שתף קטע נבחר

המפכ"ל לשעבר חפץ: ערבוש? הייתי אומר בעצמי

השר לביטחון-פנים הסתבך און רקורד, אך בכירי משטרה לשעבר לא מבינים על מה המהומה: "בשפה שלנו, אנשי הרחוב, 'ערבוש' זה מלוכלך", מסביר חפץ. אליק רון: "התבטאות אומללה - אבל שהצדקנים לא יבלבלו את המוח. הוא לא צריך להתפטר". סגן-ניצב דרוזי: "אז אמרו, ביג דיל. גם בני מיעוטים אומרים את זה"

מעידה לשונית? כנות מפתיעה? הסתחבקות מיותרת? גזענות לשמה - או סתם שפת רחוב? פליטת הפה של השר לביטחון-פנים יצחק אהרונוביץ', שכינה סוכן משטרתי "ערבוש אמיתי" משום שהיה מלוכלך, ממשיכה להכות גלים. ובעוד חברי הכנסת הערבים יוצאים מגדרם להביע את זעמם, כבר יצאו הבוקר (יום ד') אנשי מרצ להפגין מול המשרד לביטחון פנים ולדרוש את התפטרותו של השר.

 

בקרב כמה מבכירי המשטרה לשעבר, לעומת זאת, מנסים להרגיע את המהומה. שותפיו לשעבר של אהרונוביץ', בעצמו ניצב בדימוס, לישיבות המטה הארצי, אמנם חלוקים בדעותיהם באשר לחומרת ההתבטאות, אבל מסכימים על דבר אחד: העניין הוצא לחלוטין מפרופורציות, והקריאות להתפטרות מוגזמות.

 

מפכ"ל המשטרה לשעבר, אסף חפץ, מסביר בשיחה עם ynet כי השימוש במילה "ערבוש" אינו מעיד על גזענות, אלא בסך-הכל סלנג משטרתי שגור. "זה קשקוש אחד גדול", הוא אומר. "יכול להיות שגם אני הייתי אומר דבר כזה. הוא בסך הכל ביקש להחמיא לסוכן. בשפה שלנו, אנשי הרחוב, 'ערבוש' הוא מלוכלך, מוסווה טוב. הוא אמר את זה באופן אינסטינקטיבי, בהיסח הדעת, ואני לא רואה עם זה בעיה. זה נפלט לו מהפה וזה יכול לקרות לכל אחד".

 

מתברר שאפילו בקרב קציני משטרה מהמגזר, הביטוי מוכר ושגור. "זה סלנג שאנשים משתמשים בו", מסכים מפקד תחנות קריית שמונה ונהריה לשעבר, סגן-ניצב בדימוס פרג' פארס, בן העדה הדרוזית. "כמה פעמים במשטרה שמעתי את המונח הזה. אז אמרו, ביג דיל. גם במגרשי כדורגל מקללים את השופט. אני לא מסכים עם הסלנגים האלו, אבל זה מה יש, אין מה לעשות. אני נגד כל התבטאות פוגענית". הוא אף מוסיף כי "גם בני מיעוטים אומרים לפעמים על עצמם שאדם 'נראה כמו ערבוש'. אם אגיד שלא שמעתי את זה אף פעם - אשקר".

 

דווקא מפקד מחוז הצפון לשעבר, ניצב בדימוס אליק רון, שאינו בדיוק יקיר המגזר הערבי - וגם לא זכור כמי שמיטיב לנצור את לשונו - סבור כי "זוהי התבטאות אומללה ולא יאה שאין לה מקום. המקבילה היא שחבר כנסת ערבי יגיד יהודון ליהודי". יחד עם זאת, גם הוא מדגיש כי ה"עליהום" על אהרונוביץ' מוגזם: "שיפסיקו הצדקנים לבלבל את הראש. שמעתי את השר מתנצל ולא הייתי רוצה לראות בפיטוריו".

 

"אפשר לומר עליו הרבה דברים - אבל גזען הוא לא"

פליטת הפה הזכירה לרבים את המבוכה שנגרמה למשטרה לפני כשלוש שנים, כשהודעת ביפר שהוציא מרכז השליטה המשטרתי הארצי בישרה לקצינים כי "15 אלף ערבושים הגיעו עד כה לעצרת באום אל-פחם". בעקבות פרסום הודעת הטקסט בתקשורת, החליט השר לביטחון פנים דאז, אבי דיכטר, להעביר מתפקידו קצין בדרגת פקד שהיה אחראי להודעה.

 

רון לא סבור שיש מקום להשוואה בין המקרים. "בתוך שיחה כזאת, שניהל אהרונוביץ', יש אלמנט ספונטני, ניואנסים. אפשר לתת לו ליהנות מהספק כי זו פליטת פה אומללה,

במיוחד מאחר שהתנצל. הודעת ביפר, לעומת זאת, שונה לחלוטין. לא מדובר ב'פליטת קולמוס'".

 

ניצב בדימוס יעקב בורובסקי, גם הוא מפקד המחוז הצפוני לשעבר, מסכים כי "ברור שהדברים לא נאמרו מניסיון לפגוע ולהעליב או ממקום גזעני. אני מכיר את אהרונוביץ', אפשר לומר עליו הרבה דברים, אבל לא שהוא גזען". גם הוא סבור שהעכבר הפך להר שלא לצורך: "השוטר שעמו הוא דיבר היה מחופש לערבי, והוא ביקש להחמיא לו. כל הניסיונות להפוך את זה למשהו אחר - פופוליסטיים". הקריאות להתפטרותו של אהרונוביץ' הן, לדבריו, "לא רציניות. מי שמנסה לעשות מזה מטעמים, לוקח את זה למקומות לא נכונים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"קשקוש אחד גדול". חפץ
צילום: אורן אהרוני, הוועד האולימפי בישראל
אהרונוביץ' רגע לפני פליטת הפה
צילום: עטא עוויסאת
"כמו להגיד יהודון". אליק רון
צילום: עטא עוויסאת
"גם במגרשי כדורגל מקללים את השופט". פארס
צילום: חגי אהרון
"לא גזען". בורובסקי
צילום: שלמה שהם
מומלצים