שתף קטע נבחר

שטייניץ: שוקלים להתערב בגובה שכר הבכירים

שר האוצר יובל שטייניץ אמר בוועדת הכספים כי באוצר שוקלים להטיל מגבלות רגולטוריות בתחום זה, וההחלטות בעניין יתקבלו תוך חודשיים. עוד אמר שטייניץ כי האוצר שוקל צעדים נוספים להתמודדות עם צניחת שערי המט"ח, כדי לסייע לייצואנים, אך סירב לפרט באלו צעדים מדובר

שר האוצר יובל שטייניץ הודיע היום (ד') בוועדת הכספים כי באוצר "שוקלים להטיל מגבלות רגולטוריות" על שכר הבכירים, וכן חושבים על התחשיב של השכר ותנאי העבודה המירביים שניתן לשלם לבכירים. לדברי השר, ההחלטות בעניין זה יתקבלו בתוך חודשיים. שטייניץ אמר את הדברים בתגובה לשאלה אודות תנאי הפרישה הגבוהים של מנכ"ל אל על הפורש, חיים רומנו.

 

 

שטייניץ אמר בוועדה כי באוצר "שוקלים צעדים נוספים בזהירות הראויה להתמודדות עם הצניחה הגדולה של שערי המט"ח כדי לסייע לייצואנים". השר אמר זאת במסגרת סקירה תקופתית על מצבה של כלכלת ישראל. השר הוסיף כי הגידול באבטלה הוא הבעיה המטרידה ביותר, כעת והממשלה לא תנוח עד שהאבטלה תיבלם ותחזור לרדת.

 

השר סירב לפרט באלו צעדים מתכוון האוצר לנקוט כדי לסייע לייצואנים בנושא שער הדולר. לדבריו, "לא נעשה דברים בתחושה של חשש שיהיו טעות שתעלה לנו ביוקר. ישראל הקטנה לא יכולה להיות גורם שישפיע לאורך זמן על שער הדולר. הבעיה של המטבע האמריקני היא גם מול המטבעות האחרים בעולם. אפשר לנקוט בצעדים פה ושם שיש להם מחירים. הנגיד פעל נכון אבל גם לרכישת הדולרים של בנק ישראל יש מחיר".

 

אלישע ינאי: כל ירידה בשער הדולר מחייבת פיטורים

בתשובה לשאלת התעשיין אלישע ינאי לגבי פעילות של ספקולנטים בשוק המט"ח אמר שטייניץ כי האוצר לא מזהה התקפות של ספקולנטים חיצוניים על שערי מטבע החוץ.

 

ינאי הציע מספר צעדים למלחמה בספקולנטים שהוא כן מזהה, וטען כי כל ירידה של כמה מאיות אחוז בשער הדולר מחייבת אותו לפטר 1,000 עובדים. הוא הציע להטיל מס על סוחרי המטבע, בדומה למס המוטל על הסוחרים במניות, וכן לעכב ביצוע עסקאות במט"ח במספר ימים ולחייב את סוחרי המט"ח בהוכחת נזילות גבוהה בחשבונותיהם. "על תנועות של קניית 50 מיליארד דולר ומכירת 50 מיליארד דולר עושים הספקולנטים סיבובים שמסתכמים ב-500 מיליארד דולר" אמר ינאי.

 

שר האוצר אמר כי אינו מתכוון להזרים מיליארדים לשוק הפרטי למפעל זה או אחר שנקלע לקשיים. 

 

שטייניץ אמר עוד כי איום הרשויות המקומיות לפתוח בשביתה בראשית השבוע הבא איננו מוצדק, וטענותיהם בעניין הפחתת תקציבים איננה עומדת במבחן ההסכם שנחתם בינם לבין האוצר ביולי 2009.

 

"אנחנו עדיין סובלים מהמשבר"

שטייניץ הזהיר מפני אופוריה ומחשבה ש"המשבר מאחורינו, ואפשר להתפרק מהמשמעת התקציבית". לדבריו, שמחה בטרם עת עלולה לגרום לנו "למצוא את עצמנו בתהליך בלימת ההתאוששות, לאחר שהצלחנו בשלב הבלימה של המשבר והגענו לתחילת ההתאוששות".

 

עם זאת, הדגיש שטייניץ כי "אנחנו עדיין סובלים מהמשבר. הרע ביותר אמנם מאחורינו, אולם הטיפוס למעלה מכיוון של חידוש הצמיחה ארוך וקשה ועדיין לוקה באי ודאות". השר חזר והדגיש כי גם אם נצא מהמשבר "לא ננוח על זרי הדפנה כל עוד לא ייסוב לאחור גלגל האבטלה".

 

לדברי שטייניץ, רק לפני חצי שנה, מיד לאחר הבחירות ולפני הקמת הממשלה, הוא מצא בפגישה עם ראשי המשק אווירה קשה של אי ודאות, וחרדה מהתרסקות המשק וממיתון רב שנתי. לדבריו, "יצאנו בתחושה קשה שסידרו לנו ראשי המשק על סמך הנתונים הקשים של המשבר, שלא ידענו כמותם מראשית ימי המדינה.

 

היינו אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, עם גירעון צפוי של 80 מיליארד שקלים בשנתיים הקרובות, גידול באבטלה ואי ודאות לגבי גורל האג"ח הקונצרניות חדלות הפירעון - בסימן שאלה אם הממשלה תאלץ

להוציא כסף כדי לתמוך בטייקונים בלי תקציב מדינה ותחת איום ההסתדרות להשבית את המשק". לדברי שטייניץ, למרות השיפור במצב והגידול המסתמן בהכנסות, עדיין אי אפשר לסמוך על מגמה זו שתימשך.

 

השר ציין כי הצעתו להנהיג תקציב דו שנתי כבר זוכה לקונצנזוס כולל מצד הספקנים באקדמיה. הוא סיפר כי בממשלה היה שר אחד שהתנגד לרעיון, ושאל מדוע שר האוצר הופך את ישראל ל"שפן ניסיונות" עם תקציב שהוא חסר תקדים בעולם. אותו שר פגש אותו לאחרונה ושאל אם האוצר לא מתכוון להמשיך גם להבא עם רעיון התקציב הדו שנתי. כשהזכיר לו שטייניץ את דבריו על שפן הניסיונות אמר השר, לדבריו: "הניסוי הצליח והשפן חי". 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: גיל יוחנן
מומלצים