שתף קטע נבחר

קצינים לאלוף שמני: מתנשא, קשה לסמוך עליך

כמאה קצינים חתמו על העצומה, שבה קראו לאלוף פיקוד המרכז לחזור בו מהחלטתו לנקוט בצעד פיקודי נגד מח"ט כפיר, בגלל עדותו לפיה ניתן להשתמש באלימות כלפי פלסטינים: "זהו זלזול במפקדי צה"ל, והתנהלות מתנשאת וצינית"

עצומת המאה נגד אלוף הפיקוד: עצומה שעליה חתומים כמאה קצינים במילואים, מדרגות סגן ועד אלוף-משנה, נשלחה היום (ה') לאלוף פיקוד המרכז, גדי שמני. הקצינים מוחים בחריפות על החלטתו לנקוט בצעד פיקודי נגד מפקד חטיבת כפיר, אלוף-משנה איתי וירוב, בעקבות עדותו של זה בבית הדין הצבאי, לפיה ניתן להשתמש - במקרים מסוימים במהלך פעילות בשטחים - באלימות מוגבלת כלפי פלסטינים.

 

החתומים על המכתב מפרשים את צעדיו של שמני כ"כזלזול במפקדי צה"ל, והתנהלות מתנשאת וצינית". הם קוראים לו לחזור בו מההחלטה, ואף מזהירים: "בעתיד, יקשה עלינו לסמוך עליך כמפקד". חלק מהחתומים על העצומה הם מכריהם של וירוב ומלול, ובהם אף מלול עצמו וסנגורו עו"ד שמי כהן (אל"מ במיל' בעצמו).

 

 

עדותו השנויה במחלוקת של אל"מ וירוב ניתנה במהלך משפטו של סגן אדם מלול, סגן מפקד פלוגה בחטיבה, הנאשם כי הוא ואחד מחייליו נגחו, בעטו, היכו, חנקו וטילטלו פלסטינים במהלך פעילות מבצעית בכפר קדום. האלוף שמני לא ראה בעין יפה את הגיבוי שהעניק וירוב למלול, ורשם לו, בצעד חסר תקדים, הערה פיקודית. הצעד עורר את זעמם של כמה קצינים, שהחלו כבר לפני כמה שבועות להפיץ את העצומה באינטרנט. מדי יום נוספו לה חתימות נוספות, ולבסוף, משנאספו מאה חתימות, הוחלט לשלוח את המכתב לאלוף.

 

למרות הקשר של עורך הדין של מלול, רוב החתומים אינם קשורים ישירות לפרשה. בין היתר, הם מאשימים את האלוף שמני בשיבוש מהלכי משפט, משום שפעל במישור הפיקודי לפני סיום ההליך המשפטי נגד מלול. יש לציין כי גם בסנגוריה הצבאית זעמו בזמנו על הצעד, מאותה הסיבה.

 

"אנו סבורים כי היחס לקצין קרבי חייב להתבסס, קודם כל, על ההכרה במסירותו ונאמנותו לחברה הישראלית ולערכי הציונות", נכתב בעצומה. "כיום, מעטים הם הנושאים בעול ומתנדבים לשירות קרבי בצה"ל. מתוכם נבחרים בעלי רמה ערכית ומוסרית גבוהה להמשיך בפיקוד, והם ראויים ליחס הוגן, להערכה ואמון, מצד החברה הישראלית בכלל, ובפרט מצד מפקדיהם. התנהלותך בפרשת סגן אדם מלול ביטאה את חוסר האמון וחוסר ההערכה שלך לפקודיך". הכותבים אף עורכים הקבלה, מבחינת הגיבוי לחיילים בשטח, בין פרשה זו לפרשת גלעד שליט, שגם בה עומדת למבחן המחויבות של צה"ל לחייליו.

 

"רוח גבית למשמיצים את צה"ל"

"במלחמת לבנון האחרונה סבלה החברה הישראלית, ובראשה הלוחמים, ממפקדים המנותקים מהשטח, התופרים חליפות ליום שבו יפשטו את מדיהם", מוסיפים חותמי העצומה. "היה עליך לסמוך על המפקדים הבכירים של אותו קצין, שבמקרה של חריגה מערכי צה"ל ידחו ויתנערו מהמעשה. במקום זאת, בחרת להביע את חוסר האמון שלך בכל רמות הפיקוד בשטח, לרבות מח"ט, ולקבוע נורמות מוסריות ממקום הנתפס כסטרילי ומתנשא, ולמעשה מביע בפומבי זלזול בשיקול דעתם של הלוחמים ומפקדיהם בכל הרמות בשטח תוך נתינת רוח גבית למשמיצים את צה"ל".

 

עוד כתבו הקצינים לשמני: "כמי שעתידים לשרת תחת פיקודך, לצעוד בחזית הלחימה ולהגיב לכל המתרחש, אנו זקוקים לגב, למישהו שאפשר לסמוך עליו שייקח אחריות ויגבה אותנו כנדרש... לצערנו, לאחר התנהלותך בפרשה, יקשה עלינו לסמוך עליך כמפקד העליון. אנו קוראים לך למחוק את ההערה שרשמת למח"ט כפיר, שפעל כיאה למפקד בצה"ל. אנו בטוחים כי המח"ט פעל מתוך אחריות מוסרית במקביל להיכרות עמוקה עם הנעשה בשטח. אנו קוראים לך לחזור ולברר עם מפקדי השטח את הנורמות הראויות ואת דרכי ההתמודדות בפעילות מבצעית. אנו קוראים למפקדיך להתייחס לפרשה, ולהביע את דעתם בנושא. אנו מצפים להתייחסות ראויה והוגנת לקריאתנו זאת, כפקודיך בעבר ובעתיד, כנושאים בעול הלחימה בשטח".

 

 יש לציין כי לפני כשבועייים הגיש אל"מ וירוב טיוטת תצהיר לעורכי הדין, שבה ריכך את ניסוחיו והפך אותם לזהירים יותר, והבהיר כי ניתן לפעול באלימות רק נגד "פצצה מתקתקת". עם זאת, התצהיר טרם הוגש לבית הדין עצמו, ובכל מקרה, וירוב מדגיש שהוא עדיין תומך בסגן מלול, וסבור שאסור להתייחס אליו כאל עבריין.

 

בתוך כך, יצויין כי ייתכן שההערה הפיקודית של האלוף נגד המח"ט אינה הצעד האחרון נגדו בפרשה זו: לאחר שיסתיים המשפט, ייתכן שנגד המח"ט יינקטו צעדים נוספים במישור המשפטי, כגון חקירת מצ"ח.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האלוף שמני. "אנו זקוקים לגב"
צילום: גיל יוחנן
צילום גלי תיבון
אל"מ וירוב. ריכך את ניסוחיו
צילום גלי תיבון
מומלצים