שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המיתון טוב לסביבה? פחות גזי חממה ב-2008

דו"ח של סוכנות האנרגיה הבינלאומית: בשנת 2008 פלטו מדינות העולם את כמות גזי החממה הנמוכה ביותר ב-40 השנים האחרונות. כלכלן: "זה יהיה משמעותי אם ננצל את ההזדמנות הייחודית ונחתום על הסכם בוועידת שינוי האקלים בקופנהאגן"

המיתון טוב כנראה לסביבה: פליטות גזי החממה פחתו כתוצאה מהמיתון העולמי בשנת 2008 - כך עולה מנתונים ראשונים של דו"ח שצפוי לצאת בחודש נובמבר.

 

העיתון "פיננשל טיימס" דיווח היום (ב') כי ההפחתה בפליטות גזי החממה שנרשמה ב-2008 הייתה הגדולה ביותר ב-40 השנים האחרונות, ואפילו משמעותית יותר מההפחתה שנרשמה בשנת המשבר הכלכלי ב-1981.

  

"יש לנו מצב חדש, של שינויים בביקושים לאנרגיה והסטת השקעות מתחום האנרגיה הקונבנציונלית, המבוססת על דלקי מאובנים", אמר פאתיח בירול, הכלכלן הראשי של סוכנות האנרגיה הבינלאומית (IEA). "זה יהיה משמעותי אם ננצל את ההזדמנות הייחודית ונחתום על הסכם בוועידת שינוי האקלים בקופנהאגן", אמר בירול.

 

על פי הדיווח, אחת הסיבות להפחתת הפליטות היא הפחתת התפוקה של מפעלי תעשייה, שייצרו פחות מוצרים לאור הביקושים הצנועים יותר בשוק. סיבה נוספת היא הירידה בביקושים לאנרגיה והעדר השקעות,שהובילו גם את מקבלי ההחלטות לדחות הקמה או הפעלה של תחנות כוח פחמיות. סיבה שלישית קשורה למדיניות הפחתת פליטות שלא מעט מדינות כבר החלו ליישם, לקראת השלב בו יידרשו להפחית פליטות במסגרת ההסכם הבינלאומי. על פי ה-IEA, כרבע משיעור ההפחתה בפליטות אשתקד מקורו בפיקוח וורגולציה על מפעלים ותחנות כוח.

 

בכינוס בקופנהאגן בדצמבר, יחתרו מדינות העולם לחתום על הסכם להפחתה כלל-עולמית מתואמת של פליטות גזי החממה, כדי לבלום את קצב התחממות כדור הארץ. ההסכם ייכנס לתוקף בינואר 2013 - כשיפוג תוקפה של אמנת קיוטו.

 

"אנו מקווים שהסכם בקופנהאגן יהיה הזרז להשקעות באנרגיות בנות-קיימה. אם נחמיץ את ההזדמנות, להציב את מדינות העולם על מסלול של ניצול אנרגיה בת-קיימה יהיה יקר הרבה יותר, ולפיכך גם קשה יותר", הוסיף בירול.

 

הנתונים עולים בקנה אחד עם נתונים דומים שפרסם בתחילת החודש ארגון האנרגיה האירופי. על פי הנתונים הללו, סך הפליטות של 15 מדינות האיחוד שעליהן חלות מגבלות במסגרת אמנת קיוטו פחתה ב-1.3 אחוז לעומת סך הפליטות ב-2007. באשר לפליטות של כל 27 מדינות האיחוד - אלה פחתו ב-1.5 אחוז לעומת 2007.

 

אך עוד לפני קופנהאגן, סוגיית שינוי האקלים תעלה לדיון במסגרת הכינוס השנתי של עצרת האו"ם בניו יורק מחר. בכינוס ינסו המנהיגים להכין את הקרקע להמשך הדיונים והמאמץ לגשר על המחלוקות הרבות בדרך להסכם. את ישראל ייצג בכינוס השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תחנת כוח פחמית בסין. ארכיון
צילום: רויטרס
מומלצים