שתף קטע נבחר

פישר: הצמיחה תתחדש, אבל האבטלה תעלה

נגיד בנק ישראל נשא דברים בפורום קיסריה, ונתן תחזית סמי-אופטימית. חברות במשק יחזרו כנראה לצמוח ברבעון השלישי אך האבטלה תמשיך לעלות וגם אם המשק ירגיש צמיחה, ייקח זמן עד שהציבור ירגיש בה. שידור חי מאילת

"הדיווחים הצפויים של החברות במשק הישראלי לגבי תוצאות הרבעון השני, מעלים כי המצב טוב יותר מאשר ברבעון הראשון. חלקן אפילו חושבות שברבעון השלישי הן תחזורנה לצמוח. לכן, יכול להיות שנראה צמיחה עוד לפני סוף השנה". כך אמר היום (ה') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר, בדברים שנשא בפורום קיסריה הנערך באילת.

 

עוד בפורום קיסריה - יונס: הפיקוח על הבנקים הציל את הציבור מהמשבר

 

עם זאת, אמר פישר כי "אין ספק שהאבטלה תמשיך לעלות. כך ייצא שאנחנו נגיד שיש צמיחה, אבל הציבור לא ירגיש אותה. זו תופעה שתמיד חוזרת על עצמה בסוף מיתון". לדבריו, "עברנו את נקודת השפל בתחום הפיננסי. בדיעבד, נקודת השפל הייתה בסוף 2008, אבל המשבר הריאלי עדיין נמשך".

 

מיוחד: שידור חי מפורום קיסריה באילת

"הרבעון השני היה עבור הבורסות הרבעון הטוב ביותר בעשרים השנים האחרונות. הפאניקה, שהייתה החמורה ביותר שיצא לי לראות, ושכנראה הייתה הפאניקה הגדולה ביותר מאז שנות ה-30', הייתה מסוכנת יותר ממה שקרה בעבר, משום שהמערכת הפיננסית היום מסובכת יותר מאשר פעם", אמר הנגיד.

 

פישר הוסיף, כי "יש לציין את הפעולות חסרות התקדים של הפד האמריקני ושל הבנקים המרכזיים באירופה וביפן. הם הזרימו נזילות בסכומים חסרי תקדים. תוך חודשיים, הזרים הפד למשק סכום שווה ערך ל-10% מהתמ"ג השנתי. ההזרמות הללו אכן סייעו לשווקים הפיננסיים, אבל המשבר הריאלי, כאמור, נמשך".

 

"אנחנו עוד לא יודעים אם עברנו את נקודת המפנה גם בצד הריאלי", אמר הנגיד. "מתחילים להניח שזה יקרה במחצית השנייה של 2009 או ברבעון הראשון של השנה הבאה. זה לא כל כך טוב, אבל אם נחזור חצי שנה אחרונה, נבין שזה מצב טוב יותר ממה שצפינו לראשונה".

 

"יעד הגירעון שלנו אחראי וישים"

באשר לתקציב המדינה אמר נגיד בנק ישראל, כי "התקציב לשנים 2010-2009 נותן למייצבים האוטומטיים לפעול ולא יותר. לא משום שהגענו למסקנה שלתת למייצבים האוטומטיים לעבוד זו המדיניות הטובה ביותר, אלא משום שאנחנו כל הזמן צריכים לקחת בחשבון את היכולת שלנו לממן את הגירעון. אנחנו רוצים להפעיל מדיניות פיסקלית מרחיבה, אבל אין לנו יכולת לממן את זה, בעיקר בגלל היחס הגבוה בין החוב לתוצר".

 

"יעד הגירעון שנקבע לשנתיים הקרובות הוא יעד אחראי וגם ישים. צריך גם לזכור, שבמחצית הראשונה של השנה לא היה לנו תקציב ולא היינו יכולים להוציא כסף במהירות גדולה. לכן, במחצית השנייה יהיה גידול של 6% בקצב ההוצאה הציבורית.

 

"אם האוצר יוציא את הכסף מהכיס, דבר שהוא לא עושה בקלות, וינצל את התקציב במלואו, יהיה לנו תמריץ פיסקלי משמעותי וחיובי. עם זאת, לפי הניתוח של בנק ישראל, יהיו בעיות בתקציב החל משנת 2011, בהן נצטרך לטפל בשנים הבאות.

 

"אם יהיה צורך - נתמודד עם האינפלציה"

"יש אנשים שדואגים, כי בקרוב נתחיל לראות שוב אינפלציה", אמר פישר. "אבל כל עוד הצמיחה מאוד איטית, לא צפויה עלייה באינפלציה. אבל אצלנו יש סיבה נוספת לדאוג לאינפלציה: בגלל העלאת המסים, צפויה עליית מחירים בחודשיים הקרובים. אבל זה שינוי ברמת המחירים, זה לא אינפלציה. זו תוצאה של פעולות הממשלה. לרוב, בנקים מרכזיים לא אמורים להגיב לעליית מחירים בשלב הראשון.

 

"אבל אם הבנק המרכזי מזהה זליגה של עליית מחירים למוצרים אחרים, אזי צריך לבחון את העניין. אם נראה שזה מחלחל לכל המשק, אז נצטרך לטפל בזה. אנחנו צריכים להיות בטוחים, שבתוך שנה נחזור לאמצע יעד יציבות המחירים, כלומר לאינפלציה שנתית של 2%. אם יהיה צורך, ננקוט בצעדים להתמודדות עם האינפלציה". 

 

בהכנת הידיעה השתתפו: אמנון אטד ושאול אמסטרדמסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סטנלי פישר נגיד בנק ישראל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים