שתף קטע נבחר

צילום: AFP

נתניהו: העולם משתאה לנוכח עמידת העם האיראני

בראיון ל-NBC אמר ראש הממשלה כי "האנשים החופשיים בכל מקום משתאים לנוכח נכונות העם האיראני לעמוד על זכויותיו", והוסיף: "אני לא יודע אם מישהו באמת יודע איך זה יסתיים". קנצלרית גרמניה מרקל קראה לספור הקולות מחדש. השלטונות האיראניים החריפו היחס לתקשורת הזרה: כתב הבי.בי.סי גורש

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מתייחס הערב (יום א') לנעשה באיראן ואומר כי "האנשים החופשיים בכל מקום משתאים לנוכח נכונותו של העם האיראני לעמוד על זכויותיו". הוא דיבר בראיון לתוכנית "פגוש את העיתונות" ברשת NBC האמריקנית.

 

עוד הוסיף נתניהו, כי אין בכוונתו לחלוק על הגישה שמפגין לנושא האיראני נשיא ארצות-הברית, ברק אובמה, שזכה לאחרונה למטח ביקורת, בין היתר מצד יריביו הרפובליקנים, על כך שלא הביע תמיכה ברורה יותר במחנה הרפורמיסטי באיראן, המפגין זה שבוע בהמוניו נגד תוצאות הבחירות. נתניהו אמר כי ברור לו שהנשיא אובמה מעוניין שהעם האיראני יזכה לחירות: "הוא ביטא זאת בנאום בקהיר. זהו משטר שלא רק מדכא את אנשיו, אלא מאיים למחוק את ישראל ומכין נשק גרעיני. העולם רוצה לראות שינוי מדיניות".

 

משבר הבחירות באיראן - סיקור נרחב ב-ynet:

 

בראיון התייחס נתניהו גם לאיום הגרעיני הנשקף מאיראן, ואמר כי הנשיא אובמה דיבר אתו בצורה מאוד מדויקת על מהות האיום. "יש מחויבות אמריקנית שזה לא יקרה", הבהיר, אך הזכיר כי "השעון מתקתק. השאלה היא האם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לאפשר למשטר הברוטלי הזה המדכא את אזרחיו ומפיץ טרור, להשיג נשק גרעיני". הוא טען כי הנשיא אובמה הבהיר לו שדיאלוג עם איראן הוא אמצעי לא מטרה.

 

נתניהו ביטל את הדיבור על מתן אפשרות לאיראן להגיע לסף גרעיני, מבלי לפתח את הפצצה עצמה. "אלו אנשים ששיגרו אלפי רקטות לחיזבללה ולחמאס. משטר כזה עם נשק גרעיני, פירושו שהוא יכול לתת נשק כזה לטרוריסטים או לשמש כמטרייה גרעינית לטרור".

 

סרטונים חדשים המתעדים את ההתרחשויות באיראן, מאתר יוטיוב:

 

הראיון נקבע מראש במטרה לדון בנושא הישראלי-פלסטיני ויחסיו של נתניהו עם ממשל אובמה, אבל הפך כולו - פרט לתשובה אחת - לדיון על איראן. בין היתר נשאל נתניהו מה אומר לו המודיעין הישראלי לגבי מה שמתרחש באיראן. "אתה לא צריך מערך מודיעין מודרני כדי לראות את הפרצופים שאתה רואה בטלוויזיה ולהבין מה קורה", השיב. "אני לא יודע אם מישהו באמת יודע איך זה יסתיים. אבל יש משהו מאוד עמוק ורצון עמוק של האיראנים לחופש".

 

נתניהו ניצל את ההזדמנות כדי להציג את ההבדל בין איראן לישראל הדמוקרטית, וסיפר על הפגנת ראשי הרשויות הדרוזים שהתקיימה היום מחוץ למשרד ראש הממשלה. "דמוקרטיה מתנהגת בצורה שונה", אמר. "יש הפגנה של דרוזים מחוץ לחלון שלי. קראתי למנהיגים שלהם פנימה לשאול אותם במה אני יכול לעזור".

 

מרקל: לספור מחדש

ההתבטאות החריפה ביותר על הנעשה באיראן הגיעה מוקדם יותר מכיוון גרמניה. הקנצלרית אנגלה מרקל קראה לאיראן לספור מחדש את כל הקולות בבחירות השנויות במחלוקת, לאפשר את קיום ההפגנות ולהתיר לעיתונאים לדווח על המתרחש בחופשיות.

 

בהודעה שפירסמה, אמרה מרקל כי גרמניה "עומדת לצד העם האיראני, שרוצה לממש את זכותו לחופש הביטוי ולחופש ההתקהלות". היא קראה למנהיגי איראן לאפשר גילויי מחאה, לשחרר עצורים מהאופוזיציה ולאפשר לכלי התקשורת לדווח בחופשיות, "יש לכבד באופן מלא זכויות אדם".

 

ארה"ב, עם זאת, ממשיכה להביע עמדה זהירה. בראיון לרשת CNN, אמרה ראש ועדת המודיעין בסנאט, דיאן פיינסטין, כי היא אינה סבורה שמרגלים אמריקנים מעורבים במחלוקת הפוליטית על הבחירות באיראן. היא ציינה כי חשוב מאוד שאיראן עצמה תקבע מי ניצח בבחירות לנשיאות - וכי אסור שטביעות אצבעותיה של ארצות הברית לא יכתימו את ספירת הקולות. כן הוסיפה כי איסוף מידע מודיעיני על המתרחש בימים אלה באיראן הוא "משימה קשה".

 

כתב בי.בי.סי התבקש לעזוב

זמן קצר לאחר שהשמיע מרקל את דברה, נמסר מתאגיד השידור הבריטי בי.בי.סי כי איראן ביקשה מכתב הרשת לעזוב את המדינה. "למרבה הצער, ג'ון ליין, כתב הבי.בי.סי הקבוע בטהרן, התבקש על ידי השלטונות האיראניים לעזוב", נכתב בהודעה קצרה שפרסמה הרשת. "משרדי הבי.בי.סי בטהרן יישארו פתוחים", הוסיפה. גם כתבת רשת CNN, כריסטיאן אמנפור, שכיסתה בעבור הרשת את המתרחש בטהרן, עזבה את המדינה.

 

בצהריים האשים נשיא איראן, מחמוד אחמדי-נג'אד, כי ארצות הברית ובריטניה מתערבות בענייניה הפנימיים של ארצו. "ברור שבאמצעות הערות נמהרות לא תצטרפו לחוג הידידות של האומה האיראנית", צוטט אחמדי-נג'אד כאומר בפגישה עם אנשי דת ומלומדים איסלאמיים. "לכן אני מציע לכם לתקן את עמדותיכן המתערבות".

 


תומכי מוסאווי בטהראן, היום (צילום: רויטרס)

 

בריטניה דחתה מכל וכל את האשמות איראן, כאילו היא מילאה חלק במחאות האלימות בשטחה. "אני דוחה באופן קטגורי את הרעיון שמדינות זרות הפעילו מניפולציות או השפיעו על המפגינים באיראן", אמר שר החוץ הבריטי, דיוויד מיליבנד. "עמדתה של בריטניה היא שזכותו של העם האיראני לבחור את ממשלתו".

 

בתוך כך, שר החוץ הצרפתי ברנאר קושנר צוטט היום בעיתון הצרפתי "ז'ורנל דו דימאנש" כקורא לקהילה הבינלאומית להמשיך בדיאלוג עם ממשלת איראן. על פי הדיווח בעיתון, טען קושנר כי למרות שהמפגינים ברפובליקה האיסלאמית דורשים מהעולם לתמוך בהם, "הדבר אינו אומר שאנחנו נפתור את הבעיות במקומם של האיראנים". הוא ציין כי על הקהילה הבינלאומית להמשיך ביוזמת הדיאלוג שהציעו לטהרן, במקביל להמשך המאמצים להחריף את הסנקציות.

 

גם הסנאטור הרפובליקני הבכיר ריצ'רד לוגאר אמר היום כי על ארה"ב לשבת ולקיים דיאלוג עם ההנהגה האיראנית חרף המהומות לאחר הבחירות. בראיון לרשת CNN אמר לוגאר כי לארה"ב יש אינטרס והוא הפסקת תוכנית הגרעין האיראנית. משום כך, על שתי המדינות לקיים מגעים חרף המחאה על תוצאות הבחירות.

 

אמש התייצב נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, באופן נחרץ יותר לצד המפגינים, ואמר כי "יש לשמור את הזכות האוניברסלית להפגין ואת חופש הביטוי. ארצות הברית מתייצבת לצד אלו השואפים לממש זכויות אלו".

 

אובמה קרא לממשלת איראן להפסיק את "כל הפעולות האלימות והבלתי צודקות" נגד המפגינים המוחים על תוצאות הבחירות במדינה. "ממשלת איראן חייבת להבין שהעולם צופה. אנחנו אבלים על כל אדם חף מפשע שנהרג. האזרחים האיראנים ישפטו בסופו של דבר את המעשים של ממשלתם. אם ממשלת איראן רוצה לכבד את הקהילה הבינלאומית היא חייבת לכבד את בני עמם ולמשול תוך הסכמה ולא כפיה". 


פורסם לראשונה 21/06/2009 16:11

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דודי ועקנין
נפעם. נתניהו
צילום: דודי ועקנין
לספור מחדש את הקולות
צילום: AFP
המהומות בטהרן התחדשו
צילום: רויטרס
מומלצים