שתף קטע נבחר

גולדסטון: "תרבות פטור מעונש מעודדת אלימות"

השופט שעמד בראש הוועדה שקבעה כי צה"ל וחמאס ביצעו לכאורה פשעי מלחמה ב"עופרת יצוקה", אמר במועצת זכויות האדם של האו"ם, כי חוסר מחויבות הצדדים לקחת אחריות על מעשיהם, מערערת את הסיכוי לשלום. נציג ישראל: דו"ח מביש

השופט ריצ'רד גולדסטון, שעמד בראש ועדת האו"ם שקבעה כי במבצע "עופרת יצוקה" ביצעו לכאורה ישראל וחמאס פשעי מלחמה, נאם היום (ג') לפני מועצת זכויות האדם של האו"ם בז'נבה. לדבריו, חוסר המחויבות של הצדדים לקחת אחריות על פשעי המלחמה באזור, הגיעה לנקודת משבר, שמערערת כל תקווה לשלום במזרח התיכון.

 

"תרבות של פטור מעונש באזור קיימת זמן רב מדי", אמר גולדסטון לפני חברי

המועצה. לדבריו, "חוסר הצדק המתמשך חותר תחת הסיכויים לתהליך שלום מוצלח, ומחזק סביבה שמעודדת אלימות". הוא הוסיף, כי "אנו מאמינים בחוק ההומניטארי, בזכויות האדם ובעיקרון שבלחימה חמושה יש לעשות מאמץ עילאי כדי למנוע פגיעה של אזרחים".

 

נציג ישראל, אהרון לשנו-יער, תיאר את הדו"ח כ"מביש", משום שלדבריו הוא מתעלם מזכותה של ישראל להגן על עצמה ומספק "תמיכה לטרוריסטים". הוא הוסיף, כי "ישראל מחויבת לבדיקת כל ההאשמות, לא בגלל הדו"ח, אלא למרות הדו"ח". בהמשך צפויה לדבר לפני מועצת זכויות האדם ד"ר מירלה סידרר, תושבת אשקלון שנפגעה מרקטה והעידה לפני הוועדה.

 

לפי הדו"ח שפירסמה הוועדה שבראשות גולדסטון, צה"ל והחמושים ברצועת עזה ביצעו פשעי מלחמה, וייתכן שגם פשעים נגד האנושות, במהלך העימות. הוועדה קראה למועצת הביטחון להעביר את הנושא לטיפול בית הדין הבינלאומי בהאג, אם תוך חצי שנה ישראל והפלסטינים לא יחקרו את ההאשמות ויעמידו לדין את האחראים לפשעים.


פגיעת פצצת זרחן ברצועת עזה. אסור בשטח בנוי (צילום: AFP)

 

למרות שישראל וחמאס הכחישו את ההאשמות שהועלו בדו"ח, אמר בסוף השבוע ראש ממשלת טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, כי אנקרה תבקש לערוך במועצת הביטחון של האו"ם דיון בדו"ח. התעקשותה של אנקרה בנושא עלולה להכעיס את וושינגטון, שטוענת שדיון על הדו"ח צריך להתקיים במועצת זכויות האדם של האו"ם ולא במועצת הביטחון.

 

ראש הממשלה, בנימין נתניהו,

התייחס בנאומו באו"ם לדו"ח גולדסטון. "במקום לגנות את הטרוריסטים ואת הפטרונים שלהם, יש באו"ם מי שמגנה את הקורבנות. זה בדיוק מה שעשה הדו"ח האחרון על עזה", אמר נתניהו והציב לאו"ם אולטימטום: "אנחנו צריכים לדעת שתהיו שם לצדנו אם ניטול סיכונים". לדבריו, "אם האו"ם יקבל את הדו"ח, הוא יהפוך לבלתי רלוונטי ויחזור לימים חשוכים בהם הציונות הושוותה לגזענות".

 

במקביל, פועל שר הביטחון, אהוד ברק, להקמת פורום משפטי ישראלי-אמריקני שיקעקע את הדו"ח. לשם כך, הוא שוחח בנושא זה עם נשיא בית המשפט העליון לשעבר, השופט אהרן ברק, ועם המשפטן האמריקני הבכיר, פרופסור אלן דרשוביץ. שר הביטחון מבקש שהפורום לא יתמקד רק בקעקוע דו"ח גולדסטון, אלא יעסוק גם בהאשמות עבר ובתביעות של קצינים ואישים פוליטיים ישראלים ברחבי העולם, בהקשר של פעולות צה"ל במלחמתו בטרור בעזה וביהודה ובשומרון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולדסטון. תרבות רעה
צילום: רויטרס
רקטה שנורתה לעבר ישראל
צילום: אמיר כהן
מומלצים