שתף קטע נבחר

זירת הקניות

חוץ משקיות, מהו סוג האשפה השכיח בים?

שני סוגי פריטים מהווים כמחצית מהפסולת במימי האוקינוסים בעולם: שקיות פלסטיק ומוצרים הקשורים לעישון - בעיקר בדלים. השקיות "חונקות" את בעלי החיים והבדלים - שמכילים כימיקלים - מרעילים את המים

יש הרבה זבל בים - זה לא חדש - וגם העובדה שהאשפה פוגעת בבעלי החיים ובמים ידועה. אך הנתונים שהציגה תוכנית שמירת הסביבה של האו"ם מדגישים עד כמה ניתן היה למנוע את הנזק.

 

הנתונים מתייחסים לסוגי האשפה השכיחים ביותר באוקינוסים, והם מגלים כי שני סוגי אשפה מהווים יותר ממחצית הפסולת שבמים. הסוג הראשון צפוי למדי: שקיות פלסטיק. רבות נכתב כבר על הסיכון הגלום בהן למערכות האקולוגיות בים. הם נראות במים כמו מדוזות ולכן גורמים לחנק בקרב צבי ים ויונקים ימיים, והן "מתלבשות" על אלמוגים וחונקות אותם למוות.

 

עוד על פסולת בים - ובכלל:


פסולת בים (צילום ארכיון: רונן אלקלעי. באדיבות "צלול")

 

הסוג השני מפתיע יותר: סיגריות. על פי הנתונים, כרבע מהפסולת במים - וכמחצית מהפסולת במקומות מסויימים - מורכבת מבדלים ואריזות שונות של סיגריות. באזור הים התיכון, פסולת הקשורה למוצרי עישון מהווה כ-40 אחוז מסך כל הפסולת בים; באקוודור, פסולת זו היוותה יותר ממחצית הפסולת שנשטפה לחוף.

 

על פי הערכות רשות האוקינוסים והאטמוספירה האמריקנית (NOAA), פסולת באוקינוסים קוטלת כמיליון בעלי כנף ומאה אלף יונקים ימיים בכל שנה. הנתונים מצביעים על כמויות גדולות של פסולת ליד חופי אסיה, ובעיקר בקרבת סין, עם 1.3 מיליארד תושבים. נתונים אחרים של האו"ם מלמדים כי כ-60 אחוז מקרב הגברים בסין מעשנים.

 

מחקר שבוצע לאחרונה בארצות הברית מצא שבדלי סיגריות יכולים לפגוע פגיעה אנושה בדגים. הכימיקלים המצטברים בפילטרים לאחר העישון, בצירוף החומר הבלתי מתכלה ממנו עשוי הפילטר, יכולים להיות קטלניים עבור דגים וחיות אחרות בים.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים