שתף קטע נבחר

רכישת הדולרים - הימור על כלכלת ארה"ב

הגדלת רכש הדולרים ע"י בנק ישראל נעשתה בתיאום הדוק עם האוצר - שמעריך כי הצעד לא יוביל לתהליך אינפלציוני משמעותי. עם זאת, לשאלה האם במהלך האחרון עשה הבנק המרכזי עסק טוב, אין במשרד תשובה חד משמעית

הגדלת רכש הדולרים של בנק ישראל נעשתה בתיאום הדוק בין לשכת הנגיד פישר ללשכת שר האוצר שטייניץ לרבות התייעצויות בין שני האישים שגברו לאחרונה בקצב של פעם-פעמים בשבוע, ודיווחים שוטפים על מהלך הרכש. כל זה במסגרת מדיניות התמיכה המשותפת בייצוא - הבנק תומך בדולר והאוצר נותן ערבויות לאשראי היצואנים. "זהו מהלך משולב על שתי רגליים", מציין גורם בכיר באוצר.

 

על המעבר לרכש שמעבר ל-100 מיליון דולר ליום, במסגרת המהלך המשולב לא הוחלט תמול-שלשום. הוא מתבשל כבר מספר שבועות. גם בצמרת האוצר התגבשה הדעה כי עדיף לרדת מהרכש היומי הקבוע לרכש לא קבוע אלא מזדמן, בסכומים גבוהים יותר ומשתנים בהתאם לנסיבות.

 

עם זאת, באוצר לא מתעלמים מהאפשרות שהמעבר לרכש המוגדל עלול גם להוליד תוצאות לוואי שליליות. הגורם הבכיר מציין כי הרכש אכן יוצר לחצים אינפלציוניים, אולם באוצר עדיין מתייחסים לעליות המחירים האחרונות כתופעה זמנית וחולפת.

 

באוצר מעריכים כ"קפיצה חד פעמית" את העליות המשמעותיות במחירי הדירות, הדלק והסיגריות בחודש שעבר כמו גם את עליית המחירים החודש כתוצאה מתוספת 1% למע"מ. מצב זה אכן ישתקף בעלייה נמשכת של המדד. עם זאת, נראה כי ללא הגדלת המסים המדד היה עולה ב-0.4% ולא ב-0.9%, כך שהערכת האוצר היא שהקצב הזה עדיין לא מבשר תהליך אינפלציוני משמעותי.

 

באוצר מציינים כי גם ברכש המוגדל, בנק ישראל לא מציף את השוק בשקלים בהצפה לא מבוקרת, אלא סופג חלק ניכר מהשקלים במק"מים. אבל על השאלה אם במהלך האחרון הבנק גם עושה עסק טוב, אין בצמרת האוצר תשובה חד-משמעית.

 

מדברי הגורם הבכיר מבצבצת נימה של דאגה מהימור לא מוצלח. לדבריו, "הכל תלוי בכלכלה האמריקנית. אם שער הדולר יתחזק, הנגיד עשה עסק טוב. למדינה - כשתמך בייצוא, ולבנק - שגם ירוויח. אבל אם חלילה הדולר לא יתחזק, יהיה תג מחיר לתמיכה בייצוא".

פורסם לראשונה 04/08/2009 21:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיאום הדוק בין הבנק לאוצר
צילום: גיל יוחנן
מומלצים