שתף קטע נבחר

זירת הקניות

עברה בקריאה ראשונה: שקיות הפלסטיק - OUT

על פי הצעת החוק, יפסיקו רשתות השיווק והמכולות לחלק בחינם שקיות פלסטיק דקות (שקיות גופיה). במקומן יוצעו לצרכנים שקיות מפלסטיק מתכלה ושקי נשיאה רב פעמיים. המטרה: להוריד משמעותית את השימוש בשקיות הפלסטיק הדקות שגורמות לליכלוך ברשות הרבים ולזיהום האוויר, הקרקע והמים

בכנסת עברה היום (ד') בקריאה ראשונה הצעת החוק של ח"כ אסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו) ודב חנין (חד"ש) הקוראת להפחית את השימוש בשקיות פלסטיק.

 

על-פי הצעת החוק, שקיות הנשיאה מפלסטיק (שקיות גופיה מפלסטיק דקיק) יוצאו משימוש. במקביל יחוייבו רשתות השיווק והמכולות להעמיד לרשות הצרכנים בקופה תחליפים - שקיות פלסטיק מתכלות או שקים לשימוש רב-פעמי שיוצאו למכירה תמורת כארבעה שקלים. עם זאת, השקיות השקופות ללא ידיות, המשמשות לרוב לעטיפה ואריזה של מזון בתפזורת (פירות וירקות למשל) יישארו בשימוש.

 

נוסח החוק בשלב זה עדיין אינו סופי, ומתיר בידי השר להגנת הסביבה סמכויות נרחבות לקבוע תקנות ומפרטים שונים באשר לסוגי השקיות השונות. ייתכן שיוחלט לבסוף כי שקיות פלסטיק בעובי מסויים יימכרו לציבור לשימוש רב פעמי.

 

עוד על המאבק בשקיות הפלסטיק:

 

בשונה מיוזמות חוק קודמות בנושא, הצעת החוק הנוכחית עברה בתמיכת השר להגנת הסביבה, גדעון עזרא. בגילגולה הקודם של הצעת החוק דובר על גביית שקל לכל שקית - מהלך שהשר התנגד לו. גם מהצעה זו השר מסתייג מעט, משום שהיא כוללת שימוש בשקיות מתכלות שהשר אינו תומך בו. השר טוען כי תהליך ההתכלות של שקיות הפלסטיק המתכלות מצריך מערך מיוחד שיאפשר את הפיכתן לדשן (קומפוסטציה - י.ע-ד) - מערך מורכב ויקר.

 

אך עיקר התנגדותו של עזרא היא לאפיק הפרטי של החוק; הוא אמר לא פעם שלצורך מיגור מפגע שקיות הפלסטיק דרושה הצעת חוק ממשלתית שמשרדו מגבש בימים אלה.

 

חברי הכנסת שיזמו את החוק ברכו על ההחלטה. "תפקידנו לדאוג להווה, אך לא פחות חשוב גם לעתיד הדורות הבאים. כל יום שעובר מבלי לטפל בבעיות איכות הסביבה הוא בעצם נסיגה אחורנית", אמרה ח"כ טרטמן. "אני מאמינה שבעזרת החוק נוכל להפחית באופן משמעותי את השימוש בשקיות פלסטיק מזהמות על כל המשמעויות הסביבתיות הקשות שלהן".

 

"שקיות פלסטיק הן לא רק מטרד סביבתי אלא גם אמצעי לא נוח לשימוש, שיש לו חלופות מצוינות. גם ישראל יכולה להתקדם לשימוש בשקיות ובתיקים רב פעמיים, זולים, נוחים ושימושיים יותר. אישורו של החוק היום הוא צעד חשוב בדרך להשגת מטרה זו", אמר ח"כ חנין. 

  

המאבק בשקיות הפלסטיק הפך לאחד הבולטים והתקשורתיים ביותר בזירה הסביבתית. זו הסיבה שבימים אלה מתקדמות במקביל שלוש הצעות חוק בנושא, שכולן דומות למדי: זו הנוכחית של טרטמן וחנין, הצעת חוק של הח"כים יוחנן פלסנר (קדימה) ואבשלום וילן (מרצ) בשיתוף המועצה לישראל יפה, והצעת החוק הממשלתית המתגבשת של המשרד להגנת הסביבה. המאבק בשקיות הוא, אם כן, גם מאבק על יוקרה וחשיפה - ולא רק מאבק סביבתי. 

 

חוק השקיות נוגע לכל אזרח במדינת ישראל - שצורכים מדי חודש כ-170 מיליון שקיות. השימוש המופרז והבזבזני בשקיות רק מגביר את זיהום הסביבה הפוטנציאלי ובעיקר את הליכלוך ברשות הרבים. השקיות קלות אמנם, אך תופסות נפח רב באתרי הפסולת (כ-28 אחוז על פי נתוני עמותת "אדם טבע ודין"), הן אינן מתכלות במהירות, פולטות חומרים רעילים לאוויר, לקרקע ולמים ועלולות לפגוע בבעלי חיים שבולעים אותן.

 

המועצה לישראל יפה, שמסייעת להצעת החוק האחרת של ח"כים וילן ופלסנר, מתחה ביקורת על ההצעה הנוכחית. "הצעת החוק שעברה (של טרטמן וחנין) ריקה מתוכן ואינה קובעת יעדים להפחתת השימוש בשקיות פלסטיק. הצעה זו נעשתה בחיפזון וגובשה, קרוב לוודאי משיקולים פוליטיים. היה ראוי שהכנסת תאמץ מודלים מוכחים בעולם המערבי במקום לייצר הצעת חוק שאינה קובעת צעדים אופרטיביים לצמצום השימוש בשקיות. שקיות הפלסטיק הן קורבן של מערכת הבחירות המתקרבת. המועצה לישראל יפה קוראת לכנסת לאמץ את הצעת החוק של חברי הכנסת אבו וילן ויוחנן פלסנר" - לשון תגובת המועצה.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תתחילו להיפרד. שקיות פלסטיק
צילום: עומר הכהן
נא להכיר: שקית רב פעמית
באדיבות עירין ענבר-אייזינגר
מומלצים