה מקשרת בין פיקוד העורף לאוכלוסיות השונות.

 

בימים כתיקונם אחראי משרד הרווחה על כ-1,200 מוסדות ומתקנים, הוא מטפל ביותר מ-800 אלף אזרחים ומפעיל באופן ישיר יותר מ-300 מוסדות רווחה. בתרגיל משתתפים כאלף מוסדות הקשורים למשרד הרווחה המתרגלים

מגוון תרחישים, בהם ירידה למקלטים ופינוי דיירים. אחד התרחישים מדמה התמודדות עצמאית של המוסדות ב-72 השעות הראשונות מתחילת האירוע. במסגרתו, חלק מהמוסדות לא יקבלו אספקה של תרופות, יסבלו ממחסור במים וחשמל ועוד.

 

האחראי להיערכות למצבי חירום במשרד הרווחה, אלי בן דוד, אמר ל-ynet כי בכל אחד מהמעונות הלוקחים חלק בתרגיל יש צוותים מיומנים שתודרכו להובלת אנשים למקלטים. לפני כמה חודשים נערך סקר מקיף בכל המוסדות של משרד הרווחה כדי לקבוע ולבדוק מהו המרחב המוגן באותו מוסד.

 

"קשה להחזיק קשישים זמן רב במרחב מוגן"

מזכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', ציין כי "התרגיל נועד לבחון את מוכנות המוסדות במצבי חירום ומשבר, מיגון והישרדות עצמית לטווח ארוך ואת השלמת הלקחים ממלחמת לבנון השנייה ומבצע עופרת יצוקה. ככל שנעבוד קשה יותר במצבי רגיעה, כך נוכל להתמודד טוב במצבי חירום".

 

מנכ"ל משרד הגמלאים, ד"ר אבי ביצור, הוסיף כי בישראל ישנם 600 אלף קשישים שלא מטופלים על ידי אף מוסד. "זו אוכלוסייה חלשה ביותר שחייבת סביבה תמיכה. כתוצאה מהתרגיל נוכל להבין איך מטפלים באוכלוסייה הזו בזמן חירום, משום שהם דורשים סטנדרטים שונים. כך גם נוכל ליצור מודל התנהלות לקראת המקרה הבא, אם חס ושלום יגיע. במקומות כמו מרכזי יום כמעט שאין מיגון וגם אם יש מרחב מוגן, קשה להחזיק את אותם קשישים הרבה זמן בחדר".

 

מאז תחילת שנות ה-90' הגיעו לארץ יותר ממיליון עולים חדשים. משרד הקליטה הגדיר כיעד לתרגיל לטפל ביותר ממחציתם. המשנה למנכ"ל המשרד, חנוך צמיר, הסביר כי במהלך התרגיל יהיו דוברי שפות שונות בכל מרכז מידע של רשות מקומית. לדבריו, עובדי משרד הקליטה יתפזרו בשטח וידווחו כיצד אוכלוסיית העולים הגיבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אש בנהריה. מלחמת לבנון ה-2
צילום: ניב קלדרון
נערכים למצב חירום. איצקוביץ'
צילום: אורי מדמון
מומלצים