שתף קטע נבחר

הנגיד לייצואנים: לא נוכל לתמוך בדולר לאורך זמן

הנגיד, סטנלי פישר, אמר בדיון בוועדת הכספים שעל הייצואנים להיות מוכנים לתרחיש של ירידת ערך הדולר. זאת משום, שלדבריו, "בנק ישראל לא יכול למנוע את השפעת כוחות השוק בטווח הארוך". לדברי הנגיד, רכישת הדולרים אינה נושאת עלות

בדיון שנערך היום (ד') בוועדת הכספים בנוגע למדיניות בנק ישראל לאור נתוני האינפלציה, אמר נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, שעל הייצואנים להיות מוכנים לתרחיש של ירידת ערך הדולר. זאת משום, שלדבריו, בנק ישראל לא יכול למנוע את השפעת כוחות השוק בטווח הארוך. עוד טען הנגיד ששינוי מדיניות רכישת הדולרים על ידי בנק ישראל אינה נושאת עלות.

 

"התערבות בנק ישראל בשער החליפין מכוונת למטרה אחת - מניעת סטיות שליליות לרעת הייצואנים", הבהיר פישר. עם זאת, הוא הוסיף, "הייצואנים צריכים לקחת בחשבון שבנק ישראל לא יוכל להבטיח להם שער יציב לאורך זמן ולמנוע את השפעת כוחות השוק על השער. הייצואנים צריכים לתאם את הפעילות העסקית שלהם בהתאם ולחשב את צעדיהם לפי שער החליפין שהמציאות מכתיבה לפי כוחות השוק".

 

הנגיד ניסה להרגיע את החששות בדבר ההשלכות של רכישת דולרים ברמה הנוכחית. הוא אמר ש"אין עלות לרכש המוגדל של הדולרים, מאחר שהריבית שבנק ישראל משלם על הרכש מתקזזת עם הריבית שהוא מקבל על יתרות המט"ח, שעברו את רף ה-50 מיליארד דולר". עם רמת יתרות שכזו, אמר הנגיד, "אני ישן הרבה יותר טוב בלילה, מאשר עם יתרות ברמה יותר נמוכה. שכן ככל שהיתרות גדולות יותר זוהי רשת ביטחון המאפשרת למשק להתמודד עם משברים פיננסיים". עם זאת, הוא הוסיף כי"לא נוכל לרכוש דולרים לנצח". 

 

בנוגע לנושא המרכזי של הדיון, נשאל הנגיד על ידי יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני, האם מדיניות בנק ישראל עלולה להגביר את קצב האינפלציה עקב הגדלת הצריכה וההוצאות במשק. הנגיד ענה על כך: "המדיניות הכללית של בנק ישראל היא שמירה על יעד האינפלציה, יציבות המחירים והיציבות הפיננסית, רק אם המדיניות הזו תיפסק - האינפלציה תצא מכלל שליטה. נכון שהמדיניות אינפלציונית - אך לא יותר מדי".

 

נגיד בנק ישראל הודה שתיתכן בעיה שמקורה דווקא באינפלציה המיובאת; משמע עליית מחירי הסחורות, והאנרגיה בתוכן, המתגלגלת לכיסי הצרכנים.

"מה שמשפיע הם מחירי הייבוא, הנפט וחומרי הגלם שהתחילו לעלות. מטרת המדיניות שהאינפלציה תהיה בתוך הטווח היעד ההמשלתי (1%-3%). נזכיר, שרכישת המט"ח על ידי בנק ישראל מגבירה את קצב האינפלציה המיובאת משום שהיא תומכת בדולר ולפיכך מעלה את מחיר הסחורות והמוצרים המיובאים. 

 

הנגיד אף התייחס לטענות שהועלו באחרונה כי סביבת הריבית הנמוכה, והריבית הריאלית (בשקלול עליית המחירים) השלילית תומכות בהיווצרות בועת נדל"ן. לדבריו נושא השפעת רמת הריבית על המשכנתאות והוזלתן על הפעילות במשק נבחן בהיקף רחב ובנק ישראל הגיע למסקנה שהשפעתן על האינפלציה אינה קריטית בשלב זה. "אם נתחיל לחשוב שרמת הריבית מהווה בעיה - נתחיל לטפל בזה", הבהיר הנגיד.

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, בדיון בוועדה.
צילום: גיל יוחנן
מומלצים