שתף קטע נבחר

חוכמה של עורב

חוקרים בבריטניה שערכו סדרת מבדקים לעורבי מִזְרָע, הוכיחו שוב כי לבעלי הכנף יש אינטליגנציה דומה לקופי אורנג-אוטן והם מצליחים לפתור בעיות מורכבות הכוללות שימוש בכלים שונים, בכדי להשיג מזון ומים

מדענים מאוניברסיטת "קיימברידג'" בבריטניה, הוכיחו כי עורבי מִזְרָע (Rooks), ציפורי שיר ממשפחת העורביים, מסוגלים לפתור בעיות מורכבות בעזרת כלים והם בעלי אינטליגנציה דומה לקופי האורנג-אוטן.
 
בסדרת ניסויים שנערכה כדי לבדוק את יכולת ההתמודדות של ארבעה עורבי מזרע שגודלו בשבי, הוכיחו החוקרים כי המשל על "העורב והכד" של איסופוס לא נכתב לשווא ומדובר בבעלי כנף חכמים במיוחד.
 

איסופוס, מחבר יווני שחי במאה שישית לפנה"ס, היה אחראי לכתיבתם של משלים קצרים רבים, בהם כיכבו בעלי חיים שונים. במשל המפורסם, "העורב והכד", מסופר על עורב שחור שכמעט וגווע בצמא עד שמצא כד שהיה מלא בעבר במים, אך נותרה בו כמות קטנה מאוד. העורב כמעט ונכנע ליאוש לאחר שלא הצליח להגיע עם מקורו עד למים. לבסוף, לאחר שנעזר באבני חצץ אותן שמט אל הכד בזו אחר זו, מפלס המים עלה והוא יכל להרוות את צמאונו, וניצל.

 

 
המחקר שפורסם השבוע בירחון המדעי  "Current Biology" בא לשפוך אור על חוכמתם של העורבים. מנהל המחקר, כריסטופר בירד מאוניברסיטת קיימברידג' מציין כי מדובר בציפורים בעלות חוכמה יוצאת דופן ו-"בעלי החיים היחידים שמצליחים להשלים משימות דומות הם קופי האורנג-אוטן", אומר בירד. "מדובר בהישג מופלא במיוחד כשהמוח של העורבים שונה לחלוטין משל קופי העל הגדולים".
 
לדבריו, למרות שהדבר מצויין רבות בסיפורי עם, עדיין דרושים מבדקים נסיוניים נוספים כדי לבחון את מידת האינטליגנציה של העורבים וכיצד הם מצליחים לפתור בעיות. בדומה למשל "העורב והכד", החוקרים העניקו לעורבים מבחנה ובה גובה מים משתנה.
 
העורבים הצליחו לאחוז את האבנים במקור והניחו את האבנים בתוך המבחנה כדי להעלות את מפלס המים, עד שהצליחו לצוד את התולעת שצפה על פני המים. החוקרים סיפרו כי העורבים הצליחו להסתגל לתנאי המבחן, ללא קשר לגובה או כמות האבנים שסופקה להם בעת הניסוי.
 

חכמים עם כנפיים (צילום: Chris Bird)

 
עורבי מזרע הם עורבים בגודל בינוני, אוכלי כל, הניזונים בעיקר מחרקים ותולעים. החוקרים סיפרו כי שני עורבים הצליחו בניסיון הראשון להעלות את המים עד לגובה בו יכלו להגיע עם המקור לתולעת. לעומתם, שני עורבים אחרים הצליחו רק בניסיון השני. אחד הדברים שריתקו את החוקרים, הוא שהעורבים הצליחו לדייק בכמות האבנים שנזקקה כדי להעלות את מפלס המים לגובה הנחוץ ולא ניסו לצוד את התולעת בכל פעם שהשליכו אבן אחת לתוך המבחנה.
 
במהלך סדרת הניסויים הגישו החוקרים אבנים, חלקן בגדלים שאינן יאפשרו את הכנסתן למבחנה. העורבים הצליחו לבחור את האבנים בגודל הרצוי ובכך הצליחו לזכות בפרס הטעים.
 
"העורבים אינם משתמשים בכלים בטבע מאחר שאינם זקוקים להם ולא מהסיבה שהם אינם יכולים להשתמש בהם", מסכם בירד. "יש להם יכולת להשיג מזון מבלי שהם יידרשו להיעזר בכלים והדבר תלוי בעיקר במוטיבציה של העורבים", הוא מוסיף ואומר כי "המשל של איסופוס מדגים כי הנחיצות היא אם כל ההמצאות".
פורסם לראשונה 16.08.09, 00:12

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Chris Bird
צילום: Chris Bird
צילום: Chris Bird
צילום: Chris Bird
מומלצים