שתף קטע נבחר

קרטר: "הפלסטינים יתפשרו על אזרחות ישראלית"

נשיא ארה"ב לשעבר, שנפגש לאחרונה עם מנהיגי הפלסטינים, כתב במאמר: "רוב המנהיגים הפלסטינים איתם נפגשתי שוקלים ברצינות לקבל פתרון של מדינה אחת בין נהר הירדן לים התיכון"

"האלטרנטיבה הקרובה לוודאי כתוצאה מהכשלון הנוכחי, היא פתרון של מדינה אחת. זו המטרה של מנהיגי ישראל, המתעקשים על התנחלויות בגדה המערבית ובמזרח ירושלים". כך כותב נשיא ארצות הברית לשעבר, ג'ימי קרטר, במאמר המתפרסם ב"וושינגטון פוסט".

 

קרטר כותב בעקבות סבב הפגישות שקיים באחרונה בישראל וברשות הפלסטינית: "רוב המנהיגים הפלסטינים איתם נפגשתי שוקלים ברצינות לקבל פתרון של מדינה אחת בין נהר הירדן לים התיכון. על-ידי ויתור על חלום של מדינה פלסטינית עצמאית, הם יהפכו לאזרחים יחד עם שכניהם היהודים, וידרשו שיוויון זכויות דמוקרטי".


ג'ימי קרטר בבילעין (צילום: רויטרס)

 

הנשיא האמריקני לשעבר גרס כי אם אכן יתממש הסדר זה, שוקלים מנהיגי הפלסטינים לקיים הפגנות אזרחיות לא אלימות, נוסח מהטמה גנדי, מרתין לותר קינג ונלסון מנדלה, כדי להשיג את זכויותיהם האזרחיות במסגרת מדינת ישראל.

 

"הם מודעים למגמות הדמוגרפיות. ללא-יהודים יש רוב קל בקרב האוכלוסיה הכוללת. בתוך כמה שנים לערבים יהיה רוב ברור", כתב קרטר, אבל הוסיף כי בעיני הפלסטינים "פתרון שתי המדינות הוא בבירור המועדף".

 

קרטר, שביקר באזורנו ארבע פעמים ב-16 החודשים האחרונים, תיאר את המצב בעזה כ"גטו מבוצר של 1.6 מיליון פלסטינים, מהם 1.1 מיליון פליטים מישראל ומהגדה המערבית המקבלים את סיוע הומניטרי בסיסי מאונר"א. ישראל מונעת כניסת מלט, עץ, זרעים, דשנים ומאות מוצרים חיוניים אחרים". הוא הוסיף כי "העזתים אינם יכולים לייצר את המזון של עצמם, לשקם את בתי הספר, בתי החולים, מוסדות עסקיים ו-50 אלף בתים שנפגעו קשות בתקיפה הישראלית בחודש ינואר".

 

עוד כתב קרטר כי "מצאנו תחושה גוברת של דאגה ויאוש בין אלה שעוקבים כמונו על הרחבת ההתנחלויות, שנמשכת במהירות, ופולשת לכפרים פלסטינים, לראשי ההרים, לשדות מרעה, לאזורים כפריים ולמטעי זיתים".

 

אחד הפתרונות של קרטר הוא ברוח ההצעה של הממונה על מדיניות חוץ באיחוד האירופי, חוויאר סולאנה, לפיה האו"ם יאשר את פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 4 ביוני 1967, התמודדות עם בעיית הפליטים הפלסטינים וחלוקת ירושלים.

 

על-פי הצעה זו פלסטין תהפוך לחברה מלאה באו"ם, ותיהנה מיחסים דיפלומטים עם מדינות אחרות. בהקשר זה תיאר קרטר במאמרו את פגישתו עם ראש הממשלה הפלסטינית סלאם פיאד, שהעלה באוזניו את הרעיון להכרזה חד-צדדית של פלסטין כמדינה עצמאית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחפש פיתרון. קרטר בעזה
צילום: AFP
מומלצים