שתף קטע נבחר

שר התמ"ת: השנה ייסגרו 10.5% מהעסקים

שר התמ"ת בנימין בן אליעזר, הזהיר היום בכנס תעסוקה מפני קריסת העסקים הקטנים. לדבריו, בשנת 2009 צפויים להיסגר למעלה מ-47 אלף עסקים

שר התמ"ת, בנימין בן אליעזר, השתתף הבוקר (ב'), בכנס בנושא "תעסוקה בירושלים בתקופה של משבר כלכלי", והציג נתונים עגומים ממחקר שערך משרדו על מצב העסקים הקטנים בישראל. מהנתונים עולה שבשנה זו צפויים להיסגר למעלה מ-47 אלף עסקים בישראל, המהווים 10.5% מהעסקים בישראל.

 

"זהו מספר הגדול בכ- 7.6 אלף עסקים יותר מהצפוי, לו המגזר העסקי היה ממשיך לצמוח בשעורים הממוצעים של השנים האחרונות", אמר השר . עוד הוא הוסיף כי "כ- 85% מתוך העסקים הצפויים לסגירה הם עסקים של עצמאים שלרוב עובד בהם אדם אחד".

 

בן אליעזר: יכול להיות יותר גרוע

בן אליעזר הזהיר שהמשבר העולמי צפוי לגרום לאובדן של כ-13 אלף משרות השנה למשק הישראלי. אם המשבר ימשיך, מעריך השר שהמספרים לעיל יהיו גדולים מכפי שחוזה המחקר.

 

בן אליעזר הדגיש שהפגיעה מורגשת בכל הארץ: "העסקים הקטנים נפגעו כאן בירושלים, כמו שנפגעו בערי הפריפריה, כמו שנפגעו בכרך של ת"א וגוש דן". לדבריו, "במשרד התמ"ת, רואים בציבור העסקים הקטנים והבינוניים כאחד הסקטורים החשובים ביותר במשק, וככזה נדרשים כלים רבים על מנת להתמודד עם הבעיה כממשלה". עוד הודיע בכנס, כי משרדו יידרש לטיפול במחנק האשראי: "פתחנו בדיונים אל מול האוצר על מנת שיהיה ניתן לפתור את הבעיה ולהזרים חמצן לעסקים".

 

המחקר - מנתוני למ"ס בשנים קודמות

הניתוח מתבסס על נתוני הלמ"ס לשנים 2000 – 2007 על סגירת עסקים, ועל נתונים מסקר מעסיקים של מינהל מחקר וכלכלה בנוגע לפיטורי עובדים במשק בכלל ובשל המשבר הכלכלי בפרט. במחקר מדגישים שלמרות הנתונים הקשים, אף תרחיש שנבחן, לרבות "הקשה יותר", לא צפוי להיות חמור כבתקופת ההאטה במשק בשנת 2002, אז נסגרו 12.8% מהעסקים.

 

הנקודה החיובית שעולה מתוך המחקר היא שאובדן מקומות העבודה צפוי להיות נמוך יחסית השנה. זאת, משום שחלקם המכריע של העסקים הנסגרים הם עסקי עצמאים, שבהם עובד לרוב אדם אחד, או עסקים המעסיקים עד 5 שכירים. לעומת העסקים הקטנים, העסקים גדולים יותר חסינים הרבה יותר.

 

גם בהתאחדות התעשיינים מזהירים

יו"ר איגוד תעשיות מוצרי בניה וצריכה בהתאחדות התעשיינים ויו"ר לוריאל ישראל, גד פרופר, אמר היום ש"תעשיות מוצרי בנייה וצריכה מצויות במצב הקשה ביותר מזה - 15 שנים". לדבריו, מאז פרוץ המשבר - פוטרו כ-4,000 עובדים בענפי הפלסטיקה והגומי, הדפוס והוצאה לאור, העץ ומוצריו והנעליים - וכ-2,200 עובדים נוספים בענפים אלו עומדים להצטרף למעגל האבטלה בחודשים הקרובים".

 

על רקע זאת, ובשל ירידת המכירות השנה בכ-10.4%, צפוי הרווח בענף להסתכם בכ-15.23 מיליארדי דולרים. עקב זאת, בהתאחדות קוראים לשר התמ"ת, לשר הבריאות, ולממשלה להגביר את האכיפה בענף הקוסמטיקה, תוך שהוא מציין, כי בשוק קיימים מוצרים מזוייפים בתחום הקוסמטיקה, המשווקים ללא רישיון מתאים של משרד הבריאות.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר התמ"ת. פואד בן אליעזר
צילום: AFP
מומלצים