שתף קטע נבחר

וירוס הרוטה: הגורם המוביל לאשפוז משלשולים

מחקר ישראלי: וירוס הרוטה אחראי לכמעט מחצית מהאשפוזים עקב שלשולים בקיץ, ולשני שליש מהאשפוזים בחורף. חיסון מקנה הגנה יעילה מפני תחלואה המצריכה אשפוז, אך עדיין אינו מסובסד

מחקר ישראלי: נגיף הרוטה אחראי ליותר ממחצית האשפוזים משלשולים בקרב ילדים. מחקר שנערך בשלושה בתי חולים בצפון הארץ בשנים 2007-2008, מצא כי נגיף הרוטה היה הגורם האחראי ל-45% מהאשפוזים עקב שלשולים בקרב ילדים עד גיל 5. בעונת החורף, שבה הנגיף פעיל יותר, היה שיעור החולים בווירוס גבוה משמעותית: כשני שלישים מהאשפוזים עקב שלשולים, נגרמו על ידו. כ-85% ממקרי הרוטה התגלו אצל תינוקות בני פחות משנתיים, ונמצא כי ההקאות והשלשולים היו קשים יותר אצל תינוק שנדבק בווירוס הרוטה, מאשר בנגיפי שלשול אחרים. 

 

מחקר אחר, שנערך בבית החולים "סורוקה" בין השנים 2006-2009, מצא כי נגיף הרוטה אחראי ליותר מ-13 אלף ימי אשפוז של ילדים מתחת לגיל 5 בישראל. כמו כן, הראה המחקר כי אחד מתוך 51 ילדים יהודים ואחד מתוך 38 ילדים בדואים מתחת לגיל שנתיים יאושפזו עקב מחלה שלשולית הנגרמת על ידי נגיף הרוטה. על פי מחקר זה, חיסון במנה אחת או יותר נגד הנגיף, מקנה הגנה של מעל 80% מפני תחלואה המצריכה אשפוז.

 

ממחקרים שיוצגו בכנס לרופאים בנושא וירוס הרוטה שיתקיים השבוע, עולה כי בישראל מהווה הנגיף את הסיבה הנפוצה ביותר לשלשול בקרב ילדים עד גיל שנתיים. על פי הערכות נדבקים מדי שנה בישראל אלפי תינוקות בנגיף, כאשר טווח הגילאים המסוכן ביותר להידבקות הוא חצי שנה עד שנתיים.  

  

"מדוע בריאותו של הילד תלויה במצב הכלכלי של הוריו?"

נגיף הרוטה גורם לשלשולים ממושכים (גסטרואנטריטיס) והתייבשות, עד לצורך באשפוז דחוף. חלק מהתינוקות סובל מאבדן נוזלים רב המצריך לעתים אשפוז ביחידה לטיפול נמרץ. ארגון הבריאות העולמי (WHO) פרסם בראשית חודש יוני השנה המלצה לכלול את החיסון נגד וירוס הרוטה בתכנית החיסונים הלאומיות ברחבי העולם. הארגון מעריך כי בכך ניתן יהיה להפחית את מקרי המוות בשנה בחצי מליון, ואת מספר האשפוזים בשני מליון. בישראל, כאמור, אחראי הנגיף לכמחצית או יותר מהאשפוזים בעקבות שלשול בילדים והחיסיון צפוי להיכנס לתכנית החיסונים בשנה הבאה, אם ימצא לכך מימון.

 

באיגוד רופאי הילדים בישראל ממליצים להורים לחסן את התינוקות נגד וירוס הרוטה, למרות שהחיסון לא כלול עדיין בתכנית חיסוני השגרה ואינו ממומן על ידי משרד הבריאות. לפי המלצת הוועדה המייעצת לחיסונים, שהוגשה למשרד הבריאות, ייכנס החיסון לשגרת החיסונים בישראל בשנת 2010.

 

ד"ר צחי גרוסמן, מזכיר איגוד רופאי הילדים, אומר כי "המודעות בקרב רופאי הילדים אינה מהווה תחליף לסבסוד של החיסון נגד הנגיף על ידי משרד הבריאות והכנסתו למערך חיסוני השגרה לפעוטות. לא ייתכן מצב שבו בריאותו של ילד תלויה בכושר הכלכלי של ההורים. אנחנו נילחם על כך שכל הילדים יזכו לקבל את החיסון משנת 2010, בהתאם להתחייבות משרד הבריאות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
13 ימי אשפוז בשנה, רק מהנגיף
צילום: index open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים