שתף קטע נבחר

תדהר ומגדל במגעים למיזם דיור ענק בגני יהודה

על פי מתווה העסקה המתגבש ירכשו השתיים 39% מהמתחם הממוקם בגבול המושב והעיר יהוד. השטח נמצא כיום בבעלות גני יהודה ואיש העסקים מפנמה יעקב לוי. בתוכנית: הקמת אלף יחידות דיור בשווי של כ-300 מיליון דולר

חברת הביטוח מגדל וקבוצת הנדל"ן תדהר צפויות להפוך לשותפות באחד הפרויקטים הגדולים והמעניינים ביותר בשוק הדיור של השנים הקרובות בישראל: תדהר מובילה בימים אלה, בשם שתי החברות, משא ומתן מתקדם לרכישת 39% מהזכויות בחטיבת קרקע של כ־700 דונם בין מושב גני יהודה, סביון והמועצה המקומית יהוד־מונוסון, שעליה אמורה לקום בעתיד שכונת ענק.

  

מדובר במתחם שלאחר תהליך אישורים של שנים ייהפך כולו לשכונה של 4,400 יחידות דיור. חלק מהמתחם - 800 יחידות דיור - נמצא כעת בשלב אישורים מתקדם, ולכן ההתעניינות מצד תדהר ומגדל. בסופו של דבר תכלול השכונה כמה מאות בתים צמודי קרקע שיהיו שייכים לגני יהודה ואלפי דירות בבנייה רוויה, עם פארק של כ־50 דונם ושטחי מסחר שיהיו חלק מיהוד. על פי הערכת גורמים בכירים בענף הנדל"ן, צפוי היקף ההכנסות מהבנייה במתחם כולו להגיע לכ־1.3 מיליארד דולר - כך שמגדל ותדהר צפויות לרשום בפרויקט הכנסה של כ־300 מיליון דולר אם תיסגר העסקה. 

 

בהמשך: 1,000 יח"ד 

בחלק, שככל הנראה רובו יופשר לבנייה ב־2010, מחזיקים כיום שלושה גורמים. השתיים הראשונות הן חברת שובל אייל בבעלות היזם הישראלי יעקב לוי שפועל מפנמה ואפריקה ישראל, שמחזיקות ביחד 24% מכלל השטח (12% כל אחת). השלישי (שמחזיק בכ־27% מכלל השטח) הוא מושב גני יהודה. המגעים שמנהלת כיום תדהר הם לרכישת חלקם של לוי ושל המושב במתחם הענק, כך שבסופו של דבר תחזיק בזכויות לבנייה על 39% ממנו.  

 

שובל אייל, שזכתה ב־73% מהמתחם כולו במכרז מקב"ת (מתכונת שיווק קרקעות שלא יועדו עד כה לבנייה) של המדינה בשנת 1996, שילמה 58 מיליון דולר עבור הזכות העקרונית לבנות ב־24% מהקרקע, וכיום מעריכים גורמים בענף הנדל"ן כי שווי הזכות הוא כ־135 מיליון דולר. לפי הערכה זו, מגדל ותדהר צפויות לשלם ללוי 65–70 מיליון דולר, ובו־בזמן לחתום עם מושב גני יהודה על הסכם המשלב עסקת קומבינציה ומזומן בשווי שעל פי אותן הערכות הוא 140–142 מיליון דולר.  

 

על פי תנאי ההסכם עם המדינה, יוכלו בעלי הזכויות בקרקע בהיקף זה לבנות עליה, לאחר תשלום דמי מכרז נמוכים מאוד, כאלף יחידות דיור, ובהמשך להשתתף במכרז חדש של המדינה על שאר הבנייה במתחם.  

 

מכרז מקב"ת במושב גני יהודה משנת 1996 נהפך לאחת הסאגות הסבוכות בהיסטוריה הנדל"נית של ישראל. במכרז הוצעה קרקע בשטח של 685 דונם בשטחו החקלאי של המושב גני יהודה, אשר יועדה להקמה עתידית של 3,000 יחידות דיור, פארק ושטחי מסחר. לאורך השנים הורחבה התוכנית ל־4,400 יחידות דיור. מאז צצו לה מתנגדים רבים, ביניהם מתמודדים שהפסידו במכרז ותושבי המושב. בסופו של דבר הוכרע עניין זהות הזוכה במכרז בבית המשפט העליון, והמושב קיבל זכויות ל־27% מפרויקט שיוקם על הקרקע. 

 

השנייה בענף המניב 

חברת הבנייה תדהר שבשליטת גיל גבע ואריה בכר היא אחת מחברות הייזום והבנייה הגדולות בישראל. עד היום בנתה החברה יותר מ־11 אלף יחידות דיור ברחבי הארץ והא גם פעילה מאוד בשוק הנדל"ן המניב המקומי. חברת הביטוח מגדל נהפכה בשנים האחרונות לחברת הנדל"ן המניב מהגדולות בישראל, עם תיק נכסים שמוערך ב־5 מיליארד שקל, שהוא שני רק לזה של ענקית הקניונים בריטיש ישראל.  

 

חלק ניכר מהכספים שהזרימה מגדל בשנים האחרונות לשוק הנדל"ן הגיע מכספים של ביטוחי המנהלים של לקוחותיה. בחיפוש אחר השקעות יציבות יחסית בשוק ההון הסוער של השנים האחרונות, ולאור הפריחה העולמית הגדולה בשוק הנדל"ן, ערב משבר הסאב־פריים, הצהירה החברה כי תפנה עוד ועוד כספים לשוק הנדל"ן המניב. אך אז הגיע המשבר והאט מאוד את קצב ההשקעות שלה בתחום זה. עתה נראה שעל רקע הקאמבק הבולט של שוק הדיור בחודשיים האחרונים רואה בו החברה הזדמנות.  

 

רכישת הנדל"ן האחרונה של מגדל היתה ביוני השנה, אז רכשה החברה 4% מבריטיש ישראל תמורת 50 מיליון שקל. הרכישה הקודמת היתה באוקטובר 2008, אז רכשה את בית סלקום בנתניה מאליעזר פישמן ב־356 מיליון שקל.

 

בחברות תדהר ומגדל סירבו להגיב על הדברים. את תגובתו של יעקב לוי לא ניתן היה להשיג.

  

ממושב גני יהודה נמסר: "לא קיבלנו עדיין פנייה רשמית מתדהר, אך אנחנו מודעים להתנהלות שלהם מול שובל אייל ונשמח לשתף איתם פעולה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חברת הנדל"ן המניב מהגדולות בישראל. מגדל
מומלצים