שתף קטע נבחר

חשש: צפון קוריאה עוזרת למיאנמר לפתח גרעין

לאחרונה התרבו הסימנים לכך ששיתוף הפעולה הצבאי המתהדק בין צפון קוריאה למיאנמר קשור בתוכנית גרעין סודית. מומחה מעריך: כמו סוריה, הגנרלים הבורמזים פנו לפיוגיאנג אחרי שביקשו סיוע מרוסיה ונדחו. הערכה אחרת: מדובר בבלוף

מסע של ספינת מטען צפון קוריאנית שבוטל לאחרונה, תמונות של תעלות מסיביות ופגישה סודית ביותר - כל אלו הגבירו את החשש שאחת המדינות העניות בעולם מעוניינת להצטרף למועדון הגרעין, בעזרת ידידיה בפיונגיאנג. איש לא מצפה שהחונטה הצבאית במיאנמר (לשעבר בורמה) תשיג פצצת אטום בקרוב, אך מומחים עוקבים כעת בדריכות רבה אחרי המדינה האסיאתית.

 

"יש חשד שמשהו מתרחש, וששיתוף הפעולה הגובר עם צפון קוריאה קשור לגרעין. אנו בודקים זאת", אמר דיוויד אולברייט, נשיא המכון למדע וביטחון לאומי בוושינגטון, ומומחה לגרעין בעל שם עולמי. הנושא הזה צפוי לעלות לדיון, לפחות בשוליים של פורום מדינות אסיה השבוע, ועידה ביטחונית שתיערך בתאילנד. בין המשתתפים יהיו מזכירת המדינה הילרי קלינטון, ונציגים מצפון קוריאה ומיאנמר.

 

החשש התעורר תחילה כאשר ספינת משא צפון קוריאנית, קנג נאם, עשתה את דרכה למיאנמר עם מטען שסירבה לחשוף. אחרי שחיל הים האמריקני החל לעקוב אחריה, היא שינתה את מסלולה ושבה מוקדם יותר החודש למולדתה. עדיין לא ברור מה היה על סיפונה. גורמים אמריקנים ודרום קוריאנים חושדים שמדובר בארטילריה וכלי נשק קונבנציונליים אחרים.  

 

"מתקנים שקשורים לאורניום וגרעין"

מומחה מודיעין דרום קוריאני, שניתח תצלומי לוויין, סבור שהמטען היה קשור לתוכנית גרעינית סודית וכי גם טילים מסוג סקאד היו על הספינה. המומחה, שבשל רגישות הנושא סירב להזדהות בשמו, אמר כי צפון קוריאה מסייעת למיאנמר להקים מתקנים שקשורים להעשרת אורניום וגרעין. דבריו נאמרו על רקע דיווחים דומים שנפוצו לא מכבר בקרב אוכלוסיית הגולים המיאנמרים והתקשורת.


הספינה הצפון קוריאנית קנג נאם בנמל ינגון (צילום ארכיון: AP)

 

בינתיים, המשטרה היפנית עצרה אזרח צפון קוריאני ושני יפנים בחודש שעבר, בחשד שניסו לייצא למיאנמר מכשיר מדידה מגנטי שעשוי לשמש לפיתוח טילים. לאחרונה דיווחו "רדיו אסיה החופשיה" הוושינגטוני וכלי תקשורת של גולים מיאנמרים שקצינים בכירים בצבא מיאנמר ביקרו בסוף השנה שעברה בחשאי בצפון קוריאה, שם סיכמו על הרחבה משמעותית של שיתוף הפעולה במטרה לחדש את הצבא. בין היתר סיכמו לפי הדיווחים, שלא אושרו רשמית, על הקמת כמה מתקנים תת-קרקעיים.

 

ואולי מדבר בהטעיה מתוחכמת?

צילומים, סרטי וידאו ודיווחים שצצו בחודש שעבר הציגו כ-800 תעלות, חלקן אדירות, שנחפרו במיאנמר בעזרת צפון קוריאה, במסגרת מבצע שקיבל את שם הקוד "קליפות צב". לפי הדיווחים, התמונות צולמו בין השנים 2003-06. הסופר התאי ברטין לינתר משוכנע באמינות התמונות, שהגיעו לראשונה לידו. עם זאת, מטרת רשת התעלות, רבות מהן סמוך לבירה המרוחקת נאיפיטאו, נותרה בגדר תעלומה.

 

"אין ספק שהגנרלים הבורמזים היו רוצים שתהיה להם פצצה, כדי שיוכלו לאתגר את האמריקנים ושאר העולם", אמר לינתר, שכתב ספרים אודות מיאנמר וצפון קוריאה. "אך הם בטח במרחק של עשורים מהשגת משהו שאפילו ידמה מרחוק לפצצת אטום". אולברייט אמר כי החשד נובע גם משיתוף הפעולה הגרעיני של צפון קוריאה עם סוריה, שהביא להקמת כור. סוריה ביקשה תחילה את עזרת הרוסים, כפי שעשתה גם מיאנמר, אך שתי המדינות נדחו, ולכן פנתה סוריה לפיונגיאנג - צעד שסביר שגם מיאנמר נקטה בו.

 

מיאנמר חתומה על האמנה למניעת הפצה, ולפי ההסכם עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית של האו"ם, היא מחויבת ליידע את גוף הפיקוח לפחות חצי שנה מראש, על הפעלת מתקן גרעיני. דובר הסוכנות, אייהן אווורנסל, אמר כי הפקחים ביקשו ממיאנמר לחתום על "הפרוטוקול הנוסף", שיאפשר להם לבצע בדיקות פתע, אך טרם נענו בחיוב. "יש מומחים שחושבים שהגנרלים בחונטה מבלפים. אני חושבת שזה אפשרי שינגון תרצה להפחיד מדינות אחרות או אולי תחשוב שדיבור עליה בהקשר גרעיני ייתן לה קלפי מיקוח", אמרה כריסטינה-אסטריד הנסל ממרכז ג'יימס מרטין לחקר מניעת הפצת גרעין. "זה לא משולל יסוד, בהתחשב במה שצפון קוריאה קיבלה תמורת תוכניתה הגרעינית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טיל צפון קוריאני. בקרוב במיאנמר?
צילום: AFP
הכור הסורי הגביר את החשד
צילום: AFP
מומלצים