שתף קטע נבחר

ביה"ד דחה את העתירה נגד תקציב המדינה

איגוד לשכות המסחר עתר לבית הדין לעבודה נגד עסקת החבילה בין האוצר, המעסיקים וההסתדרות לתקציב המדינה. ביה"ד דחה את העתירה, בטענה שהעניין אינו בסמכותו. ברוש: "נפנפו אותם מכל המדרגות". לין: "נעתור לבג"ץ"

בית הדין הארצי לעבודה דחה היום (ג') את עתירתו של איגוד לשכות המסחר נגד עסקת החבילה לתקציב המדינה לשנת 2009, בטענה לחוסר סמכות. נשיא בית הדין, השופט סטיב אדלר, קבע כי: "אנו סבורים כי בנסיבות העניין מתן צו בדבר הקפאת הליכי חקיקת חוק ההסדרים 2009 אינו בגדר סמכותנו".

 

 

איגוד לשכות המסחר ביקש לבטל את עסקת החבילה למשק, שחתמו עליה הממשלה, ההסתדרות ולשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, המהווה היום את טיוטת חוק ההסדרים של התקציב. זאת, לאחר שראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביטל את הטיוטא שהכינו פקידי האוצר.

 

האיגוד, בראשות אוריאל לין, טען שעסקת החבילה כוללת שינויים בכפייה ביחסי העבודה במשק, וסותרת הסכמים קיימים בין ההסתדרות לארגונים הכלכליים. במהלך הדיונים פרש האיגוד מלשכת התיאום של הארגונים הכלכליים במחאה על עסקת החבילה.

 

ביה"ד: לא נתקוף הליכי חקיקה שטרם הושלמו

שופטי בית הדין קבעו בפסיקתם כי: "עתירתה של המבקשת בלבושה הנוכחי לא באה בגדרי סמכותו של בית דין זה. בית הדין לא יידרש לתקיפה ישירה של הליכי חקיקה הננקטים על ידי הריבון, שלא במסגרת סכסוך קיבוצי. בית המשפט העליון פסק אף הוא לא אחת כי הרשות השופטת לא תתערב בהליכי חקיקה של הכנסת או הממשלה.

 

בית המשפט העליון דחה בעבר בקשה דומה - בעתירת ההסתדרות נגד הלאמת קרנות הפנסיה - חרף העובדה שהפרת ההסכמים הקיבוציים באותו מקרה היתה נעוצה בהליכי חקיקה".

 

"הבקשה (של איגוד לשכות המסחר, ת.ג) מעוררת אי בהירות באשר למהות האמיתית של הסכסוך. מטענות הצדדים לפנינו עולה הרושם כי מדובר בסכסוך פנים ארגוני בין איגוד לשכות המסחר לבין לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, ולא בסכסוך בין ארגון מעבידים לארגון מעבידים אחר, המצוי בגדרי סמכותו של בית דין זה.

 

"כפי הנראה, הרקע לסכסוך נעוץ בכך שהסכמתה של לשכת התיאום להחלטות "פורום השולחן העגול" ניתנה בניגוד לעמדתו של נשיא האיגוד".

 

"מעבר לכך, עתירתו של איגוד לשכות המסחר היא מוקדמת, כיוון שההמלצות לא הבשילו לדבר חקיקה ואף לא לכדי הצעות חוק. בג"צ כבר קבע כי בית המשפט לא יתערב בהליכי חקיקה בטרם הושלמו, ודחה על הסף עתירה שהוגשה לו בטרם הושלמו הליכי החקיקה".  

 

"ההמלצות לא התקבלו במחטף"

"עסקת החבילה התקבלה על רקע משבר הכלכלה העמוק הפוקד את מדינת ישראל, ונועדה לחלץ את המשק מקשייו ולהצעידו לצמיחה מחודשת. חוק ההסדרים כולל לא אחת הוראות הנוגעות להבראת המשק הכורכות תחומים רבים, לרבות עניינים שביחסי עבודה ובמשפט העבודה. מבחינה זאת, ייתכנו מקרים בהם חקיקה בתחום משפט העבודה תהווה חלק ממערך הוראות שנועדו להבראת המשק".

 

"ההמלצות לא התקבלו "במחטף" או תוך "גניבת דעת" אלא על דעת ובהסכמת המדינה כריבון, לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים - כגוף המאגד את מרבית המעסיקים במשק וההסתדרות הכללית כארגון העובדים היציג הגדול ביותר במשק". 

 

"שיתוף פעולה בין הגורמים המרכזיים במשק הישראלי, מהווה את הדרך הראויה והמיטבית להתמודדות עם משבר הכלכלה בישראל".

 

ברוש: "לין נופנף מכל המדרגות"

נשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, שרגא ברוש, מסר בתגובה: "סופה של האמת לנצח. בית הדין הארצי לעבודה נפנף את אוריאל לין מכל המדרגות. שוב הוכח כי גורמים אינטרסנטיים זורעים מבוכה מיותרת ומחממים את מערכת יחסי העבודה ללא צורך וללא הצדקה.

 

"החלטת ביה"ד הארצי רק מוכיחה כי בטענותיה של לשכת המסחר אין כל בסיס מקצועי ומשפטי. אמירות של ביה"ד כי ההחלטות נתקבלו בדרך נורמטיבית ובהסכמה הן התהליך הנכון להידברות בין העובדים והמעסיקים, והן התשובה לפופוליזם הזול. ביה"ד קבע כי שיתוף פעולה בין הגורמים המרכזיים במשק הישראלי מהווה את הדרך הראויה והמיטבית להתמודדות עם משבר הכלכלה בישראל".

 

לין - נעתור לבג"ץ

"אם אחליט להשיב באותה מטבע אז תוך זמן קצר הוא לא יוכל להראות את פניו בציבוריות הישראלית", אמר לין ל-ynet. "אני מתפלא ששרגא מתבטא כך, אחרי שאפילו לא העז להגיע לבית הדין. הפניה הייתה רצינית, בית הדין חושב באופן ענייני שהפניה שלנו מוקדמת מדי ועתה משצריך - נעתור לבג"ץ". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין
צילום: מיכה קירשנר
צילום: עינת אנקר, לע"מ
נשיא בית הדין לעבודה, סטיב אדלר
צילום: עינת אנקר, לע"מ
מומלצים