שתף קטע נבחר

קונסול בארה"ב: מדיניות נתניהו פוגעת בנו

קונסול ישראל בבוסטון הפיץ מכתב שכותרתו "הרהורים נוגים על יחסי ישראל - ארה"ב". בין היתר הזהיר: "בקרב חוגים רבים באמריקה קיימת התחושה שממשל אובמה נאלץ להתמודד עם סרבנות של הממשלים באיראן, צפון קוריאה וישראל"

דיפלומט ישראלי בכיר בארצות הברית תוקף בחריפות את מדיניות ממשלת נתניהו . הקונסול בבוסטון, נדב תמיר, כתב באגרת שנשלחה בתפוצה רחבה כי "תמונה של עימות בין ממשלת ישראל וממשל אובמה פוגעת בתמיכה בישראל בדעת הקהל, הרבה יותר מהביקורת בשל כוחנות והפגיעה באזרחים בעופרת יצוקה או בעימות נגד החיזבאללה ב-2006".

 

 

המכתב שעליו חתום הקונסול הופץ לאחרונה בין נציגויות ישראל באמריקה, משרד החוץ בירושלים - ונשלח גם לשר החוץ אביגדור ליברמן ולראש הממשלה בנימין נתניהו.

 

כותרת המסמך בן שלושת העמודים, שדבר קיומו פורסם בערוץ 10, היא: "הרהורים נוגים על יחסי ישראל - ארצות הברית".

 בין דפיו כמה אמירות קשות באשר ליחסים המדורדרים בין וושינגטון וירושלים. "הגישה הישראלית העדיפה תמיד לומר 'כן, אבל' לאמריקנים על פני 'לא'. היה ברור למקבלי ההחלטות אצלנו שמדובר במעצמה החשובה ביותר בעולם וגם בבעלת הברית הקרובה ביותר שלנו".

 

"על כן יש להקריב לטובת היחסים האסטרטגיים סוגיות טקטיות... ניתן להזכיר את תשובתו החיובית של ראש הממשלה שרון למפת הדרכים, למרות שורה ארוכה של הסתייגויות... יש לציין שמאז ומעולם היו הבדלי גישות בין המדינות, אם ביחס להתנחלויות או למשל לגבי השתתפות החמאס בבחירות הפלסטיניות, אבל נשמרה רמת התיאום בין הממשלים".


אובמה ואהוד ברק. "עצים במקום יער" (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)

  

עוד כתב הקונסול תמיר שהפגיעה בתמיכת דעת הקהל האמריקנית כבר הסתמנה בסקרים האחרונים, "והנזק עוד צפוי להיות חמור יותר". לטענתו, "בקרב חוגים רבים באמריקה קיימת התחושה בימים אלו, שבעוד שממשל אובמה מנסה לפתור סכסוכים ברחבי העולם, הרי שעליו להתמודד עם סרבנות של הממשלים באיראן, צפון קוריאה וישראל".

 

לא מקריבים אותנו לטובת המוסלמים

תמיר הזהיר גם ש"תחושת העימות בין ממשלת ישראל לממשל אובמה מציבה את הקהילה היהודית האמריקנית בעמדה בעייתית ביותר שבה עליהם לבחור בין השניים... והעימות מרחיק רבים מהם ממדינת ישראל". אחרי שהביע דאגה מהסקר האחרון לפיו התמיכה באובמה בישראל היא הנמוכה בעולם, הקונסול הזכיר ש"האמריקנים משתדלים להנמיך את הפומביות של אי ההסכמות ודווקא אנחנו המקור של מתן הפומביות להבדלים".

 

"אשר לחשדנות לגבי כוונות ממשל אובמה ונכונותו כביכול להקריב אינטרסים ישראלים לטובת התקרבות לעולם המוסלמי, הרי שאני לא מזהה שום אינדיקציה לכך", כתב תמיר. "ממשל אובמה נחוש לקחת מנהיגות על מנת להתמודד עם שני האתגרים האסטרטגיים המשמעותיים ביותר לישראל:

 האיום של איראן ושליחיה והסכסוך הישראלי פלסטיני... אין מדינה בעולם שיכולה להרוויח מהמהלך האמריקני יותר מאיתנו ואני מתפלא שאנחנו מעדיפים להבליט סוגיות טקטיות שליליות על פני המהלך האסטרטגי החיובי, כשאנחנו 'מתמקדים בעצים במקום ביער'".

 

תמיר המליץ על "שינוי דרמטי" מול הממשל. "אני מציע שנדבר על שאיפתנו לשלום ותמיכתנו בפיתרון שתי המדינות באופן יותר משכנע ולא כמי שנכנעים ללחץ אמריקני... נוכל להשפיע על המשך המדיניות האמריקנית בנושא איראן, סוריה והפלסטינים הרבה יותר אם נשקם את מעמדנו כשותפים למהלכי הממשל ולא כמדינה שצריך לתקשר איתה באמצעות תדרוכי מחלקת המדינה כפי שנוהגים עם ונצואלה או עם צפון קוריאה".

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "המסמך המדובר אינו ראוי לתגובה". עם זאת, גורם בכיר המקורב לראש הממשלה אמר כי "מדובר במסמך לא מקצועי שמנוסח בסגנון שיחות סלון ביום שישי, ומשקף דעה פוליטית אישית של הכותב. מעצם הכותרת של המסמך והתפוצה הרחבה לעשרות גורמים שונים ניתן להסיק שמדובר במסמך שנועד לפרסם ברבים הגיגים פוליטיים ולא טקסט מקצועי דיפלומטי. חבל שדיפלומט ישראלי יוצא במתקפה כזאת על מדיניות ישראל ומנסה לגרום נזק במכוון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו ומיטשל. בלי "כן, אבל?"
צילום: AFP
ליברמן. גם הוא קיבל את המכתב
צילום: AFP
אובמה. נחוש לקחת מנהיגות
צילום: AP
מומלצים