שתף קטע נבחר

כלכלת ישראל נכנסה למדד השווקים המפותחים

כבר לא שוק מתעורר: חברת ייעוץ ההשקעות MSCI Barra העבירה את ישראל, יחד עם טאייוואן, ממדד השווקים המתעוררים - הכולל את שוקי ההון של מרבית המדינות המתפתחות, למדד השווקים המפותחים. על אף שהחלטה מעידה על חוסנה של הכלכלה הישראלית, האטרקטיביות של החברות בבורסה בת"א עשוייה להיפגע. המרוויחות העיקריות - טבע, צ'ק פוינט וכי"ל

ישראל עלתה ליגה: חברת ייעוץ ההשקעות MSCI Barra העבירה אמש (ב') את ישראל למדד ההשקעה של השווקים המפותחים (MSCI DM), וגרעה אותה ממדד השווקים המתעוררים (MSCI EM). מדד השווקים המתעוררים כולל את השווקים ב"עולם השלישי" ובגוש המזרחי לשעבר, ואילו מדד השווקים המפותחים כולל את מדינות המערב.

 

יחד עם ישראל, נכנסה גם טאייוואן למדד השווקים המפותחים. בחברת הייעוץ שקלו "לשדרג" גם את דרום-קוריאה ואת נסיכויות המפרץ הפרסי, אך בסופו של דבר החליטה להשאיר את דירוגן כשווקים מתעוררים על כנו.

 

על אף שהחלטה זו מצידה של חברת המדדים מעידה על חוסנה של הכלכלה הישראלית, האטרקטיביות של החברות בבורסה בת"א עשוייה להיפגע. שינוי התיוג של ישראל צפוי יהיה להיכנס לתוקף בנובמבר השנה.

 

הנתח של ישראל במדד ה-MSCI DM יהיה דומה לזה של דנמרק ובלגיה. ישראל תדורג במקום ה-18 מתוך 24, לפני פורטוגל, אירלנד, יוון, ניו זילנד ונורווגיה. במריל לינץ' הבהירו שהאפקט החיובי למעבר צפוי להגיע בטווח הארוך, בעיקר לחברות הגדולות.

 

מנהל מחלקת מחקר של במריל לינץ' ישראל, חיים ישראל, אומר: "על כל דולר שמושקע במדדי השווקים המתעוררים, מושקעים חמישה במדדי השווקים המפותחים - אך הנתח שתתפוס ישראל יהיה נמוך הרבה יותר. בעוד שישראל תופסת כיום 2.87% מנתח מדד השווקים המתעוררים, היא תזכה לנתח של 0.39% בלבד מעוגת ההשקעות במדד השווקים המפותחים. ישראל תפשה 13% ממדד השווקים המתפתחים במזה"ת, אירופה, ואפריקה (EMEA), והיא תצא ממנו עם קבלת ההחלטה".

 

טבע - המרוויחה המרכזית

בדו"ח שהוציאה מחלקת המחקר של מריל לינץ' נכתב שההחלטה אמורה להכניס כסף פסיבי (תעודות סל) בסך 2.8 מיליארד דולר נטו. עם זאת, הם מבהירים כי בפועל 60% מהסכום יופנה לרכישת מניות טבע באמצעות השקעה בבורסה האמריקנית (מנייה דואלית) ולא בבורסה הישראלית מטעמי נוחות וסחירות. עוד מעריכים במריל כי משום שמניית טבע תופסת בלאו הכי את חלק הארי במדד מנהלי ההשקעות יעדיפו שלא להתרכז בשאר המניות, כך שלמעשה אין תמריץ להשקעת 40% הנותרים.

 

עוד אומר ישראל שעקב המעבר למדד המדינות המפותחות צפויים לצאת 1.3 מיליארד דולר. הסיבה לכך היא הצורך לממש את ההשקעות עם השינוי בסיווג המדד אליו משתייכת ישראל. בניגוד לרכישה עקב התיוג המחודש, שאינה מחייבת מיידיות, המכירה כן צריכה להיעשות באופן מיידי עם יציאת ישראל ממדד השווקים המתפתחים.

 

כך לדוגמא מנהלי קרנות אשר תמהיל ההשקעות שלהם מחייב השקעה של אחוז מסויים במדד השווקים המתעוררים, ייאלצו למכור את ההחזקות בחברות הישראליות, ולרכוש תחתן החזקות של חברות הנסחרות במדד ממנו נגרעה ישראל. גם כאן צפויות החברות הגדולות במדד לספוג את עיקר הפגיעה, כשבניגוד לטבע, צ'ק פויינט וכי"ל, הפיצוי שיינתן להן בשל המעבר מכיוון המשקיעים במדד המדינות המפותחות - הוא מינורי.

 

ההשפעה - לא דרמטית

מנגד, מערך מאקרו ואסטרטגיה בפסגות בית השקעות מעריך כי ההשפעה של המעבר לא תהיה כל כך דרמטית. בהערכה שפירסמו היום מציינים הכלכלנים כי החברות שייפגעו משדרוג מעמדה של ישראל הן חברות בלי פעילות בינלאומית רחבה, כך שמדובר בעיקר במניות פועלים ולאומי. כמו כן, מציינים בפסגות את שיעור ההחזקה הנמוך של המשקיעים הזרים במניות הנסחרות בת"א לכך שהפגיעה, אם תתרחש תהייה מינורית.  

 

בפסגות מציינים כי "טבע וצ'ק פוינט מסוקרות באופן פרטני מתוקף היותן שחקניות בינלאומיות מובילות בסקטורים שלהן ועל כן לא צפויות להיפגע משדרוג מעמדה של ישראל על ידי MSCI. מניית טבע (דואלית) מחייבת החזקה של משקיעים המבקשים חשיפה לתחום התרופות הגנריות ברמה העולמית. הדבר נכון גם לגבי "כימיקלים לישראל" הפועלת בתחום הדשנים והכימיקלים העולמי".

 

השתתפו בהכנת הידיעה: גיל קול מ-ynet וגיל קיליאן מ"כלכליסט"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש מחלקת המחקר במריל לינץ' ישראל, חיים ישראל
צילום: גיל קול
מומלצים