שתף קטע נבחר

הטיפ היומי: איזו גבינה היא הבריאה ביותר?

בארץ מעדיפים לאכול גבינות לבנות ורכות. איזו מהן דלה בשומן, בנתרן ובלקטוז וללא חומר משמר, ועשירה בסידן?

הישראלים מעדיפים את הגבינות שלהם רכות ולבנות. מבחר הגבינות הלבנות בעלות אחוזי שומן בינוניים בארץ הוא מהגדולים בעולם. השאלה היא אם הגבינות האלה טובות לנו.

 

באחד המחקרים המקיפים שערכו מכוני המחקר הלאומיים האמריקאיים ‭(NIH)‬ במשך כשבע שנים, נבדקה צריכת סידן ומוצרי חלב בקרב יותר מ‭53,570-‬ נחקרים חולים. מתוצאות המחקר עלה כי ככל שצריכת מוצרי החלב והסידן עלתה, כך עלתה דרגת הבריאות של מערכת העיכול. אפשר לסכם את התוצאות גם מכיוון אחר, ולומר שככל שמערכת העיכול בריאה יותר, כך יש לה יותר יכולת לעכל מוצרי חלב.

 

יש לציין שהמחקר האמור, כמו גם מחקרים אחרים שנערכו בארה"ב ובאירופה על ההשפעות הבריאותיות של החלב, מבוססים על מוצרי חלב בעלי אופי מעט שונה ממוצרי החלב הנצרכים בישראל. כך למשל, עיקר הגבינות הנצרכות בחו"ל הן גבינות צהובות, קשות ועתירות שומן רווי ונתרן, בעוד שרוב הגבינות שצורך הישראלי הממוצע הן גבינות לבנות רכות ‭,5%‬ עם כמויות נתרן הרבה יותר מתונות.


בארץ אוהבים אותן לבנות ורכות (צילום: אסף אמברם)

 

דע את הגבינה

כדי לעזור לכם לבחור את הגבינה עם התועלת התזונתית הטובה ביותר, ביקשנו מיצרני הגבינות הגדולים מידע על הגבינות שהם מייצרים. הנה התוצאות:

 

גבינות ללא חומר משמר

תנובה: כל סוגי הגבינות הלבנות, כל סוגי הקוטג‭.'‬

 

שטראוס: כל סוגי הסקי, הקוטג' והסימפוניות הטבעיות.

 

גד: כל סוגי קרם השמנת, ריקוטה טבעית, מלוחה, פלפלים ועזים. ברי פקאן, קממבר צאן, מוצרלה בייבי.

 

טרה: גבינה לבנה ‭3%‬ וסוגי הקוטג‭.'‬

 

גבינות דלות לקטוז

קוטג' ‭5% ,3% ,1%‬ של תנובה. 100 ג' קוטג' מכיל עד ‭1.5‬ ג' לקטוז. לשם השוואה, בכוס חלב יש 10 ג' לקטוז. לרגישים ללקטוז - קוטג' יכול להיות פתרון טוב.

 

גבינות מועשרות בוויטמין D‬

גבינות הסקי והקוטג' של שטראוס. חצי קופסת גבינה מספקת ‭25%‬ מכמות הוויטמין D והסידן המומלצת ליום.

 

גבינות עשירות בסידן

הגבינות העשירות ביותר בסידן טבעי שמקורו מהגבינה, עם העשרה מעטה של סידן איכותי מסוג סידן ציטראט, הן הריקוטה וקרם השמנת ‭5%‬ של גד. חצי קופסת ריקוטה או קרם שמנת ‭5%‬ מספקות בין ‭50%‬ ל‭75%-‬ מכמות הסידן המומלצת ליום למבוגר.

 

ב‭20-‬ ג' גבינת ברי פקאן או קממבר צאן, הנקיות מחומרי שימור, יש כ‭60-‬ קלוריות, 5 ג' שומן, 160 מ"ג נתרן, פחות מ‭0.1-‬ ג' לקטוז ו‭150-‬ מ"ג סידן. כלומר, אותה כמות שומן וסידן כמו ב‭100-‬ ג' קוטג' או גבינה לבנה ‭,5%‬ עם פחות קלוריות ונתרן.

 

לסיכום, ההמלצה שלי היא לחפש במקרר את הגבינות הנקיות מחומרי שימור. אם אתם רגישים ללקטוז, העדיפו את הקוטג' של תנובה. אם אינכם מרבים לאכול מוצרי חלב, כמות קטנה של גבינת ריקוטה תעשיר את התפריט שלכם כמות גדולה של סידן. אם יש לכם ילדים, תנו להם מוצרי חלב מועשרים בוויטמין D בנוסף לסידן, כמו קוטג' וסקי של שטראוס.

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית


     

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חפשו את הגבינות ללא חומרים משמרים
צילום: יעל גרטי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים