שתף קטע נבחר

זירת הקניות

נשלם עבור השקיות בסופר? השרים בעד

הצעת החוק, שעברה כבר בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, תשוב להמשך החקיקה בתמיכת הממשלה. בעתיד יידרש הציבור לשלם לבית העסק מחיר עבור שקיות הפלסטיק החד-פעמיות ("שקיות גופיה"), אך יוצעו לו חלופות: שקיות מתכלות בחינם, שקיות פלסטיק רב-פעמיות ושקי בד במחיר מסובסד

הצעת החוק להפחתת השימוש בשקיות פלסטיק קיבלה היום (א') את תמיכת הממשלה. ועדת השרים לחקיקה אישרה להחיל "דין רציפות" על הצעת החוק שעברה בקריאה ראשונה בכנסת הקודמת, וכעת היא תתקדם בכנסת.

 

על ההצעה חתומים שורה ארוכה של חברי כנסת, אך מי שהמשיך לנסות ולקדמה היה ח"כ דב חנין (חד"ש). ועדת השרים התנגדה להצעה ודחתה אותה, אך ערר שהוגש הביא אותה בפניהם לדיון נוסף.

 

כדי לקבל את אישור השרים עברה הצעת החוק שינויים אחדים. גולת הכותרת של השינויים היא ההחלטה הגורפת לפעול לצימצום ניכר של השימוש בשקיות הפלסטיק החד-פעמיות ("שקיות גופיה"), ולעודד - באמצעות כיסם של הצרכנים ואיום בקנסות על הסוחרים - מעבר לשקיות מתכלות, שקיות רב-פעמיות ושקי בד.

 

בשלב ראשון הוחלט כי השר להגנת הסביבה, בהתייעצות עם שר התמ"ת, יקבע מפרט טכני מדויק של שקיות פלסטיק, שקיות פלסטיק מתכלות ושקיות פלסטיק רב-פעמיות. המפרט יתייחס להרכב החומרים של השקיות, איכותן ומימדיהן. לאחר מכן ייאסר לחלוטין לייצר, למכור או לשווק שקיות שאינן על פי המפרט. 

 

שקיות "רגילות" בתשלום; שקיות "ירוקות" בחינם

לאחר שייקבע מהי שקית חד-פעמית ומהי שקית רב-פעמית, יידרשו בתי העסק לגבות מהצרכנים באופן ברור ובנפרד מחיר שלא יפחת מהמחיר שהם עצמם משלמים עבור שקיות הפלסטיק החד-פעמיות. המטרה היא להבהיר לציבור שלשקיות שקיבלו עד כה בחינם יש מחיר והם נושאים בו.

 

עוד על שקיות הפלסטיק:

 

במקביל יחוייבו בתי העסק להציע ללקוח חלופות: שקית בד בתשלום מסובסד, שקית פלסטיק רב-פעמית או שקית מפלסטיק מתכלה. עבור השקית המתכלה לא יגבה בית העסק מחיר כדי כדי לעודד את הלקוח להעדיף אותן, ולהפחית את הנזק לסביבה. עם זאת, ניתן להניח שבתי העסק יתפתו לגלגל את העלות הגבוהה יחסית של השקית המתכלות על הלקוחות ולגלם אותה במחיר המוצרים בחנות.

 

שקיות הפלסטיק הרגילות היחידות שיוכלו בתי העסק להמשיך ולתת ללקוחות הן אלה ללא הידיות, המשמשות לאריזת מוצרי מזון בתפזורת ונתלשות בדרך כלל מגליל (כמו ליד מדף הירקות במרכול).

  

החוק מציע להטיל על מי שייצר שקיות פלסטיק שאינן על פי המפרט קנס של 67 אלף ש"ח לאדם - וכפל קנס אם מדובר בתאגיד. בגין אי גביית המחיר עבור השקיות, או אי-הצעה של שקית מתכלה או שקית רב פעמית ניתן יהיה להטיל על סוחר קנס של 26 אלף ש"ח.

 

החלוקה בחינם מעודדת שימוש פזרני

בישראל נצרכות בכל חודש כ-430 מיליון שקיות פלסטיק ברשתות השיווק - כשתיים ליום לאדם. השקיות ניתנות ללקוחות ללא תשלום וללא הגבלה, מה שמוביל לצריכה מוגברת שלהן, ולשימוש לזמן קצר בלבד. רוב השקיות משמשות לנשיאת המוצרים מהחנות במשך מספר דקות, ולאחר מכן מושלכות לאשפה.

 

גם אם נעשה בהן שימוש נוסף כשקיות אשפה או לאריזה בבית, בשל העובדה שעד כה ניתן היה לקבל אותן בכמויות גדולות, נהג הציבור להשתמש בהן באופן "פזרני". הלקוחות המשיכו לקחת עוד ועוד שקיות מהמרכול במהלך הקניות, ובעצם גרמו ליצרנים להמשיך ולייצר אותן בכמויות גדולות.

 

שקיות פלסטיק אלה שוקלות אמנם מעט, אך מהוות כ-28 אחוז מנפח הפסולת בישראל. לטיפול בפסולת הזו נדרשים שטחי הטמנה יקרים, ואלה הולכים ואוזלים.

 

שקיות הפלסטיק הן גם מפגע סביבתי חמור: מדובר בחומר שאינו מתכלה, אינו מתפרק ואינו ממוחזר בישראל באופן רחב. כאשר השקיות מושלכות בשטחים פתוחים הן מהוות סכנה לחיות הבר שבולעות אותן, וגם עוטפות צמחים ו"חונקות" אותם.

 

במדינות רבות בחו"ל ניכרת מגמה הולכת וגוברת של מעבר משקיות הפלסטיק החד-פעמיות לתחליפים הסביבתיים יותר. רק לפני כשנה אסרה סין לספק ללקוחות שקיות פלסטיק שכאלה ומדינות אחדות באירופה הוציאו אותן משימוש והחליפו אותן בשקיות רב-פעמיות הנמכרות במחיר מסובסד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תכינו את הארנק
צילום: דלית שחם
מומלצים