שתף קטע נבחר

פסגת ה-G8: לא צפויות בשורות כלכליות

המנהיגים לא ידברו על הצעת רוסיה וסין למטבע רזרבות גלובלי, ינמיכו את הציפיות בנושא שינוי האקלים, יזהירו מפני יציאה מוקדמת מדי מתוכניות החילוץ, וינסו ללמוד מטעויות העבר. בכל מקרה, לפי גורמים רשמיים, מדובר בכינוס ביניים לפני פסגת ה-G20 שתתקיים בספטמבר בארה"ב

 פסגת ה-G8 שנפתחה היום (ד') באיטליה לא תעסוק בדיון בדולר, ותקבע מטרות מצומצמות יותר בנושאי אקלים. בנוסף, המסר העיקרי שצפוי לעבור בה הוא שההתאוששות הכלכלית הגלובלית עדיין אינה מובטחת, והממשלות צריכות לדאוג לחשבון ההוצאות הגדול על תמריצים רק אחרי שאלו יפעלו.

 

מטיוטות שהגיעו לידי סוכנות הידיעות "רויטרס" היום לקראת פסגת ה-G8 ופגישת פורום 17 הכלכלות הגדולות מחר עולה כי המנהיגים לא מתכוונים לדון בהצעה הסינית והרוסית לחפש אלטרנטיבה ארוכת טווח לרזרבות מט"ח.

 

בטיוטות מוזכר רק "חוסר איזון" גלובלי, שעשוי להיות התייחסות עמומה לנושא המטבע. "צמיחה יציבה, בת קיימא וארוכת טווח תדרוש פירוק חלק של חוסר

האיזון הקיים בחשבונות השוטפים", נכתב בטיוטה.

 

בסין מתלוננים כי השליטה הדולרית ברזרבות המט"ח גרמה להחרפת המשבר הגלובלי, וחוששים כי התאוששות כלכלית בארה"ב תוביל לסיכון של פריצת אינפלציה במדינה. 70% מרזרבות המט"ח של סין, שהן הגדולות בעולם, מוחזקות בדולרים.

 

קבוצת מנהיגי ה-G8 נפגשים בעיר ההררית ל'אקווילה, שנפגעה באפריל מרעידת אדמה - רקע הולם לדיונים בנושא הכלכלה הגלובלית, שנאבקת במיתון החריף ביותר זה שמונים שנה. בפסגה משתתפים מנהיגי ארה"ב, גרמניה, יפן, צרפת, בריטניה, איטליה, קנדה ורוסיה. הטיוטה שהגיעה לידי רויטרס מזהירה מפני "סיכונים משמעותיים שמאיימים עדיין על היציבות הכלכלית והפיננסית".

 


כבכל פסגה: מפגינים באיטליה נגד פסגת ה-G8 (צילום: AP)

 

הטיוטה מזהירה עוד כי אין ליישם "אסטרטגיות יציאה" מחבילות החילוץ והתמריצים עד ל"הבטחה של ההתאוששות". בטיוטה נכתב כי : הסכמנו שיהיה צורך להכין אסטרטגיות הולמות לפירוק הצעדים החריגים שננקטו להתמודדות עם המשבר לאחר שיהיה ברור כי ההתאוששות קיימת. אסטרטגיות היציאה תלויות מאוד בתנאים הכלכליים ובמצב הכספים הציבוריים".

 

מאז מרס קיימים סימנים לשיפור במספר אינדיקטורים כלכליים, אך האבטלה גואה והממשלות עדיין חוששות מקריסה נוספת. ה-OECD העלה ב-24 ביוני לראשונה מזה שנתיים את תחזיות הצמיחה שלו לשנה הקרובה. הארגון צופה כעת כי 30 הכלכלות המתועשות ששייכות ל-OECD ירשמו התכווצות של 4.1% ב-2009, במקום 4.3% בתחזית קודמת. הארגון צופה כי בשנה הבאה ירשמו מדינות ה-OECD צמיחה של 0.7%.

 

איך מונעים משבר דומה?

מנהיגי ה-G8 העריכו באופן שגוי מאוד את הבעיות הכלכליות שניצבות בפני העולם כשנפגשו ביפן בשנה שעברה. השיחות הפעם יעסקו גם במה שמדינות צריכות לעשות כדי למנוע קריסה דומה. אך גורמים רשמיים אומרים כי הפסגה הנוכחית לא צפויה להניב בשורות גדולות, ובכל מקרה מדובר רק במפגש ביניים לפני כינוס ה-G20 בספטמבר בארה"ב.

 

נשיא סין הו ג'ינטאו ביטל את ביקורו ברגע האחרון בגלל המהומות בצפון מערב סין, שבמסגרתם נהרגו עד כה 156 בני אדם.

 

אחד מהתחומים שבו עשויה להיות התקדמות בפסגה הנוכחית הוא תחום הסחר. לפי טיוטה שהגיעה ל"רויטרס", פורום ה-G8 ופורום G5 (מדינות מתפתחות) יסכימו לסיים את סבב שיחות דוחא על הסכם הסחר העולמי, שמתקיים מאז 2001 והתפוצץ לפני יותר משנה, עד שנת 2010.

 

בנוסף, ידונו המנהיגים בהצעת ארה"ב כי המדינות העשירות יתחייבו להעביר 15 מיליארד דולר בשנים הקרובות לצורך פיתוח חקלאי במדינות העניות, כדי להבטיח את אספקת המזון במדינות אלו.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ל'אקווילה - רקע הולם לפסגה
צילום: AFP
מומלצים