שתף קטע נבחר

אחרי ארוחת החג: 7 עצות להקלה על מועקה בבטן

לא עמדתם בפיתוי ואכלתם יותר מדי? הבטן נפוחה, והצרבת מציקה? שבע עצות לעזרה ראשונה לאחר ארוחת החג המסורתית, ואף מילה על הדיאטה של אחרי החגים

אחד האתגרים הבריאותיים הגדולים ביותר בלוח השנה העברי - הולך ומתקרב: ארוחת החג המסורתית. רבות מדובר על ההתמודדות עם הפיתויים בארוחה, עצות שונות וכללי "עשה" ו"אל תעשה", שנשכחים ברגע שמתיישבים ליד שולחן החג. הפעם נפנה לעזור לכל אלה שלא עמדו בפיתוי ומשלמים על כך אחרי הארוחה, שכן אם מהקלוריות כבר אי אפשר להציל, על תחושת המעוקה הגופנית אפשר בהחלט להקל.

 

אז אכלתם יותר מדי? מרגישים לא טוב? הבטן נפוחה, כואבת? צורב לכם וגם הבל הפה לא משהו? הנה כמה טיפים לעזרה ראשונה, ליישום בתום הארוחה. לזירוז העיכול והקלה על כאבי הבטן, נסו את הדברים הבאים:

 

1. ניתן לבחור באחת החליטות הבאות: שיבא, קמומיל, מליסה, זוטה לבנה, ג'ינגר או רוזמרין. לחליטה יעילה יש לשפוך מים רותחים על הצמח, לכסות את הכוס לחמש עד עשר דקות ורק אז לשתות.

 

2. סווידיש ביטר: תמצית צמחי מרפא מרים שניתן לרכוש בכל חנות טבע, בעלת סגולות רבות וביניהן עזרה למערכת העיכול. כפית או שניים מהמשקה המר הזה ימריצו את העיכול ומקלה מאוד על תחושות הבטן.

 

3. ישנם צמחים מרים רבים היכולים לעשות עבודה דומה לסווידיש ביטר: שן ארי, גדילן, עלי זית ולענה (שיבא). את כולם אפשר לגדל או לרכוש בחנויות טבע או בחתנויות תבלינים, לחלוט במים רותחים למספר דקות ולשתות.

 

4. לעתים קרובות, תחושת הכובד נובעת מחוסר או מעודף בחומציות קיבה. איך יודעים? עושים את מבחן הלימון: סוחטים חצי לימון ושותים (נקי, ללא מהילה במים) ובודקים איך ההרגשה. אם אין שינוי, חומציות הקיבה תקינה. אם מרגישים טוב יותר, כנראה שהיה חוסר בחומצת קיבה. אם מרגישים רע יותר, כנראה שיש עודף בחומצת קיבה. 

 

ומה עושים עם התוצאה? הדברים שיכולים לעזור למי שסובל מחוסר בחומצת קיבה הם הצמחים המרים או הסווידיש

 ביטר שהוזכרו לעיל. אתם יכולים גם ללעוס גרעיני פפאיה (השחורים שנמצאים בתוך הפרי) שעוזרים מאוד בעיכול, או למצוץ ויטמין C מהסוג החומצי. מומלץ לא לאכול פירות לאחר הארוחה ובמיוחד לא לשתות מים במהלך או לאחר הארוחה.

 

מי שסובל מעודף בחומצת קיבה צריך לאכול דברים בסיסיים אשר יסתרו את החומציות. מיצים שמאוד מומלצים הם מיץ כרוב או מיץ תפוחי אדמה. זה לא טעים במיוחד, אבל זה עדיף על צרבת. אפשר גם לנסות מיץ שקדים או ממרח שקדיה, ואפשר גם להכין משקה מהממרח מהול במים. חשוב לזכור לא לאכול מוצרי חלב. ההשפעה המיידית שלהם אמנם מרגיעה, אך בהמשך הם עלולים להחמיר את הצרבת.

 

5. לסובלים מצרבת: בניגוד לדעה הרווחת, צרבת יכולה לנבוע או מעודף חומצת קיבה או מחוסר בה. כדי לבדוק מה הגורם לה – לכו על מבחן הלימון.

 

6. לסובלים מגזים: מומלץ להכין חליטה מצמחים סופחי גזים - הל, שומר, אניס, קימל או זרעי כמון, ולשתות לאט אחרי הארוחה. הצמחים יספחו את הגזים ויקלו על כאבי הבטן והנפיחות. 

 

7. ומה עם העצירות שלמחרת בבוקר? אותם טיפים של סבתא יעזרו גם כאן - חצי לימון סחוט בכוס מים עם כף שמן זית יעשו עבודה נהדרת של ניקוי וזירוז יציאה, וכף פסיליום עם 2-3 כוסת מים גם היא תזרז יציאה. המשקיעים יכולים להשרות פירות יבשים, בעיקר שזיפים, לילה שלם במים – ובבוקר לשתות את המים ולאכול את הפירות. 

 

הכותבת היא נטרופתית הרבליסטית ומרצה לתזונה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבי מנשה
חלטי לך חליטה. מתמודדים עם החג
צילום: גבי מנשה
ד"ר רק שאלה
מומלצים