שתף קטע נבחר

צילום: AFP

דיכוי המחאה באיראן: גם עיתונאים משלמים המחיר

הארגון "עיתונאים בלי גבולות" הודיע כי לפחות 33 עיתונאים איראנים נעצרו מאז 12 ביוני, וכינה את איראן "בית הכלא הגדול ביותר בעולם" לעיתונאים. אחרי הגבלת אפשרויות הסיקור של התקשורת הזרה, התבקשו כתבי רשתות זרות לעזוב את המדינה תוך 24 שעות

באתר האינטרנט של כתב העת האמריקני היוקרתי "לייף" התפרסמה היום (א') הודעה יוצאת דופן. "לידיעת קוראינו", נכתב באתר, "ברצוננו לדווח בצער כי צלם העיתונות האיראני, שאת תמונותיו פרסמנו בגלריה זו, נעלם".

 

טלטלה פוליטית באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet:

 

עורכי האתר ציינו כי הקשר עם צלם העיתונות - שמסיבות מובנות שמו לא נמסר - אבד, וכי הבוקר קיבלו הודעת דואר אלקטרוני מאחד מקרוביו. "שלום לכם, אני בן משפחתו של הצלם", כתב הקרוב. "הוא יצא אתמול מהבית ולא חזר הביתה. חבריו ואנשים אמיצים רבים נוספים נעצרו על ידי הממשלה. אל תתנו להם לסבול בידיה המגואלות בדם".

 

הצלם האלמוני אינו היחיד. ארגון זכויות האדם "עיתונים בלא גבולות" פרסם אמש הודעה באתר האינטרנט שלו, שבה טען כי איראן היא בית הכלא הגדול ביותר בעולם לעיתונאים, יחד עם סין. בהודעת הארגון, שמושבו בפריז, נכתב כי מאז פרסום תוצאות הבחירות במדינה "הוחמר דיכוי חופש הביטוי ודיכוי העיתונאים באיראן", וכי העיתונאים במדינה הפכו למטרה בשל "הפחד של המשטר מהפצת ידיעות שיערערו את יסודותיו". הארגון קרא למדינות אחרות בעולם "להגיב בנחרצות למצב הקשה באיראן", ולמדינות האיחוד האירופי "להימנע מלהכיר בתוצאות הבחירות האחרונות".

 

לעיתונים באיראן יש זיקה פוליטית חזקה - וכפועל יוצא, גם לעיתונאים שעובדים בהם. רוב העיתונאים שנעצרו השתייכו באופן טבעי לזרם הרפורמיסטי, ורובם ככולם מזוהים עמו פוליטית ומעורבים גם בפעילות בנושא זכויות אדם מעבר לעבודתם העיתונאית. פעילי הארגון מסרו כי יש בידיהם מידע כי העיתונאים שנעצרו נכלאו בכלא אווין הידוע לשמצה בטהרן "ועברו עינויים קשים כדי שיודו בארגון מהפכה שקטה".


תומך מוסווי ובנו מפגינים חרף האיסור, אתמול (צילום: רויטרס)

 

גם התקשורת הזרה מושתקת

מהארגון נמסר כי מאז אתמול נעצרו במדינה שלושה עיתונאים איראנים, וכי בסך הכל מאז שפרצו המהומות, נכלאו 33 עיתונאים ובלוגרים במדינה. שניים מבין העצורים ביממה האחרונה הם בהמן אחמדה אמועי ורעייתו ג'ילה בניאגוב. בניאגוב זכתה בפרס האומץ בעיתונאות לשנה זו מטעם קרן בינלאומית לתקשורת, על אתר אינטרנט חדשותי-פמיניסטי שהיא מנהלת. בעלה פרסם באתר כמה מאמרים, והוא מקורב לזרם הרפורמיסטי. כן נעצר עלי מזרועי, נשיא התאחדות עיתונאי איראן.

 

במקביל לדיכוי העיתונאים המקומיים, נמשכים באיראן גם המאמצים להשתיק את התקשורת הזרה במדינה. בימים הראשונים של המהומות אסרה איראן על כתבים זרים לצאת לרחובות ולסקר את המחאה. מסיבות אלה, נאלצו רשתות הטלוויזיה וסוכנויות הידיעות למצוא פתרונות חלופיים - ולהסתמך על צלמים ובלוגרים מקומיים, כמו אותו צלם עיתונות אלמוני שעבד בשירות המגזין "לייף".

 

היום ביקשו השלטונות האיראניים מכתב תאגיד השידור הבריטי בי.בי.סי ג'ון ליין לעזוב את המדינה תוך 24 שעות. כן התבקשה לעזוב מגישת סי.אן.אן כריסטיאן אמנפור, שסיקרה את הבחירות בעבור הרשת. במקביל הודיע השבועון האמריקני "ניוזוויק" כי אחד מכתביו, מזיאר בהרי, נעדר מאז הבוקר, וכי נעצר על ידי השלטונות והוא מוחזק בלי שהוגש נגדו כתב אישום. בהרי סיקר בעבור השבועון את איראן בעשר השנים האחרונות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
33 עיתונאים איראנים נעצרו מאז הבחירות
צילום: AFP
מוסווי. עיתונאים רבים מזוהים
צילום: רויטרס
המחאה באיראן
צילום: AP
מומלצים