שתף קטע נבחר

אנגולה: גן עדן לחוקרי דינוזאורים

מלחמת האזרחים הסתיימה, וחוקרי המאובנים מגלים מחדש את גן העדן של אנגולה. המיקום המיוחד, על קו השבר שיצר את ההפרדה בין דרום אמריקה לאפריקה, הופך את אנגולה למקום עשיר בממצאים חשובים: "יש כאן מוזיאון בתוך האדמה"

הרפובליקה של אנגולה, השוכנת בדרום מערב אפריקה, ידועה בעיקר בזכות היהלומים והנפט שלה. אך מסתבר שלמדינה למודת הסבל הזו יש משאב נוסף שלא היה מוכר עד כה - מאובנים של עצמות דינוזאורים.

 

עוד על דינוזאורים:

 

"אנגולה היא קצה הקרחון עבור חוקרי המאובנים", מסביר לואיס ג'ייקובס, חוקר מאוניברסיטת דאלאס השוהה במדינה. "במקומות מסוימים, מאובנים פשוט צצים מתוך האדמה וכמעט שלא צריך לחפור כדי להוציא אותם. זה ממש מוזיאון בתוך האדמה".

 

הדיווח המדעי הראשון על הימצאות שרידי דינוזורים באנגולה הוא משנת 1960. בעקבות הדיווח החלו להגיע משלחות מדענים אל המדינה, שהייתה אז מושבה של פורטוגל, אך במהרה התדרדר המצב הביטחוני באנגולה והמדענים נטשו. יותר מעשור של מאבק עקוב מדם נגד השלטון הפורטוגלי, הסתיים בהקמתה של הרפובליקה של אנגולה בשנת 1974, מה שנתן את האות לתחילתה של מלחמת אזרחים שנמשכה עד שנת 2004. כל אותו הזמן, נמנעו חוקרי המאובנים מלבקר בגן העדן האבוד.


המאובנים צצים מתוך האדמה - רק להושיט יד ולקחת (צילום: AFP) 

 

בשנים האחרונות, חזרה היציבות לאנגולה ואיתה המשלחות המדעיות. "סוף סוף אפשר להיכנס לכאן ויש כל כך הרבה למצוא", אומר ג'ייקובס. הממצא החשוב ביותר עד כה נתגלה ב-2005 כאשר אוקטביו מתיאוס מאוניברסיטת ליסבון חשף חמש עצמות מרגלו השמאלית הקדמית של זאורופוד בחוף לואנדה. הממצא הנדיר מכולם הוא מין מיוחד של מזוזאורוס שזכה לכינוי אנגולזאורוס, על שם המדינה היחידה שבא נמצאו עצמותיו.

 

"אנגולה היא מקום מדהים לחפש בו מאובנים", אומר ג'ייקובס. "אנחנו לא מפסיקים למצוא חיות פרה היסטוריות ויש מינים מסוימים שאין מקום טוב יותר בעולם לחפש אחרי שרידיהם". העושר הרב ממנו נהנית אדמת אנגולה נובע ממיקומה של המדינה, על קו השבר שיצר את ההפרדה בין דרום אמריקה לאפריקה, לפני עשרות מיליוני שנים.

 

האוקיינוס האטלנטי הדרומי, המפריד בין דרום אמריקה לאפריקה, החל להיווצר בתור הקרטיקון התחתון, החל מלפני 140 מיליון שנה. החוקרים המבקרים באנגולה מקווים שהמאובנים שנאספים שם יוכלו להסגיר פרטים חדשים בנוגע לתהליך ההיפרדות בין היבשות ויעזרו לתארך את התהליך בצורה מדויקת יותר.

 

ynet מדע: לקריאה בכל כתבות הערוץ על ציר זמן

 

"מאובנים יכולים לספק תאריך מדויק יותר להיפרדות היבשות", אומר אוקטביו מתיאוס, הממשיך לשמש כאחד החוקרים הפעילים ביותר במדינה. "ממאובנים ניתן להסיק מתי חיה יבשתית מסוימת כבר לא הייתה יכולה לעבור בין היבשות ומתי חיות שידעו לשחות כן יכלו לעבור".  

 

מתיאוס ועמיתיו משוכנעים כי ביום מן הימים תצליח אנגולה לייסד מוזיאון גדול שיכיל את הממצאים הרבים והמגוונים שנתגלו במדינה. "מוזיאון כזה יהיה תרומה גדולה לכלכלה של המדינה וגם לזהות הלאומית של האנגולים", אומר מתיאוס. "אנו עושים מאמץ גדול לעבוד בשיתוף פעולה עם הממשלה כדי לעזור לעם האנגולי לפתח יכולות עצמאיות בתחום המחקר וההצגה של מאובנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אוקטביו מתיאוס בדרך לעוד תגלית
צילום: AFP
מומלצים