שתף קטע נבחר

בסימן עלייה: הדולפין המצוי כובש את חופי הארץ

במסגרת סקר חופים שקיימו בסוף השבוע חוקרי מחמל"י, נצפתה להקה נדירה של שבעה דולפינים מצויים קצרי חוטם בסמוך לספינת דיג בנתניה. בחודשיים האחרונים מתרבים הדיווחים על להקות המונות עשרות פרטים בסמוך לחופי הארץ. כיום תת-מין זה מצוי בסכנת הכחדה באזור הים התיכון

להקה נדירה של שבעה דולפינים מצויים קצרי חוטם נצפתה לראשונה בסקר חופים שהתקיים בסוף השבוע, מספר קילומטרים מנתניה, במסגרת מחקר של מחמל"י (המרכז לחקר והצלת יונקים ימיים) והחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה.
 
מדובר בדולפינים הממעטים להתקרב אל חופי ישראל, אך נוכח התצפיות הרבות בחודשיים האחרונים, החוקרים מקווים כי יתכן ומדובר במגמה בשינוי תפוצת המין שנתון בסכנת הכחדה באזור הים התיכון.
 
 
מאז חודש מאי הגיעו למרכז מחמ"לי דיווחים על להקות גדולות של דולפינים מצויים קצרי חוטם בנות עשרות פרטים, ביניהם גם גורים, שנצפו בקרבת חופי אשדוד, חוף לכיש ותל-אביב. בסוף השבוע נצפתה הלהקה בסמוך למכמורתן (ספינת דיג) והחוקרים משערים כי הם הגיעו לחפש אחר מזון.
 
 
מאחר שהדגים נאספים ברשתות בסמוך למכמורתן, קל למספר פרטים בודדים לצוד את הדגים ומכאן מסיקים החוקרים כי זו הסיבה למספר הנמוך של הדולפינים.

 
החל משנת 1998 מתקיים מחקר לתיעוד אוכלוסיית הדולפינים החיה באורח קבע לאורך חופי ישראל. במהלך הסקרים מצלמים החוקרים גם את סנפירי הדולפינים, המתווספים לקטלוג היונקים הימיים החיים מול חופי ישראל. לכל דולפין יש סנפיר שונה המשמש לזיהויו.
 
מאז תחילת המחקר, התקיימו סקרים רבים לאורך החופים ובמים הפתוחים, כאשר בתצפיות כיכבו בעיקר דולפינים ממין דולפינן מצוי, הנחשבים לנפוצים באזור. לדברי החוקרים בסקר האחרון המתינה להם הפתעה מבורכת.
 
"זו הפעם הראשונה שצפינו בלהקה של דולפינים מצויים קצרי חוטם לאורך החופים במסגרת מחקר ולא מדיווחים אקראיים", מסביר אביעד שיינין, יו"ר מחמל"י ודוקטורנט בחוג לציוויליזציות ימיות באוניברסיטת חיפה. המחקר שמתקיים בשנים האחרונות, זוכה לסיוע ממועדון היאכטות "שיא-גל" התורם יאכטה לביצוע הסקרים.
 


(צילום: אביעד שיינין, מחמל"י)
 

צילום: מחמ"לי
(צילום: ניר הדר, מחמל"י)
 

בים התיכון: מצויים בסכנת הכחדה

בעולם הדולפין המצוי קצר חוטם נחשב לנפוץ למדי, אך אוכלוסייתו בים התיכון מוגדרת באיגוד השימור העולמי (IUCN) בסכנת הכחדה. אורכו הממוצע של הדולפין מצוי קצר חוטם הינו כ-2 מטרים והוא נחשב לדולפין שחי בלהקות עצומות שיכולות לנוע יחד במספרים של עד עשרות אלפי פרטים. הם נחשבים ליונקים ימיים אקרובטיים במיוחד, הנוטים לשחות גם לצד כלי שייט בים.
 
העובדה שהם מצויים בלהקות גדולות היא ככל הנראה כדי להשיג מזון ביתר קלות. "הדולפינים הללו ניזונים מדגיגים ובעזרת מספר רב של חברים בלהקה, ניתן לאתר את להקות הדגיגים בקלות יותר ולרכז אותן יחד כדי לאכול", מציין שיינין. החוקרים מקווים כי עם התגברות הדיווחים על הימצאותם של הדולפינים הנדירים באזור חופי ישראל, יתכן ומדובר בשינוי בתפוצתם באזור.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תצפית נדירה ומפתיעה. דולפין מצוי קצר חוטם
צילום: אביעד שיינין, מחמ"לי
צילום: יאיר גולן, מחמ"לי
דולפינן מצוי נחשב ליונק ימי נפוץ יותר בחופי ישראל
צילום: יאיר גולן, מחמ"לי
נעים בלהקות ענק
צילום: אביעד שיינין, מחמ"לי
סימן לאופטימיות זהירה?
צילום: אביעד שיינין, מחמ"לי
מומלצים