שתף קטע נבחר

מומחים: מצאנו שיטות להארכת השעון הביולוגי

שתי טכניקות חדשות שהוצגו היום לשימור והשתלת שחלות, האחת אמריקאית והשניה צרפתיה, עשויות לתת לנשים צעירות את האופציה ללדת גם בגיל 50. החוקרים: "טיפול שיעורר מחלוקת, אך נוכל להגדיל משמעותית את גיל הפריון"

שתי שיטות חדשות לשימור והשתלת שחלות עשויות לתת לנשים סיכויים טוב יותר להילחם בשעון הביולוגי, ולהביא ילדים בגיל מאוחר יותר; כך לפי שני מחקרים שהוצגו היום (ב') בכנס של האגודה לפריון ואמבריולוגיה באמסטרדם.

 

כיום, מבצעים מדענים השתלת שחלות בנשים שחלו בסרטן, זאת בשל אי הפריון הנגרם עקב טיפולים כימותרפיים. ההליך מערב שאיבת השחלות לפני תחילת הטיפול הכימותרפי, והשתלתן מחדש לאחר סיום הטיפול. בשל עלותו הגבוהה של ההליך ואי הוודאות באשר להצלחתו - רק מעט הליכים כאלה בוצעו, ורק נשים החולות במחלות קשות שלהן אפשרויות מוגבלות להרות, עשו בו שימוש.

 

התקדמות בזמן האחרון בשימור והשתלת שחלות עשויה להפוך את ההליך הזה לנגיש יותר: נשים בשנות ה-20 וה-30 שלהן יוכלו, בתיאוריה, לעבור הליך של שאיבת שחלות, הקפאתן ואז - בעיתוי המתאים לאישה - הן יושתלו בגופה מחדש.

 

"השעון הביולוגי לא יעצור אותנו"

"אנחנו בעיצומה של מגפת אי-פריון", אמר ד"ר שרמן סילבר, מנהל מרכז סנט לואיס לאי-פריון במיזורי ואחד מעורכי המחקר. "עם הטכניקות החדשות הללו, נוכל להגדיל משמעותית את משכו של 'השעון הביולוגי' המקורי." החוקרים בחנו כמה ביציות אבדו וכמה נשמרו ברקמת שחלות רגילה וקפואה של 15 נשים צעירות לפני הטיפול בסרטן. בהשתמשם בטכניקת הקפאה אולטרה-מהירה, לא נמצא הבדל בין מספר הביציות שנשמרו ברקמה הרגילה לבין אלה שנשמרו ברקמה הקפואה. בהשתמשם בשיטה הקיימת והמסורתית של הקפאה איטית לשימור שחלות, מחצית מהביציות אבדו. 

 

במחקר קשור אחר, דיווח ד"ר פסקל פיבר מבית החולים האוניברסיטאי Limoges שבצרפת על טכניקה כירורגית חדשה להשתלת שחלות. רופאים כיום מוצאים שקשה לשחזר את תפקוד שחלות לאחר ההשתלה, בעיקר בשל הזמן שלוקח לדם ולהורמונים לחזור לפעילות תקינה.

פיבר ועמיתיו ניסו לפתור את הבעיה באמצעות חלוקת ניתוח ההשתלה לשניים: בהליך הראשון, השתילו הרופאים חתיכות קטנות של רקמת שחלות, ובכך חיזקו את 'הסביבה הטבעית' של השחלות - עורקי הדם. שלושה ימים אחר כך, השתילו את השחלות. הטכניקה החדשה נוסתה על אישה בצרפת, שלא יכלה להיכנס להריון בשל אנמיה של תאי חרמש. ביוני האחרון, כבר חבקה האישה ילדה קטנה משלה.

 

"המחקרים הללו הם צעד בכיוון הנכון", מסביר פסקל פטריזיו מאוניברסיטת ייל, מומחה בתחום המבצע השתלת שחלות. עם זאת, מזהיר פטריזיו, על רופאים לדעת כיצד שחלה שהוצאה מנשים לפני שנים רבות תתפקד כשישתילו אותה מחדש. "אם אנחנו לוקחים שחלה מאישה בת 30 ואז משתילים לה אותה 15 שנים לאחר מכן, האם היא תתפקד כמו שחלה בת 30, או שחלה בת 45?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אם יעבור - יעורר בוודאי מחלוקת מוסרית
צילום: jupiter
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים