שתף קטע נבחר

זירת הקניות

גם אם הים יעלה - יש פתרון

אם המדענים צודקים, והתחזיות הקודרות על עליית מפלס פני הים נכונות, מיליוני אנשים שגרים על איים וחופים מסביב לעולם יאבדו את בתיהם. היכן יגורו? יוזמות שונות כבר מנסות למצוא פתרונות: ערים צפות - מין "תיבות נוח" אקולוגיות - ליום שבו כדור הארץ יהיה יותר כחול מירוק

יש מי שקוראים על דו"חות המדענים בנוגע לשינויי האקלים ועוברים למדור הרכילות; אחרים מצטרפים לארגון סביבתי ולוחצים על ממשלותיהם לפעול; אבל יש גם מי שמפשיל שרוולים ומתחיל להיערך לקטסטרופה. בין מפשילי השרוולים ניתן למצוא יוזמות המבקשות ליצור מעין תיבות נוח מודרניות - מבנים צפים, המוגדרים בחלקם כמושבות ימיות, אשר יוכלו לספק מקלט לאלו שמפלס הים הגואה "בלע" את בתיהם.

 

אם אתם מתכננים ביקור בניו יורק בזמן הקרוב, תוכלו להציץ באופן אישי ביוזמה שכזו, שמשייטת כבר מספר חודשים בנהר ההדסון. ווטרפוד (Waterpod) הוא מבנה בעל שתי כיפות שעוצב על גבי דוברה ועשוי כולו חומרים ידידותיים לסביבה. על הסיפון מתקיימות פעילויות אקולוגיות מגוונת - גידול ירקות אורגנים ופיתוח אנרגיה מהרוח, השמש והמים. 

 

המקימים הם קבוצה שפועלת ללא כוונת רווח, ומטרתה לתת לתושבי ניו יורק "חומר למחשבה" - על אפשרויות המגורים שיעמדו בפניהם במידה וחופי ארצם יוצפו כתוצאה מעליית מפלס מי הים. בימים אלה עוגן הווטרפוד ברובע הברונקס והציבור הניו יורקי נקרא לפקוד את המיזם הצף, ולקבל "על הדרך", גם שיעור במדעי הסביבה. 

  

רעיון המגורים האירעיים על גבי מים תופס יותר ויותר תאוצה גם באירופה. במקומות שונים ברחבי היבשת ניתן למצוא מיזמים מסוגים שונים, חלקם הגדול ביוזמת ארגוני אדריכלים ומעצבים המבקשים להציע קונספט עיצובי חדש לקראת עידן ההתחממות (וגם כדי להציג עצמם כחדשניים ומעודכנים).


עיצוב של András Gyõrfi במסגרת תחרות של The Seasteading Institute (השימוש בהדמייה ברישיון CC)

 

באופן לא מפתיע, ארץ המקור של לא מעט מן היוזמות הללו - היא הולנד. כל מי שביקר בחייו באמסטרדם וסביבותיה מכיר את מחזה הבתים הצפים, הממלאים את תעלות המים בתושבים אירעיים. המיזם ההולנדי "קהילות צפות" (Floating Communities) מבקש לקדם את הרעיון הזה אל מחוץ לתעלות המים הצרות - ולעבר החופים והים הפתוח. באתר האינטרנט של המיזם קובצו מקורות שונים של מידע המאפשרים למתעניינים לגבש לעצמם את בית חלומותיהם, על המים.

 

יוזמה דומה, של "קהילות ימיות" (Ocean Communities) נהגתה על ידי מכון Seasteading האמריקני. הקהילות של סיסטדינג אינן מסתפקות רק במתן "חומר למחשבה" עבור פליטי אקלים פוטנציאליים, אלא גם מבקשות להיות מערכות פוליטיות וחברתיות מסוג חדש - כאלה שיפעלו תחת שלטון עצמאי וריבוני.


הדמייה של תיכנון ה-ClubStead מול חופי סן פרנסיסקו

 


עוד עיצובים במסגרת תחרות של The Seasteading Institute 

 


 

אם אתם תושבי איים קטנים באוקיינוס השקט שמפלס הים הגואה מאיים על מקום מגוריכם, בוודאי ישמח אתכם לשמוע כי המכון כבר יזם הקמה של מושבה ימית ראשונה מול חופי סן פרנסיסקו. המושבה הזו (פרויקט המכונה ClubStead) נראית כמו הכלאה בין שכונת מגורים לספינת תענוגות. כיאה להיבט המלונאי שלו, מכונה אב הטיפוס הזה Floatel - והוא כולל גם מתחמי ספא ומרכזי בילוי.

 

משקלו של המבנה הצף מוערך בכ-20 טונות והוא נתמך על-די ארבעה עמודים מאסיביים היורדים אל קרקעית הים. להערכת אנשי המכון, ה"קלאבסטד" מסוגל לאכלס עד כ-270 בני אדם, מתוכם כ-70 אנשי צוות שיתפעלו את המקום. עלותו הכוללת של המיזם מוערכת בכ-14 מיליון דולר - לא זול, אבל מצד שני, המושג "פליטי אקלים" מעולם לא נשמע מפתה יותר.

 

מאחורי המיזם הגרנדיוזי, אגב, עומד המיליארדר פיטר ת‘ייל, מי שמזוהה יותר כמייסד מערכת PayPal לתשלום באינטרנט. לאחרונה ערך המכון תחרות לתכנון קהילות ימיות בה התחרו מתכננים וסטודנטים לאדריכלות ועיצוב מרחבי העולם. כל המבנים הצפים שתוכננו למען התחרות, מתאפיינים בתפיסה סביבתית מתקדמת - הכוללת התייחסות לאלמנטים של אנרגיה סולארית ושימוש בחומרים ידידותיים לסביבה.

 

צילום: VINCENT CALLEBAUT

 

 

הפתרון האקולוגי העתידני ביותר - והמרשים מכולם - גובש במשרד האדריכלים הצרפתי-בלגי וינסנט קלבו. המיזם הפרנקופוני נקרא "ליליפד" (Lilypad), על שם שושנות מים (water lily) - הצמח הרחב הצף על פני המים. החזון הוא לאפשר לערים צפות שכאלה להתמקם ליד חופים ולהוות אלטרנטיבה לחיים על הקרקע המוצקה שנעלמה בין הגלים.

 

האינדקס הירוק

ילדים ירוקים

ילדים ירוקים

מתנה ירוקה

מתנה ירוקה

טיפוח אורגני

טיפוח אורגני

משלוחים אורגניים

משלוחים אורגניים

תיירות אקולוגית

תיירות אקולוגית

גינה אורגנית

גינה אורגנית

הפרויקט מדגיר עצמו "אקופוליס" - עיר אקולגית בה יוכלו כ-50 אלף פליטי האקלים למצוא לא רק מקלט כי אם לקיים חקלאות וחיים. מרבית שטחה של העיר מכוסה צמחייה, באופן שיאפשר לה לספק את כל צרכיה בעצמה -לרבות קיום של משק חי וחממות שבנויות בקומות. חלק מהעיר נמצא מתחת למים והגישה אליו נעשית מתוך מבנה מרכזי שהמערכות התומכות - לייצור אנרגיה ומזון - סובבות אותו. בדומה לפרויקט זה - עיצב הסטודיו של קלבו פרויקט נוסף של חיים על המים, הקרוי DragonFly - שפירית - שגם היא מוצאת מקום לנוח ליד מקורות מים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרויקט LilyPad
צילום: VINCENT CALLEBAUT
עיצוב במסגרת מכון Seasteading
צילום: The Seasteading Institut
מומלצים