שתף קטע נבחר

רשות ני"ע מכחישה מעורבות בפרשת הפועלים

מנהל מחלקת התאגידים ברשות הגיב לטענות שהופנו כלפי הממסד, ואמר כי כל המידע בנושא הועבר למפקח על הבנקים שטיפל בעניין

"לא היתה לנו כל דרישה בנוגע להתנהלות הדירקטוריון של בנק הפועלים, כל המידע הועבר למפקח על הבנקים והוא זה שטיפל בסיפור", כך השיב ד"ר משה ברקת, מנהל מחלקת התאגידים ברשות לניירות הערך, לביקורת שהופנתה כלפי הממסד בכנס הדירקטורים השנתי של המי"ל שמתקיים היום (ה')בשרתון סיטי טאוור.

 

יותר מוקדם אמר ברקת כי "הרגולציה תופסת בשנים האחרונות כיוון שמקהה את תפקיד הדירקטוריון כמוביל את הארגון לכיוון של מפקח ומבקר. לעניות דעתי, חשוב להזכיר שהדירקטוריון צריך גם להוביל את הארגון. המסר שרצינו להעביר ברשות הוא הוא שהמידע בין ההנהלה לדירקטוריון הוא אלמנט קריטי כדי שהדירקטוריון יוכל לתפקד. בבנק הפועלים היה כשל בעניין הזה".

 

ברקת השיב לביקורת שהופנתה נגד הרשויות בין היתר על ידי עו"ד גדעון פישר, שאמר: "בפרשת בנק הפועלים הרשות ניירות הערך פנתה למפקח על הבנקים ודרשה לבצע דו"ח דחוף. הדו"ח קבע מחדלים קשים על תפקוד הדירקטוריון. היה פה משולש של רשות ניירות ערך, המפקח על הבנקים ונגיד בנק ישראל שטיפלו בזה".

 

"הפעילות העסקית של הבנק הייתה משותקת: נגיד בנק ישראל מטיל ספק בכשירות הדירקטוריון, דורש להדיח את היו"ר, המנכ"ל שמתפטר עדיין מכהן, המנכ"ל החדש עדיין לא נכנס לתפקיד. אלו תנאים שקשה לעבוד בהם, אלו דברים מאוד בעייתיים. תוך כדי זה, גם אחת מחברות הדירקטוריון התפטרה".

 

"ויחד עם זאת, אף אחד מטובי המשפטנים לא עתרו כנגד בנק ישראל ונגד משרד האוצר על העוולות שעשו נגדם. למה הם לא עשו את זה? כנראה הם לא עשו את זה, כי אף אחד לא עושה את זה. מי זוכר פסק דין נגד רגולטור? אין אפילו לא אחד".

 

עו"ד פישר חשף במסגרת הכנס סיפור לגבי התערבות רשות המסים בביקורת הפנימית של התאגידים. לדבריו "רשות המסים פנתה לאחרונה למבקר הפנימי של תאגיד ענק ודרשה ממנו טיוטה פנימית לגבי חששות מס בתאגיד. מבקר הפנים חשש מאוד, לא רצה להעביר את הדו"ח לרשות המסים, ולאחר שנתתי חוות דעת כי הוא לא צריך להעביר, הם פנו למנכ"ל וליו"ר – להם אין חסיון על המידע".

 

"זימנתי את עצמי למשרד האוצר ושאלתי, מה אתם עושים בכך? אתם תגרמו לכך שהמבקר יחשוש להעלות חשדות לגבי הגבלים, הלבנת הון ומיסים, תוך מחשבה שהוא יהפוך להיות שטינקר פנימי".

 

רו"ח איריס שטרק אמרה מוקדם יותר בכנס כי "דירקטוריונים כשלו בהבנת חובתם להטמיע ניהול סיכונים כחלק מהאסטרטגיה של החברות, וכן כשלו בפיקוח על התנהגות ההנהלות, כמו גם בקביעת גמול המעודד לקיחת סיכונים. הכשל הוביל את רשות ני"ע להתערב ולחייב את הדירקטוריון לדון מחדש בנושאים כמו תזרימי מזומנים בפרעון אג"ח, ומדיניות חלוקת דיבידנדים".

 

שטרק הוסיפה: "לא רק רשות ני"ע התערבה בכשלים, גם הפיקוח על הבנקים שהתערב בבנק פועלים והעלה סוגיות קשות של התנהלות בהיבטי ממשל תאגידי, וגם הממונה על שוק ההון שהתערב בעבודת הדירקטוריונים של החברות בתחומו והעלה ממצאים קשים ביותר". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יו"ר רשות ני"ע, זהר גושן
צילום: מאיר אזולאי
מומלצים