שתף קטע נבחר

זירת הקניות

השר להגנת הסביבה יוצא לקרב באנטנות המרפסת

כבר שנתיים שבמשרד להגנת הסביבה מנסים, באמצעות תקנות, לאסור על חברות הסלולר להתקין אנטנות בדירות ומרפסות. אלא שהחוק מעניק למשרד התקשורת זכות וטו על התקנות - והוא מתנגד להן בכל פעם. במשרד להגנת הסביבה החליטו להגיש שוב תקנות, אך גם לשנות את החוק כך שיוכלו להעביר אותן בלי שמשרד התקשורת יתערב

האם הגיע הסוף לנוהג של חברות הסלולר להתקין אנטנות ללא הפרעה במרפסות ובדירות? אם זה תלוי במשרד להגנת הסביבה - התשובה היא כן.

 

ל-ynet נודע כי בימים אלה החל השר להגנת הסביבה גלעד ארדן לפעול לשינוי בחוק הקרינה הבלתי מייננת, שיעניק למשרד שיקול דעת בלעדי בסוגיה, ויאפשר לו לאסור על החברות להמשיך ולהתקין אנטנות בדרך הזו.

 

השינוי יתמקד בפרק בחוק העוסק בקביעת טווחי סיכון ורמות חשיפה מאנטנות סלולריות. פרק זה עוסק, בין היתר, בהצבת אנטנות מיוחדות הקרויות "מתקני גישה אלחוטיים". חברות הסלולר יכולות כיום להתקין אנטנות שכאלה בדירות מבלי להזדקק להיתר בנייה - כלומר מבלי שהן צריכות להודיע לציבור על קיומן.

 

עוד על אנטנות סלולריות:

 

המשרד להגנת הסביבה מתנגד כבר זמן רב למצב הזה, וביקש לאסור התקנת אנטנות שכאלה, אך נתקל בהתנגדות מצד משרד התקשורת. נכון להיום, החוק מעניק למשרד התקשורת זכות וטו על כל שינוי בנוהל ההתקנה, ומחייב לקבל את הסכמתו למהלך.

 

תקנות שביקש המשרד להגנת הסביבה להעביר בנושא לפני כשנה נתקלו גם הן בהתנגדות משרד התקשורת. בשל המבוי הסתום בנושא, ממשיכות החברות הסלולריות להתקין את האנטנות באין מפריע. במשרד להגנת הסביבה גיבשו לאחרונה תקנות בנושא, ובמקביל רוצה השר ארדן לשנות את החוק כדי שמשרדו יוכל להעבירן בלי הפרעה. השינוי יתן למשרד להגנת הסביבה שיקול דעת בלעדי בנושא, ורק שיקוליו המקצועיים יכתיבו את נהלי ההתקנה.

  

"החוק מעדיף רווח כלכלי על פני בריאות הציבור"

הבעיה המרכזית איתה מבקשים להתמודד במשרד להגנת הסביבה אינה רק הכוח הרב שהחוק נותן למשרד התקשורת להתנגד לתקנות. במשרד אומרים כי התנגדות משרד התקשורת מבוססת על שיקולים כלכליים בלבד.

 

החוק קובע שתקנות בנושא יתוקנו רק בהסכמת שר התקשורת, אם הוא יודיע לשר להגנת הסביבה שיש או עשויה להיות להן "השפעה ישירה ומהותית על העלויות למשק התקשורת". במילים אחרות, אם שר התקשורת סבור שהתקנות יקרות מדי, הוא יכול להתנגד להן.

 

"לא ייתכן ששיקולים כלכליים יגברו על שיקולים בריאותיים", אמר השר ארדן ל-ynet. "אם מצפים ממני, כשר להגנת הסביבה,  להגן על הציבור מפני קרינה סלולרית, צריך להעניק למשרד שיקול דעת בלעדי בקביעת רמות החשיפה לקרינה וטווחי הבטיחות. במקרה של האנטנות המוצבות בדירות מגורים, לא רק שמדובר באנטנות רגילות לכל דבר שאינן זקוקות כיום להיתר, אלא שעצם הצבתן בדירות מגורים ומרפסות חושפת את הציבור לרמות קרינה גבוהות יותר".  

  

עד לתיקון החקיקה: המשרד גיבש תקנות חדשות

את שינוי החקיקה מבקש ארדן להעביר על רקע נוסח חדש של תקנות הקרינה הבלתי מייננת אותו הפיץ משרדו בימים האחרונים לעיון משרדי הממשלה. הנוסח החדש מבקש - שוב - לאסור על הצבת אנטנות בדירות. במשרד טוענים כי העובדה שהנוהל הקיים מאפשר לחברות הסלולר להתקין אנטנות כאלה בהליך קצר יחסית, הן הפכו נפוצות יותר, ומותקנות מבלי שהציבור יודע על קיומן.

 

"הבעיה עם מתקני הגישה מתחילה בכך שהרשויות רוצות מצד אחד לאפשר תקשורת סלולרית בשטחן, אבל לא רוצות לאפשר הקמת אנטנות - בגלל לחץ התושבים. ההתנהלות הזו גורמת לחברות הסלולר להעדיף התקנת מתקני גישה (שכאמור אין חובה ליידע אודותיה את הציבור - י.ד) אבל התוצאה היא יותר קרינה לתושבים", הסביר בשיחה עם ynet ראש אגף רעש וקרינה במשרד להגנת הסביבה, סטיליאן גלברג. 

 

פורום החברות הסלולריות בחר שלא להגיב לכתבה.

 

ממשרד התקשורת טרם נמסרה תגובה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לב המחלוקת: מתקן גישה אלחוטי
באדיבות המשרד להגנת הסביבה
צילום: תומריקו
אנטנה סלולרית "רגילה"
צילום: תומריקו
מומלצים