חתול כפייתי? כלב בחרדה? יש תרופה
כלבים הסגורים בבית שעות ארוכות סובלים ממגוון של בעיות על רקע פרידה מבעליהן, חתולים שלא מורשים לצאת מהבית עושים את צרכיהם מחוץ לארגז החול מסיבות שונות. ד"ר נועה הראל על שימוש בתרופות פסיכוטרופיות לשיפור בעיות התנהגות בקרב כלבים וחתולים
טיפול וטרינרי תרופתי המיועד לשנות את התנהגותם של בעלי חיים נהוג מזה עשרות שנים, כחלק ממערך טיפולי מקיף, הכולל טיפול התנהגותי, סביבתי וכירורגי. בשלושת העשורים האחרונים תפס הנושא תאוצה בעקבות התפתחותו של התחום.
חיות המחמד זוכות ליחס של בן משפחה ומקומן במשק הבית הולך ומתרחב. כתוצאה מכך, כלבים וחתולים מבלים כיום חלק גדול יותר מזמנם בבית ותוחלת חייהם עלתה באופן ניכר. במקביל, מערכות היחסים ביניהם לבין בעליהם הפכו קרובות יותר ומאופיינות בהתקשרות חזקה.
הבעלים ערים יותר למצוקות החיות (צילום: ויז'ואל פוטוס)
גם חיות סובלות הפרעות חרדה והתנהגות כפייתית
הכלב הורס את הבית; החתול מסמן את הקירות בשתן
סוג ההפרעות ההתנהגותיות הנפוץ ביותר, המטופל בתרופות פסיכוטרופיות, הוא הפרעות חרדה למיניהן בכלבים ובחתולים. הפרעות חרדה מתבטאות בטווח רחב של התנהגויות, הכולל התנהגות הרסנית, התנהגות תוקפנית, עשיית צרכים בבית, פגיעה עצמית ועוד. חשוב מאוד לאבחן את הסיבה המדויקת להתנהגות.
לדוגמה, כלב המתנהג בהרסנות כשהוא נשאר לבדו בבית עלול לנהוג כך מסיבות שונות, למשל חסך בפעילות גופנית, תגובת פחד לרעשים חזקים בחוץ, התנהגות גורית של בדיקת חפצים שונים בפה וכרסומם, חרדת נטישה ואף רעב. כמובן שבכל אחד מהמקרים נדרש טיפול שונה.
תרופות נגד חרדה לכלבים
כך, כלב המפגין התנהגות הרסנית כתוצאה מחרדת רעמים יוכל להיעזר בטיפול תרופתי נוגד חרדה בתקופת החורף, שיסייע לו להתגבר על תחושת הפחד, המחמירה כאשר הוא חשוף לרעמים בעודו לבד בבית. טיפול זה, או כל טיפול תרופתי אחר, לא יתאים לכלב הסובל, למשל, מחסך בפעילות גופנית.
האם התרופות מקלות על סבל החיות והבעלים?
הפרעות כפייתיות הן סוג נוסף של הפרעות התנהגות. הרקע לבעיות אלה משתנה וכולל ממשק בלתי מתאים, אירועים טראומטיים והפרעות חרדה, אך יש לו גם רקע גנטי. התנהגות כפייתית מתבטאת בביצוע פעולות מסוימות, לכאורה ללא מטרה, במשך שעות ארוכות, ומפריעה לתפקוד יומיומי תקין. לעתים הן אף כרוכות בפגיעה עצמית. במקרים רבים מסוג זה קיימת מעורבות עצבית בהתפתחות ההפרעה, המחייבת טיפול תרופתי.
על הרופא לשקול את טובת המטופל
האם באמצעות מתן טיפול תרופתי אנו הופכים את חייהם של בעלי הכלבים והחתולים לקלים יותר, תוך מיסוך הבעיה והתעלמות ממצבו הסובייקטיבי של בעל החיים? או, האם במקרים אלה אנו מזהים סבל ומקלים על בעל החיים בעזרת תרופות?
ד"ר נועה הראל, רופאה וטרינרית. מרצה לרפואה וטרינרית התנהגותית בבית הספר לרפואה וטרינרית, האוניברסיטה העברית. עוסקת בתחום ב-11 השנים האחרונות. המאמר המלא "טיפול תרופתי בחיות מחמד - סיבות, סוגים וסוגיות", התפרסם בגיליון 38 של כתב העת החדש של "חיות וחברה"