שתף קטע נבחר

הטליבאן בפקיסטן מאשר: מנהיגנו נהרג

לאחר שורה של דיווחים, מפזר הארגון האיסלאמי את העשן: בייטוללה מחסוד נהרג במתקפת טילים אמריקנית בצפון המדינה. מחסוד עמד בראש קואליציה של ארגונים באזור השבטי, ולמרותו סרו לפי ההערכות כ-20 אלף אנשי מיליציה. בין היתר, עמד כנראה מאחורי הפיגוע במלון מריוט וחיסול בנזיר בוטו

עכשיו זה רשמי. לאחר שורה של דיווחים מכמה מקורות, אישר בצהריים (יום ו') אחד מבכירי ארגון הטליבאן בפקיסטן, כפיית אוללה, כי מנהיג הארגון, בייטוללה מחסוד, המבוקש מספר 1 במדינה, נהרג בהתקפה אמריקנית במחוז השבטי דרום וזיריסטן שבצפון המדינה, סמוך לגבול אפגניסטן.

 

מוקדם יותר העריכו גורמי מודיעין במדינה כי מחסוד נהרג בהתקפת טילים אמריקנית על בית משפחתו בכפר נרדוסאי ביום רביעי. בהתקפה נהרגה גם אחת מנשותיו. הגורמים אמרו כי הוא נקבר, אך ציינו כי איש לא ראה את גופתו. כעת מאשר הארגון עצמו את הדברים.


הבית שנפגע בתקיפה. גם אחת מנשותיו של מחסוד נהרגה (צילום: AP)

 

"אני מאשר שבייטוללה מחסוד ואשתו נהרגו מפגיעת טיל אמריקני בדרום וזיריסטן", אמר אוללה בצהריים, בשיחת טלפון עם סוכנות איי.פי.

 

מלחמה נגד השלטון

אז מי היה בייטוללה מחסוד? כפי שמעיד שמו, המנהיג האיסלאמי הקיצוני הוא בן לשבט מחסוד היושב במחוז דרום-ווזיריסטן. האזור השבטי נחשב ל"גן עדן" עבור אנשי הטליבאן, אל-קאעידה ותומכיהם, שרבים מהם נמלטו לשם מאפגניסטן השכנה.

בעשור האחרון, בייחוד מאז התקפות הטרור ב-11 בספטמבר 2001, גדל בהדרגה כוחו ומעמדו של מחסוד באזור, ועל פי ההערכות סרו למרותו כ-20 אלף אנשי מיליציה, רובם בני שבט מחסוד, אך ביניהם גם זרים רבים.

 

מאז הכשלון במגעים להגיע להסדר שלום בפברואר 2005, ניהלו מחסוד ואנשיו מלחמת גרילה בלתי פוסקת נגד השלטון המרכזי בפקיסטן, שבשיאה הצליחה להרחיק את צבא פקיסטן לחלוטין מהחבל.

 

ב-2006 פתחו אנשיו של מחסוד בגל פיגועי התאבדות ברחבי המדינה. על התקפות הטרור היה אחראי בין היתר, על-פי גורמי מודיעין, סגנו של מחסוד, קארי חוסיין. העימות בין מחסוד ואנשיו לרשויות במדינה החריף והפך למלחמה של ממש בעקבות המצור על המסגד האדום באיסלמבאד ב-2007, שם התעמתו כוחות הביטחון הפקיסטניים עם סטודנטים והרגו יותר מ-80. בעקבות האירוע נוצרה ברית של הארגונים האיסלאמיים באזור השבטי, שנקראת טרקי טליבאן פקיסטן (TTP), שבראשה עמד מחסוד.  


הקרב במסגד האדום. בעקבות זאת נוצרה הברית (צילום: AP)

 

בין הפיגועים המיוחסים למחסוד ואנשיו - מתקפת הטרור במלון מריוט באיסלאמבאד בספטמבר שעבר, והפיגוע שבו נרצחה ראש ממשלת פקיסטן לשעבר בנזיר בוטו בדצמבר 2007. מחסוד, עם זאת, הכחיש כל קשר לחיסול.

 

פרס על ראשו

ארה"ב ופקיסטן השקיעו בשנים האחרונות משאבים רבים בניסיון ללכוד או לחסל את מחסוד, וארה"ב אף הציעה פרס בסך חמישה מיליון דולר עבור כל מידע שיביא ללכידתו או הריגתו. גם הרשויות המקומיות הציעו פרס גדול עבור ראשו.

 

עם זאת, הרשויות בפקיסטן טענו כי ארה"ב אינה עושה די בעניין, ואף התלוננו כי כבר שלוש פעמים סיפקו לארה"ב נקודת ציון מדויקת של מקום הימצאו, אך המזל"טים האמריקנים לא הצליחו לפגוע בו. הם אף טענו כי מחסוד נמצא בעדיפות נמוכה בעיני ארה"ב, משום שפעילותו מתמקדת בפקיסטן ולא באפגניסטן, שם נמצאים כוחות אמריקניים גדולים.

 

בשנים האחרונות הלכה הדינמיקה בפקיסטן והשתנתה, ובשנה האחרונה הרגישו ארגוני ה-TTP את נחת זרועה של הממשלה. הממשלה הביסה את הפלג השני בגודלו באזור בג'ור, וגם פלג המאולאנה פאזלוללה שבעמק סוואט נמצא על סף תבוסה.


מחסוד (בגבו למצלמה) במפגש נדיר עם עיתונאים (צילום: AFP)

 

מחסוד עצמו הצטרף לאחרונה לברית רחבה יותר, שבסיסה בווזיריסטן, יחד עם ארגונים בהנהגת מולבי נאזיר באזור וואנה, וחאפיז גול בהדור באזור מירנשאש. באחרונה התפתחו גם עימותים בין הפלגים לבין עצמם, שהם כנראה הגורם שמאחורי פיגוע מכונית תופת בעיר ג'נדולה במרס האחרון, שבו נהרגו לפחות עשרה בני אדם.

 

מחסוד נמנע ככל האפשר מחשיפה תקשורתית, ובפרט מצילומים. העיתונאים הבודדים שזכו לשוחח עמו סיפרו על דבקותו באידיאלים האיסלאמיים, בדגש חזק על הג'יהאד (מלחמת קודש) נגד כוחות הכיבוש הזרים באפגניסטן ועל ייסוד מדינת הלכה איסלאמית. ככל הידוע, הוא מצוי ב"יחסים טובים" עם מנהיג הטליבאן העליון, מולה מוחמד עומאר, שעד 2001 היה מנהיג אפגניסטן, וככל הנראה מסתתר גם הוא כיום בפקיסטן.

 

בראיון שקיים עם ה-BBC ב-2007, אמר מחסוד כי זוהי חובתו של כל מוסלמי להילחם מלחמת קודש נגד "כוחות הכפירה של ארה"ב ובריטניה". הוא הוסיף כי אנשיו נחושים לגאול את אפגניסטן באמצעות ג'יהאד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחסוד. נמנע ככל האפשר מצילומים
צילום: רויטרס
צילום אי פי
מולה עומאר. "ביחסים טובים"
צילום אי פי
הפיגוע במריוט. 52 נהרגו
צילום: AFP
חיסול בוטו. מחסוד הכחיש קשר
צילום: רויטרס
מומלצים