שתף קטע נבחר

גפני נאבק לדלל את חוק ההסדרים

שעון החול להעברת התקציב הולך ואוזל, ויו"ר ועדת הכספים במירוץ נגד הזמן, כדי להבטיח דיון ענייני לפחות בחלק מהנושאים. "האוצר בא עם תירוץ של המצב הכלכלי הקשה ורוצה שנעביר הכל ומהר. אני מסכים איתו רק שהמצב קשה"

יו"ר ועדת הכספים ח"כ משה גפני (יהדות התורה) מצמצם את ממדי חוק ההסדרים, כדי להבטיח דיון ענייני לפחות בחלק מנושאיו, במקום הדיון השטחי המתבקש מהעברת כל הסעיפים בהליך חפוז. גפני כבר התריע בפני האוצר שלא יטפל בכל נושאי החוק שעברו אליו, וזאת בגלל הזמן הקצר שהוקצב לחוק, עד ל-14 ביולי. מועד זה הוא המועד החוקי האחרון להעברת התקציב בכנסת בקריאה שניה ושלישית.

 

 

"הרבה נושאים נמסרו לטיפולי אבל אני לא מאמין שנספיק לטפל בכל הנושאים. מה שפחות דחוף ולא נוגע ישירות לתקציב יישאר בחוץ ונמשיך לעבוד עליו בניחותא אחרי העברת התקציב ולא בלחץ של זמן", אמר גפני בשיחה עם ynet. "בינתיים אין לי הערכה מה נשאיר בחוץ. בעניין זה אני פועל בתיאום עם האוצר, וכבר ביקשתי מהם את רשימת הנושאים המועדפים בעיניהם".

 

גפני הדגיש כי "מגבלת הזמן שמוטלת על העברת התקציב, לא חלה על כל סעיפי חוק ההסדרים, ובעצם גם לא על החוק כולו. אבל האוצר בא עם התירוץ של המצב הכלכלי הקשה ורוצה שנעביר את הכל. אני מסכים אתו רק שהמצב קשה, וגם אם על חלק מהדברים צריכים לעבור מהר, זה יהיה באופן חד פעמי ולא מעבר לזה".

 

15 ימי עבודה נותרו השנה לוועדות הכנסת לעבודה על חוק ההסדרים. 21 מתוך 51 נושאים ראשיים נפלו בחלקה של ועדת הכספים (בשאר מתחלקות 5 ועדות אחרות). באפס הזמן שנותר צריכה הוועדה לעבוד גם על התקציב. גפני מסכים שבתנאים האלה לא ניתן לעשות עבודת חקיקה רצינית, וכתוצאה מכך גם העבודה על התקציב תהיה עוד יותר שטחית ולא עניינית.

 

גפני גם פועל לצמצם לראשונה את ממדי הנורמה הפסולה שהשתלטה בשנים קודמות על ההצבעות על סעיפי החוק, כשרבים מחברי הוועדה באו להצביע על חוקים כשלא היה להם מושג מה הם מכילים, לאחר שנעדרו מרוב הדיונים. הם השתתפו רק בהצבעות שנערכו במרוכז ביום האחרון ערב הגשת החוק לקריאה שניה ושלישית במליאה.

 

אתמול החליט גפני לקיים הצבעות נפרדות לפחות על חלק מהחוקים, מיד בתום הדיון עליהן. הוא קיבל בעניין זה את עצתה של ח"כ שלי יחימוביץ (עבודה), שנתמכה בידי ח"כ חיים אורון (מרצ) - שני חברי כנסת הנמנים על מיעוט המתמידים הפעילים בחקיקה. בין היתר מיהר גפני לערוך הצבעה על תיקון חוק הבריאות, המאפשר לקופות החולים להיכנס לשותפות עסקית בחברות המספקות להם שירותים משקיים.

 

גפני מניח שגם הוועדות האחרות לא יספיקו להשלים את העבודה, והוא מקווה שראשיהן ילכו בדרכו. "אני הכי מוטרד מהתקציב, שנופל קרבן למצוקת הזמן כך שאין לנו זמן לטפל כראוי בתקציב הביטחון", הוא אומר. האחריות לתקציב זה נמצאת בסמכות פורום משותף של ועדת הכספים וועדת חוץ-וביטחון, חמישה ח"כים מכל אחת. גפני אחת מהם.

 

הוא היה אמור לשבת גם בראש הוועדה המשותפת, שהיתה ברוב השנים באופן מסורתי בידי יו"ר ועדת הכספים. בשנים האחרונות התפקיד עבר ליו"ר ועדת חוץ וביטחון צחי הנגבי (קדימה). "בכנסת הקודמת הנגבי קבל את התפקיד במחטף וגם הפעם מדובר במחטף. אני לא מבין מדוע בראש הוועדה לא ישב יו"ר ועדת הכספים", אומר גפני.

 

הוא מתכנן בירור בעניין זה עם יו"ר הקואליציה ח"כ זאב אלקין (ליכוד). את תגובת אלקין לא היה ניתן לקבל. העובדה שהנגבי היום באופוזיציה למרות שתפקיד יו"ר ועדת חוק וביטחון נמסר באופן מסורתי לקואליציה, לא רלבנטית כרגע בעיני גפני. "זו הבעיה של הקואליציה, לא שלי", הוא אומר.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גפני מדלל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים