שתף קטע נבחר

סרקוזי מציג: מדד חדש לצמיחה

נשיא צרפת קיבל לידיו את המלצותיה של ועדה בראשות הכלכלנים זוכי פרס נובל ג'וזף שטיגליץ ואמרטיה סן, ואמר כי המדינה תבצע התאמות של תיבת הכלים הסטטיסטית שלה ותכלול מדדים של אושר ורווחה במדדי הצמיחה הכלכלית

צרפת מתכננת לכלול מדדים של אושר ורווחה במדדי ההתפתחות הכלכלית שלה. כך אמר היום (ב') נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, וקרא למדינות נוספות להצטרף ל"מהפכה" בדרך שבה מודדים צמיחה אחרי המשבר הכלכלי הגלובלי.

 

 

לדברי סרקוזי בנאום שנשא בפריז לרגל שנה לקריסת ליהמן ברדרס, שסימנה את פריצת המשבר, צרפת תבצע התאמות של תיבת הכלים הסטטיסטית שלה לפי המלצותיהם של שני כלכלנים זוכי פרס נובל, שאותם הזמין סרקוזי לפני שנה וחצי כדי לנתח ולפתח דרכים חדשות למדידת התקדמות חברתית.  

 

 לדברי הנשיא, "מהפכה גדולה מחכה לנו. במשך שנים, אנשים אמרו שהמגזר הפיננסי הוא יוצר העושר, רק כדי לגלות יום אחד שהוא צבר כל כך הרבה סיכונים, וכמעט דרדר את העולם כולו לכאוס". "המשבר לא רק מאפשר לנו להשתחרר ולדמיין מודלים אחרים, עתיד אחר, עולם אחר. הוא מחייב אותנו לעשות זאת", אמר סרקוזי.

 

 

מדידת רווחה תציג את כלכלת צרפת, שמפורסמת בשבוע עבודה קצר והטבות חברתיות נדיבות, בצורה ורודה יותר. לדברי הנשיא, "אם לפנאי אין שום ערך, בגלל שהוא למעשה מלא בפעילויות שאינן פעילויות שוק, כמו ספורט ותרבות, אנחנו מציבים את הפרודוקטיביות מתחת להגשמה האנושית".

 

סרקוזי ביקש מהכלכלן האמריקני ג'וזף שטיגליץ, זוכה פרס נובל לכלכלה ב-2001 ולשעבר הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, ומהכלכלן ההודי אמרטיה סן, שזכה בפרס ב-1998, להוביל צוות שיפתח מדדי צמיחה חדשים. סן סייע בפיתוח מדד הפיתוח האנושי של האו"ם, שמתפרסם מדי שנה ונועד להשפיע על מקבלי ההחלטות בעולם להתייחס למדדים של בריאות ותנאי מחייה.

 

רווחה וקיימות במקום תמ"ג

הדו"ח של הצוות שכינס סרקוזי, שנמסר לידיו היום, ממליץ להעביר את הדגש ממדידת תמ"ג (תוצר מקומי גולמי, המודד יצרנות כלכלית) למדידת רווחה וקיימות.  

 

הדו"ח ממליץ לבחון את הכנסות משקי הבית, הצריכה והעושר ולא את הייצור בכלכלה הכללית, כדי לשקף טוב יותר את תנאי החיים החומריים. בנוסף ממליץ הדו"ח לעקוב אחר פעילויות שאינן קשורות לשוק, כמו למשל ניקיון הבית. עוד ממליץ הדו"ח לתת יותר בולטות לחלוקת ההכנסות והעושר, וכן לגישה להשכלה ולבריאות.

 

בנוסף, ממליץ הדו"ח להקדיש יותר תשומת לב לשאלה האם מדינות צורכות צריכת יתר של העושר הכלכלי שלהן, והאם הן פוגעות בסביבה. 

 

במונחי תמ"ג, הצמיחה בצרפת מפגרת אחרי הצמיחה בארה"ב ב-30 השנים האחרונות, למרות שהסערה האחרונה בשווקים הפיננסיים פגעה בכלכלה האמריקנית בצורה קשה יותר. לפי נתונים עדכניים, נראה שצרפת עוברת את המשבר הנוכחי בצורה טובה יותר מרוב מדינות המערב, כאשר ברבעון השני רשמה המדינה צמיחה של 0.3%.

 

שטיגליץ: הבעיות היום גרועות מאשר ב-2007

שטיגליץ, שהגיע היום לארמון האליזה כדי למסור את הדו"ח, אמר לחדשות "בלומברג": "בארה"ב ובמדינות רבות, הבנקים הגדולים מדי מכדי לקרוס הפכו אפילו ליותר גדולים". לדבריו, "הבעיות היום הן גרועות משהיו ב-2007 לפני המשבר".

 

שטיגליץ הביע פסימיות לגבי התאוששות מהירה של כלכלת ארה"ב, ואמר: "אנחנו נכנסים לתקופה ממושכת של כלכלה חלשה, של מחלה כלכלית. ארה"ב תצמח, אבל לא מספיק כדי לקזז את הגידול באוכלוסייה. אם לעובדים לא תהיה הכנסה, קשה לראות כיצד ארה"ב תצליח ליצור את הביקוש שהכלכלה העולמית זקוקה לו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סרקוזי. מהפכה גדולה מחכה
צילום: רויטרס
צילום: רויטרס
שטיגליץ. המצב מחמיר
צילום: רויטרס
מומלצים