שתף קטע נבחר

ויזה לארה"ב: כך תתכוננו לראיון

מתכננים ביקור או טיול בארצות הברית? תהליך בקשת הוויזה עלול להיות ארוך ומתסכל. הנה שמונה עצות שיסייעו לכם להתכונן לבאות ולעבור את הראיון בשלום

עד לאחרונה, הדרך היחידה לקבוע תור לצורך קבלת שירותים קונסולריים משגרירות ארצות הברית הייתה באמצעות האינטרנט. אלא שאזרחים רבים התלוננו על חוסר הידידותיות של המערכת ועל הקשיים בהתמודדות עם האינטרנט. הבעיה החמורה עם הרישום באתר הייתה בכך שטעויות שנעשו בתום לב, גרמו לצורך בראיונות חוזרים או גרוע הרבה יותר - סירוב לבקשות.

 

במהלך החודש האחרון, לאחר תקופת ניסיון, החל לפעול באופן רשמי במקביל לאתר האינטרנט, מרכז סיוע טלפוני מאויש שמאפשר לקבוע טלפונית תור לראיון בקונסוליות בתל אביב של ארצות הברית בישראל. כעת אפשר לקבוע תורים בשלוש שפות - עברית, אנגלית וערבית - ובכך נפתרות תקלות רבות שנתקלו בהן אזרחים. עם זאת, עדיין יש צורך בכתובת דואר אלקטרוני תקפה על מנת להשתמש בשירות.

 

בכנס שנערך לאחרונה ע"י שגרירות ארה"ב בשיתוף לשכת המסחר אמריקה ישראל, אמר הקונסול הכללי בשגרירות ארצות הברית, מר אנדרו פארקר, כי קביעת מועדים לראיון הינה בעדיפות גבוהה מאוד בפעילות הקונסוליה וכי במקרים דחופים, יזכו סטודנטים ואנשי עסקים לעדיפות בקביעת מועד לראיון.

 

יש לציין כי בכל מקרה, מילוי נכון של הטפסים הוא חיוני לשני הצדדים - לא רק שהוא מייעל את עבודת הקונסוליה, אלא שהוא מונע ממבקש הוויזה בעיות בשלבים מאוחרים יותר.

 

הליך בקשת הוויזה, אישורה והנפקתה עשוי להימשך זמן רב, ולכן כדאי להתחילו זמן רב לפני הטיול המתוכנן. הדרך לקבלת ויזה לארה"ב עדיין כוללת ראיון בקונסוליה האמריקנית בישראל. תהליך זה עלול להיות לא נעים ולעתים אף מרתיע - ולכן כדאי לדעת מראש מה מחכה לנו, ולהתכונן היטב לאירוע. הפונה צפוי להמתין מספר שעות עד שייקרא לראיון, אשר צפוי להימשך מספר דקות. במהלך אותן 300 שניות קריטיות, המועמד עומד, והקונסול המראיין יושב, כל אחד מצד אחר של זכוכית עבה.

 

לאחר הראיון, תהליך הנפקת הוויזה עלול להתארך מאוד בשל תהליך המכונה "בדיקה מנהלית נוספת" (Additional Administrative Processing). מדובר בשם קוד כללי למגוון רחב של בדיקות ביטחוניות. הסיבות לבדיקה מנהלית נוספת כוללות בן היתר: הרשעה פלילית בעברו של הפונה; לפונה יש שם זהה או דומה לזה של אדם בעל הרשעה פלילית; לפונה יש אזרחות של מדינה המופיעה ברשימת המדינות התומכות בטרור; המועמד צפוי להיות חשוף לטכנולוגיה רגישה במהלך ביקורו בארה"ב.


תור מבקשי ויזה בכניסה לשגרירות בתל אביב (צילום: מיכאל קרמר)

 

לפניכם שמונה עצות בסיסיות שיסייעו לכם לעבור את הראיון בשלום. בהצלחה!

 

1. הגיעו לפני הזמן

בעקבות אירועי ה-11 בספטמבר, הנהיגו השלטונות האמריקאים נהלי ביטחון קפדניים לבאים בשערי הקונסוליות שלהם, ובכלל זה גם איסור הכנסה של חפצים אישיים בשעריהן. בפועל, מלבד הבדיקה הביטחונית הקפדנית, נאלץ מבקש הוויזה לאפסן את חפציו, תמורת תשלום, בעמדה הסמוכה לקונסוליה, מהלך שלוקח זמן ושעלול כאמור לגרום לו לאחר. לכן כדאי להגיע לקונסוליה 30 דקות לפני השעה שנקבעה.

 

2. הביאו אישורים רפואיים מתאימים

אנשים המגישים בקשות שגילם מתחת לגיל 14 ומעל גיל 80 , אינם צריכים להגיע לקונסוליה ויכולים לעשות זאת גם על ידי חיוג לשירות 171 של רשות הדואר. כל שאר מבקשי הוויזות חייבים להתייצב באופן אישי כדי להתראיין ולתת טביעות אצבעות. ההנחיה קובעת כי רק הפונה עצמו מתקבל לראיון, אלא אם הוא חייב להיות מלווה באדם אחר מפאת גיל מבוגר או מצב בריאותי. בהנחה שקיים הכרח להסתייע בשירותיו של מלווה, מוטב לצרף מכתב בעברית מגורם רפואי מוסמך המאשר זאת. רבים מביאים מסמכים רפואיים הכתובים בכתב יד, דבר אשר לא פעם מקשה על הגורם שקורא את המכתב להבין את הכתוב בו, ואף לפסול את בקשתו. משכך, דאגו כי האישור יודפס באופן מסודר על לוגו וחותמת של הרופא המאשר.

 

3. הוכיחו כי יש לכם "עוגן" בארץ 

מלבד המסמכים שנתבקש להביא לראיון, הרי שמוטב להביא את מירב האסמכתאות המוכיחות כי יש למבקש עוגן בארץ, קרי - שאין לו כוונה להגר לארה"ב ושמטרת השהייה שם הינה לצורך ביקור או טיול בלבד. מדובר במשימה כלל לא פשוטה. יש לבנות את תיק האסמכתאות כך שישקף מציאות אישית של המבקש שחי בארץ - שטובה בהרבה מהמציאות החליפית שזה עשוי למצוא בארה"ב.

 

עבודה: מומלץ למבקש להביא עימו מכתב המאשר את עצם העסקתו אצל מעביד מסוים, המבהיר כי המבקש נוסע בידיעת המעביד וכי יש לו כוונה להעסיק את המבקש לתקופה ארוכה לאחר שובו מארה"ב. הביאו מכתב הרשום על נייר מכתבים שכולל לוגו של החברה המעסיקה ולא שרבוט על נייר עלום זהות. המכתב צריך להיות חתום בידי גורם ניהולי מוסמך כמו מנהל כוח אדם או מנהל ישיר, ולפרט את שמו ותפקידו של החותם.

 

כספים: מבקשים רבים נוטים לבסס את בקשתם ע"י המצאת תדפיס חשבון בנק התקף ליום הראיון. אולם מדובר בשיקוף זמני בלבד של המציאות הכלכלית בה חי המבקש, עובדה אשר ידועה היטב לגורם המאשר את הבקשה בקונסוליה. אי לכך, במידה ומדובר בעצמאי שאינו יכול להמציא תלושי משכורת אחרונים, המעידים כי מצבו הכלכלי איתן, עליו להצטייד באישור מרואה החשבון המוכיח כי תזרים החשבון שלו במהלך חצי השנה האחרונה חיובי ואיתנותו הכלכלית בארץ גבוהה, ואין הוא מעוניין להרע את מצבו תוך כדי הגירה לארה"ב.

 

מגורים: עוגן יכול להיות גם דירת מגורים בבעלות המבקש. מומלץ להביא תדפיס "טאבו" המעיד על קיומם של נכסי נדל"ן הרשומים על שם המבקש. במידה והדירה אינה רשומה בטאבו, ניתן להביא אישור המעיד שקיימת הערת אזהרה על שם המבקש או לחלופין, להמציא העתק של חוזה רכישת דירה חתום ע"י עו"ד. במידה ואין ברשות המבקש דירה הרשומה על שמו, הרי הוא יכול להביא עימו לראיון את העתק חוזה השכירות לרבות העתקי ההמחאות שנמסרו לבעל הדירה המעידות כי המבקש ימשיך לשלם את שכ"ד בארץ, אף שזה שהוא שוהה זמנית בארה"ב ושיש לו בהחלט לאן לחזור.

 

4. הוכיחו כי מדובר בטיול בלבד

במידה והמבקש מצהיר כי ברצונו להגיע לארה"ב על מנת לטייל שם, עליו להוכיח לגורמים המאשרים כי קיימת תוכנית מסודרת למהלך הטיול. אמירה כמו " קודם אנחת, אתאפס על עצמי ואחליט כבר אז", עשויה להיות לרועץ ולהכשיל את מהלך הבקשה. יש לתאר באופן מפורט וסביר את תוכנית הטיול, החל מהזמנת בתי מלון כולל התאריכים בהם המטייל ישהה בהם, המשך בערים בהן הוא מתעתד לבקר ואתרים אותם הוא מתכוון לפקוד, וכלה באישור מחברת השכרת הרכב המאשר את עצם ההשכרה. מעבר לכך יש להציג כל אסמכתא המבהירה לאמריקאים כי עסקינן בטיול אשר בסופו ישוב המבקר לארצו.

 

5. הביאו דרכון נקי

בין רשימת המסמכים שעל מבקש הוויזה להביא עימו ביום הראיון, יש גם דרכון. יש להגיש לקונסול את הדרכון ללא עטיפה וללא מסמכים נוספים שצמודים אליו. אלו ההנחיות ויש לעמוד במלואן, ובלי לשאול שאלות מיותרות. מעבר לכך, במקרה של בקשה לחידוש אשרה, מומלץ להציג את הדרכון הישן הכולל את האשרה אשר תוקפה פג. הצגת הדרכון הישן תקל על הבודק לוודא כי לא היו הפרות בעת הביקור הקודם - עניין אשר נותן למבקש נקודות זכות.

 

6. טעות מינורית עלולה לפסול את הבקשה

הפקיד שבודק את האסמכתאות לא יהסס לפסול את המבקש אם יימצא טעויות או מידע חלקי ושגוי בטפסים שמלואו, אפילו אם מדובר בטעות מינורית. בהתאם לכך, על המבקש לבדוק היטב את המסמכים שמצורפים לאשרה ולוודא כי אין בהם אי התאמות. מעבר לכך, יש לעשות זאת גם על מנת לוודא כי לא יהיו סתירות בין התשובות שנתנו בכתב לאילו שיינתנו בעל פה. כמן כן, יש להגיע עם התמונה מהודקת לטופס DS-156 והמסמך חתום, שכן לא ניתן למצוא בקרבת מקום מהדק, דבר אשר עשוי לגרום לאי נוחות.

 

7. התלבשו באופן נאות

ההופעה עושה רושם חיצוני קריטי לאשרה. הופעה מסודרת אולי לא תקנה לך אשרה, אך הופעה רשלנית עלולה לגרום לסירוב בקשה. בהתאם לכך, מוטב לגברים להסיר עגילים וכל אביזר אחר שעלול לתייג אותם כסוטים מהנורמה.

 

8. כיצד תתנהגו במהלך הראיון?

על המבקש לגשת לאשנב, לחייך ולומר "בוקר טוב" ולהקשיב היטב לשאלות המראיין. יש להימנע ככל הניתן מלענות תשובות ארוכות, יש להיצמד לאמת ולתת תשובות קצרות ופשוטות. בדיחות הדעת או התחכמות אינן במקום ועלולות לגרום להכשלה של המרואיין. מומלץ להתחיל את התשובה באופן חיובי (I do, I am, I have) ולהשיב בביטחון ככל שניתן, חרף הלחץ שכרוך במעמד. כמו כן, יש לשמור על קשר עין עם הקונסול. לא הבנתם את השאלה? בקשו מן הקונסול בנימוס לחזור עליה שנית.

 

לעולם אין לצעוק, לא לקטוע את דברי הקונסול ולבטח לא לספק תשובות שאינן אמת. באותה מידה כדאי להימנע מלשאול אותו שאלות שאינן נחוצות ולא לנדב מידע שלא נתבקשת לספק. הימנעו מלשים ידיים בכיסים, או לשלב אותן.

 

 

  • מידע נוסף: מספר הטלפון של מרכז הסיוע הטלפוני מאויש הינו 1809315642 (יש לחייג ללא קידומת, השיחה היא בעלות שיחה מקומית בארץ). שעות הפעילות הן ימי שני עד חמישי בין השעות 18:00-8:00. קביעת תור לראיון כרוכה בתשלום של 27.5 דולר, אשר ניתן לשלם בדואר או באמצעות כרטיס אשראי במענה הטלפוני.

 

  • הכותב הוא שותף במשרד עוה"ד קן תור&עכו ומומחה בדיני ניוד מומחים בעולם

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דיוויד אזגורי
תור הממתינים לוויזה
צילום: דיוויד אזגורי
מומלצים