שתף קטע נבחר

מדריך: כך נשתמש נכון בגזייה

מה לבדוק לפני שקונים גזייה? מהם כללי הבטיחות? מותר להשתמש בה שלא למטרת בישול? מה צריך לדעת על המכל? שאלות ותשובות בעקבות פציעת מטיילים בצפון מפיצוץ גזייה

כיצד ניתן למנוע תקלות ואסונות כתוצאה משימוש בגזייה? בסוף השבוע שחלף, מטיילת נפצעה בינוני בשמורת גמלא שברמת-הגולן ושלושה מטיילים שהיו איתה נפצעו קל מפיצוץ גזייה. הארבעה הועברו לקבלת טיפול רפואי בבית-החולים "פוריה" בטבריה.

 

למזלם של הארבעה, האירוע הסתיים בכוויות קלות-בינוניות בלבד. ואולם המקרה מעיד על כך ששימוש לא נכון בגזייה עלול להביא לאסון.

 

גזייה נמכרת בדרך כלל כשמכל בצדהּ, אך לא תמיד. לכן ביקשנו משני מומחים לספק עצות רכישה ובטיחות בכל הקשור לגזיות ולמכלי הגז.

 

בשיחה עם ynet אמר שם-טוב לוי, ראש מדור מערכות גז במכון התקנים, כי הוא לא ממליץ להתקרב לגזייה הנמכרת בלי הוראות, מכיוון שזו עדות ברורה לכך שלא עברה את בדיקות מכון התקנים, וייתכן שיהיו בה ליקויים. "יש לנו תקן המיועד לגזיות, 968, שלפיו הגזייה צריכה קודם כל לא לפלוט גז רעיל".

 

מה צריך לבדוק לפני שקונים גזייה?

 

"לכל גזייה מצורפות הוראות שימוש והפעלה, הכוללות את הוראות ההרכבה של המכשיר, וחיבורו למכל, וכן הוראות לאופן ולתדירות של החלפת מכל הגז. נוסף על כך, צריכות להיות שם הנחיות לשימוש בטיחותי במכשיר, תוך ציון הסכנות הכרוכות בשימוש לא זהיר בגז הפחממני המעובה שבמכל, שנקנה יחד או בנפרד מהגזייה".

 

מה צריך להיות במפרט ההוראות?

 

"תיאור מדויק של מכלי הגז המתאימים למכשיר, סוג הגז שהם אמורים לכלול, צריכה מקסימלית של גז לשעה ולחץ גז. על המכשיר עצמו צריך להופיע שם היצרן ושם היבואן וכתובתו, כמו גם מספר זיהוי של סדרת הייצור והדגם".

 

מהם כללי הבטיחות הבסיסיים לשימוש בגזייה?

 

"גזייה אינה מיועדת לשימוש במקום סגור. לכן, אסור בתכלית האיסור להשתמש בגזייה בתוך הבית, וגם לא בתוך אוהל, משום שבשל היותה מכשיר הפועל בלחץ גז גבוה, דליפה ממנה יכולה לקרות במהירות, ועדיף שתתרחש במקום מאוורר - שם הגז יתנדף ולא יאגר.

 

"וישנם כללים חשובים נוספים:

 

  • את המכשירים יש להעמיד במקום יציב בלבד, ולהיזהר מרוח.
  • את המכלים של הגזייה יש להוביל אך ורק במאונך; אף פעם לא בשכיבה.
  • אין לאחסן את המכלים בתא מטען, או ברכב כשהטמפרטורה בו גבוהה.
  • חשוב להשתמש בסיר בקוטר התואם את הגזייה, בהתאם להוראות השימוש. כשמחליטים להשתמש בסיר גדול יותר, זה עשוי לגרום פיצוץ".

 

אפשר להשתמש בגזייה למטרות שאינן בישול, נניח חימום?

 

"חשוב שלא לאלתר בתחום הזה, כי זה יכול להביא לאסון. הגזייה מיועדת למטרה מסוימת, ומומלץ שלא להשתמש בה למטרות אחרות".

 

מאיזה בלאי סובלות גזיות?

 

"יש לוודא שכל אטמי הגומי בגזייה מצויים במקומם, כי הרבה פעמים נופל אטם בשל שימוש רב, ואם אין אין אטימה - נוצרת דליפה".

 

כיצד לתחזק את המכשיר?

 

"לא מזיק לערוך בדיקה תקופתית של המכשיר, על-ידי איש מקצוע שהוא מתקין גז".

 

"חשוב להשתמש רק במכל שהיצרן סיווג למכשיר"

צירפנו לשיחה את איגור דוסקלוביץ', מרכז תקינה בכיר ביחידת הממונה על התקינה במשרד התמ"ת, כדי לקבל מידע נוסף בכל הקשור לגזיות.

 

האם ידיעת סוג הגז מספיקה לבחירת מכל לגזייה?

 

"לא. הוראות השימוש וההרכבה שמצורפות לגזייה חשובות ביותר לבחירת המכל. יש מכלים עם הברגה, יש מכלים עם נוקר. חשוב להשתמש רק במכל שהיצרן סיווג למכשיר". 

 

מה צריך לדעת על המכל?

 

"יש לבדוק שעל המכל מצויות הוראות בעברית. יש לשים לב ללחץ הגז, לסוג הגז, לנפח המכל והכי חשוב: מי האבא והאמא של המכל - כלומר מי היצרן והיבואן".

 

אלו אמצעי זהירות יש לנקוט כשהמכל מראה סימני גסיסה?

 

"חשוב לזכור לסגור את ברז הגז של המכל אחרי הבישול, ורק אחר כך להוציא את המכל ולהחליפו בחדש. אם הברז יישאר פתוח - תתרחש דליפת גז".

 

אילו אמצעי זהירות יש לנקוט כדי לשמור על המכל מפני התפוצצות?

 

"אין צורך לשמור את המכל במקרר, אבל אסור להשאירו במקום שבו קרני השמש יפלו עליו ישירות. במכל יש תערובת נוזלית או גזית, ואם נדליק מכל ששהה בשמש, יכולה להתרחש מכת אש פתאומית".

 

מכל כזה יכול לדלוף?

 

"דליפה ממכל יכולה לקרות רק אם אינו תקין. אבל כמו בגז ביתי, יש לתערובת שבתוכו תוספת ריח, וכך ניתן להריח את הדליפה, ואז יש לסגור מיד את כל הברזים ולא להשתמש במכל - כל עוד טכנאי גז לא בדק אותו. הכי חשוב לזכור שגזייה אינה מוצר שקנית וזהו, אין צורך להתעסק בו. צריך לדאוג לו ולטפל בו. זה לא מוצר שיישאר איתנו כל החיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
קיראו היטב את ההוראות לפני השימוש
צילום: index open
צילום: גלית קוסובסקי
גזייה - לבישול בלבד
צילום: גלית קוסובסקי
מומלצים