שתף קטע נבחר

זירת הקניות
באדיבות החברה להגנת הטבע

החוף בנהריה: במקום 10 שקלים לאדם - גובים 30

עיריית נהריה מרוויחה לא רע בכלל מתפעול חוף גלי גליל בעיר: במקום 10 שקלים כפי שמתיר לה החוק, היא גובה לא פחות מ-30 שקלים לאדם. ההסבר שלהם: יש בחוף בריכה אולימפית. סדרת הכתבות "סוגרים את הים" תעסוק בכל ההיבטים והתירוצים של התשלום הלא מוצדק בחופי הרחצה. כתבה שנייה בסדרה

חופי הרחצה המוכרזים במדינת ישראל, למעט רשימה מצומצמת מאוד שאותה אישר משרד הפנים, אמורים להיות בחינם. בשל העובדה כי לא קל להיכנס לאותה רשימה נכספת, ניתן היה לצפות שמי שכן הצליח לפלס את דרכו פנימה - יסתפק בדמי הכניסה שהחוק מתיר לו לגבות. בפועל, מתברר כי חופים מסוימים אינם מסתפקים בסכום של 10 שקלים לאדם - כפי שקובע החוק - אלא דורשים (ומקבלים) הרבה יותר.

  

קחו לדוגמא את חוף גלי גליל בנהריה. חוף זה הצליח להיכנס לרשימה, לזכות לאישור שר הפנים ולקבל כחוק את הזכות לגבות 10 שקלים מכל אדם מעל גיל 13. בפועל, אם תגיעו לשערי הכניסה לחוף ידרשו מכם סכום של לא פחות מ-30 שקלים לאדם - לא רק מכם אלא גם מילדיכם מגיל שלוש (ולא 13, כפי שנקבע).

 

מבדיקת ynet עולה כי באופן אירוני, נראה כי עיריית נהריה החליטה "לגלות נדיבות" כלפי תושבי העיר ולהעניק להם הנחה בתשלום הכניסה לחוף: בהצגת תעודת תושב נדרשים התושבים לשלם "רק" 15 שקלים. כלומר, 50 אחוזים יותר ממה שמתיר החוק. 

 

בדיקה נוספת מגלה כי העניין לא נגמר כאן. מבדיקת הנושא עם משרד הפנים והממונה על הנושא עולה כי בחוף גלי גליל אולי גובים פי שלושה מהמותר - אך באופן עקבי מוסרים דיווחים דווקא על גביית תשלום כחוק.

 

בעיריית נהריה לעומת זאת סבורים כי הגבייה שמתבצעת בחוף חוקית לגמרי. דובר העירייה, רמי גוברניק, מסר כי "חוף גלי גליל הוא חוף שנותן שירות גם כחוף רחצה וגם כבריכה אולימפית ובריכה לילדים. אין במדינת ישראל עוד שירות מהסוג הזה. מי שאינו מעוניין לשלם את הכניסה גם עבור החוף וגם עבור הבריכה - מוזמן להיכנס לחוף אחר הממוקם בסמוך".  

 

אולם אם חשבתם שיש כתובת שאליה ניתן להתלונן, ושמישהו יסייע להגן על המתרחצים או לאכוף את החוק לטובת הציבור - תחשבו שוב. במשרד הפנים, האחראיים על אתרי רחצה ועל אכיפת הנושא, מפנים בחזרה לרשות המקומית. 

 


 

החוף בחינם - החניה ביוקר: מה אומר החוק?  

תלונות רבות שהגיעו למערכת ynet הציגו את אותה שאלה, בגרסאות שונות: "ביררנו מראש שהחוף לא בתשלום, אבל כשהגענו גילינו שהתשלום עבור החניה עולה כמה עשרות שקלים". אז האם מותר לכל רשות לגבות כסף עבור חניה בחוף הים? האם החוק מגביל את הרשויות בסכום, או מציב להן תנאים כלשהם?

 

התשובה היא שנושא החניה מוגדר כתחום שבו כל רשות מקומית עושה כראות עיניה. בעיריית חיפה למשל, הוחלט שמגרשי החניה הצמודים לחופים יישארו בחינם. בתל-אביב לעומת זאת, אם תרצו להגיע לאזור החוף בכלי רכב סביר להניח שתצטרכו לשלם באחד מחניוני האזור.

עם זאת, לשלל המצבים האפשריים בעניין זה יש בכל זאת כלל מנחה אחד: רשות מקומית רשאית להסדיר חניה בתשלום באזור החוף, בתנאי שהיא מגדירה זאת בחוקי העזר העירוניים שלה ובתנאי שבאזור ישנן חלופות.

 

כלומר, מותר לגבות כסף על חניה באזור החוף רק אם קיימות אפשרויות נוספות להגיע לחוף פרט לרכב פרטי - למשל באמצעות תחבורה ציבורית או ברגל. אם אין חלופות והכניסה לחניון היא מעבר הכרחי בדרך לחוף - פשוט אסור לגבות מכם דמי חניה.

 

  • סדרת הכתבות "סוגרים את הים" על התשלום בחופים, מתפרסמת בסיוע ארגון "מגמה ירוקה" ו-החברה להגנת הטבע , שבאתר שלה ניתן לדווח על גביית תשלום בניגוד לחוק.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכניסה לחוף גלי גליל
צילום: עידו בקר
המחירון בחוף
צילום: עידו בקר
מומלצים