שתף קטע נבחר
צילום: Gettyimages Imagebank

תעלומה: למה הכוכב בטלג'וז מתכווץ?

בטלג'וז הוא פיגורה רצינית ביקום. קוטרו קרוב ל-450 מיליון ק"מ, הוא הכוכב התשיעי בבהירותו בשמי הלילה ויש אפילו אלה המשערים שהדמות הקולנועית ביטלג'וס קרויה על שמו. אז למה בשנים האחרונות הוא התכווץ ב-15%. צרות של ענקים

הכוכב בטלג'וז (Betelgeuse) הוא ענק אדום הממוקם בקבוצת אוריון, כ-600 שנות אור מכדור הארץ. בטלג'וז, הכוכב הבהיר ביותר בקבוצת אוריון והתשיעי בבהירותו בשמי הלילה, הוא כוכב עצום שקוטרו קרוב ל-450 מיליון קילומטרים. אבל לאחרונה הבחינו אסטרונומים בתופעה מוזרה - בטלג'וז מתכווץ.

 

  • מותו המזהיר של כוכב ענק

 

חוקרים מאוניברסיטת ברקלי שבקליפורניה, בהם זוכה פרס נובל בפיסיקה צ'רלס טאונס (Townes), טוענים כי ב-15 השנים האחרונות קטן שטחו של בטלג'וז ב-15%. "קצב ההתכווצות של בטלג'וז עולה עם השנים", אמר טאונס.

 

החוקרים, שהציגו את ממצאיהם בכנס השנתי של אגודת האסטרונומיה האמריקנית, טרם הצליחו להבין מה גורם להתכווצותו של בטלג'וז. באופן מפתיע, עוצמת הקרינה שפולט הכוכב לא השתנתה ונבדקת האפשרות שמא ההתכווצות מבשרת את קיצו של הענק האדום, שאסטרונומים מעריכים את גילו כקרוב ל-10 מיליון שנים. "בהתחשב בכמות הידע שיש לנו על גלקסיות, אנחנו יודעים יחסית מעט על מה שקורה לענקים אדומים לקראת סוף חייהם", אמר אדוארד וויסנואו (Wishnow), שותף לצוות המחקר.

 

ענקים אדומים מתאפיינים בשטח גדול מאוד ביחס למסה שלהם. הם נוצרים כאשר כוכב המכלה את מלאי דלק המימן שבליבתו, מתחיל להבעיר הליום בהיתוך גרעיני, על מנת לייצר קרינה המאזנת את כוח הכבידה שמפעילה קליפתו וכך להימנע מקריסה אל תוך עצמו. היתוך ההליום גורם להתנפחות ניכרת של קליפת הכוכב וכך להתרחבותו.

 

מדענים מעריכים כי בעוד כ-1000 שנים יאזל גם מלאי ההליום של בטלג'וז והוא יסיים את חייו בהתפרצות זוהרת הנקראת סופר נובה מסוג 2. בשל גודלו העצום, הסופר נובה של בטלג'וז צפויה להיות אירוע שצאצאינו ידברו עליו למשך דורות. היא תהיה ללא ספק האירוע הבולט ביותר בשמיים ואת הקרינה שתפיץ ניתן יהיה לראות מכדור הארץ למשך חודשים שיבואו, גם בשעות האור.  

 

טרם הובהר טיב הקשר בין התכווצותו של בטלג'וז לבין קיצו המיועד, ממש כשם שלא הובהר מעולם הקשר בין שמו של הכוכב לשמו של גיבור הסרט הקלאסי של טים ברטון "ביטלג'וס". צ'רלס טאונס הבטיח שהוא ועמיתיו יעקבו אחר הכוכב בשנים הקרובות על מנת לנסות ולהבין מה גורם לו לקטון והאם תהליך זה נמשך או מתהפך.

 

בעניין הסרט, הוא כנראה לא יכול לעזור, אבל שימו לב ששמה של רוח הרפאים החביבה שמגלם מייקל קיטון אמנם נהגה אחרת משמו של הכוכב, אבל הוא מאוית בדיוק באותו אופן - כפי שניתן לראות על המצבה המופיעה בסוף הסרט. אם כן, לדור בר המזל שיזכה לראות את בטלגו'ז מתפוצץ כדאי לצלם את האירוע, וגם כדאי להיזהר שלא לומר את שמו של הענק האדום שלוש פעמים, הדבר האחרון שחסר לנו הוא רוחות רפאים של כוכבים המסתובבות ביקום.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בטלג'וז בטלג'וז בטלג'וז
צילום: נאס"א
מומלצים