שתף קטע נבחר

שלושה עיתונאי רשת ויטנאמים נעצרו

שני בלוגרים ועיתונאית שהעזו להתבטא בנושאים הקשורים למדיניות החוץ הויטנאמית ויחסיה הרגישים עם סין, נעצרו בשבוע שעבר. זוהי "קרימינליזציה של חופש הביטוי", אמר שגריר ארה"ב במדינה

שלושה הוגי דעות ברשת, שנגעו בכתיבתם בנושא הרגיש של יחסי המדינה עם סין, נעצרו בשבוע שעבר בוויאטנם, במבצע ממוקד שגרר גינוי מצד קבוצות הפועלות למען חופש הביטוי.

 

הוועד להגנת עיתונאים שבסיסו בניו-יורק, קרא לשחרורם המיידי של פאם-דואן טראנג, עיתונאית הכותבת עבור אתר החדשות VietnamNet והבלוגר בואי טהאן היו, הכותב את תחת שם העט נגואוי בואון דיו ("הסוחר ברוח"). שני אלו נעצרו בשבוע שעבר לכאורה מסיבות "ביטחון לאומי".

 

"ויאטנם היא כבר אחת ממפירות חופש האינטרנט הגרועות בעולם ופעולותיה האחרונות רק מחזקות מוניטין זה", אמר בהצהרה המנהל האזורי של הוועד לאסיה, בוב דיאץ.

 

אמה של בלוגרית נוספת אישרה לסוכנויות הידיעות שבתה, נגויין נגוק נהו קיון בת ה-30, נעצרה בידי 15 שוטרים בסביבות חצות הליל ביום רביעי בבית המשפחה אשר בעיר הנמל הדרומית נהה טרנג. קיון כתבה תחת שם העט "מי נאם".

 

"ניצלה חירויות דמוקרטיות"

אמה מסרה שקיון הואשמה בניצול "חרויות דמוקרטיות" לצורך "פעילויות הנוגדות את ענייני המדינה", עבירה העלולה לגרור עונש מאסר בפועל במדינה. דיפלומט זר, שביקש ששמו לא יפורסם, לא מסר פרטים על מעצרה של קיון אך ציין שזו נעצרה "מאותן הסיבות" כמו הבלוגר והעיתונאית, וישנו קשר בין המקרים.

 

כל השלושה פרסמו מאמרים אודות מאבקים טריטוריאליים בים סין הדרומי, בו ויאטנם וסין מצויות בסכסוך ריבוני ביחס לקבוצות האיים ספראטלי ופאראסל. גם "הסוחר ברוח" וגם קיון כתבו אודות פרוייקט כריית בוקסיט (מינרל טבעי המשמש להפקת אלומיניום) המעורר מחלוקות בין היתר משום שחוזה כריה גדול הוענק לסין.

 

הדיפלומט האנונימי הוסיף ללא פירוט שקיון "הלכה צעד קדימה" מעבר לכתיבה בבלוג, והדבר הוביל למעצרה. אמה של קיון אמרה שב-20 ליולי השנה לבשה בתה חולצה עליה הודפסה קריאה לביטול פרוייקט הכריה, ולהכרזה על האיים כחלק מריבונות ויטנאם. 

 

בנוסף, היא חלקה מידע רגיש עם בלוגרים ועיתונאים אחרים, אודות פקיד סיני שיצר קשר עם מקביליו בוויאטנם בבקשה להשליט משמעת בעיתונאות המקומית. כך טוען הוועד בצטטו את "רשת העיתונאים החופשיים בויאטנם". דיפלומט זר נוסף מסר בשישי שהמעצרים אכן נוגעים לנושאים הקשורים לסין, וכן להכנות לקונגרס המפלגה הקומוניסטית ב-2011.

 

"קרימינליזציה של חופש הביטוי"

בשבוע שעבר פוטר העיתונאי הוי דיוק מהעיתון הוויטנאמי בו כתב, לאחר שכתב בבלוג אישי אודות הפרות זכויות אדם בידי בת-בריתה לשעבר של ויאטנם, ברית-המועצות.

 

שגריר ארה"ב מייקל מיצ'אלאק התייחס לאחרונה בדאגה למאמציה של ויאטנם לרדוף את המדיה החופשית, וליצור "קרימינליזציה של חופש הביטוי".

 

בסוף 2008 הידקה ויאטנם את האיסור על בלוגרים להתבטא באופן הנוגד את חוקי המדינה, או מהווה הפרה של ביטחון לאומי. יש לציין כי בוויטנאם, כל כלי התקשורת הגדולים במדינה קשורים לממשל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
סטודנטיות ויטנאמיות בלבוש מסורתי בהו צ'י
צילום: איי פי
מומלצים