שתף קטע נבחר
צילום: גבי מנשה

ילדים לאמהות עובדות בריאים פחות?

"תעשיית מחקרי ייסורי המצפון ההוריים הולידה עוד מחקר", ריקי כהן מכנסת שיחת אמהות על המחקר החדש שמצא כי ילדים לאמהות עובדות פחות בריאים. איפה האבות, מה עם הבריאות של אמא, למה כל כך רוצים להחזיר את אמא לסינר? לתשובות חכו למחקר הבא

טוב, זה היה צפוי. המחקר הזה, "ילדים לאמהות עובדות - בריאים פחות", עוד אחד משרשרת מחקרים מפוקפקים בשירות הרייטינג, הוא חלק ממגמה חברתית מתנחשלת בשנים האחרונות, להחזיר אותנו הביתה, לסינרים, לשניצלים, להסעות הילדים, כי מה זה צריך להיות, הקרייריזם הזה, ההישגיות הנשית שהולכת יד ביד עם דימוי הביצ'. צריך לרסן אותן ומיד, והכי טוב דרך רגשי האשם - הסרטן הממאיר של כל הורה.

 

אותם רגשי אשם הם אלו שפוערים את הארנק באוטומט, ושווה לחטט קצת ולחפש מי מימן את המחקר הזה, של המכון לבריאות הילד בבריטניה, ומה היה עולה במחקר של המכון לבריאות ההורה, או האישה במקרה הזה, אם היו בודקים את עקרות הבית הנואשות שבחרו באפשרות האידיאלית לדידם של השוביניסטים שלעולם אינם מתים (ד"ש לברי ואן-דר קאמפ).

 

כי הכותרת המרתיחה של המחקר היא "ילדים לאמהות עובדות". ברור, האב הוא רק תורם זרע שעשה טובה. בית הדין להורים רעים הרי תמיד מעלה על כיסא הנאשמים את האמא, גם בדמיון שלה, ועכשיו גם בתקשורת.

 

בריא - זה יקר

בשורה התחתונה, הכי מרגיז לגלות שראש צוות החוקרים היא אישה. אמנם היא משחררת תגובה שכולה מס שפתיים: "הממצאים שלנו לא אומרים שאמהות לא צריכות לעבוד", שיואו, תודה, אבל כשכירת חרב של קונספירציה ציפיתי ממנה לקצת יותר סולידריות לא מנומסת.

 

מעניין שלא התייחסו לפרדוקס במחקר. אוכל בריא הרי יקר באופן ניכר מאוכל מהיר ומשמין. סל קניות משפחתי אורגני, האופנה הלוהטת אצל הורים מודעים, יקר באופן ברור, מסל קניות של מזון מעובד ומהיר, או סתם חיים על פיצות ומקדונלדס. והרי אם נגשים את החזון האוטופי של עורכי המחקר ונחזור להיות עקרות בית, יהיה קשה בהרבה לעמוד במחירי המזון הבריא.

 

צוות הכותבות של אתר "אמהות אובדות", המבטאות בכתיבתן את המחיר של קריירה ואמהות, קיבל את המחקר בתחושות לא פחות חמומות משלי. אשת התקשורת עמליה רוזנבלום הגיבה כי "תמיד מעניין לשאול מה אנשים בודקים ומדוע. הייתי חושבת שחשוב לברר מה המתאם בין גובה משכורת האם לבין בעיות השמנה ונטייה למחלות אצל ילדים. אני בטוחה שיגלו שככל שהאם משתכרת יותר, כך יורד הסיכון של הילדים שלה, ואפילו יורד מתחת לסיכונם באוכלוסיה הכללית ומכך המסקנה המתבקשת היא שהכי בריא לילדים ולבריאות הציבור שנשים יצאו לעבוד מחוץ לבית, אבל ירוויחו הרבה כסף".

 

איפה אבא?

גם חמוטל לוין, עורכת בהוצאת ספרים, זעמה על המחקר הזה: "יש מצבים שבהם נחסמת כל אפשרות לתגובה שקולה. למשל, המקרה הנוכחי. אילו המחקר היה משווה בין מצבם הבריאותי של ילדים שאחד מהוריהם מטפל בהם במשרה מלאה למצבם של ילדים ששני הוריהם עובדים, היה קל לי יותר להתייחס אליו ברצינות.

 

"במצב הנוכחי, כשמתייחסים אך ורק לאמהות, המחקר חשוד בעיני בהטיה אידיאולוגית שלא מאפשרת לי להתייחס אליו בלי כעס. איפה בדיוק נמצאים האבות במשוואה הזאת? ההתעלמות מהם מרגיזה כל כך, שבכלל אין טעם לדון בזה הלאה.

 

"כן, מתקבל על הדעת שילד שזוכה לטיפול פרטני מאחד מהוריו יהיה בריא יותר מילד שלא מקבל טיפול כזה. אז מה? במה הידע הזה מקדם אותנו? איזו תועלת אפשר להפיק ממנו, חוץ מאשר גרימת עוד רגשות אשמה להורים שהמציאות שלהם מחייבת שתי משכורות כדי לגדל ילדים ברווחה כלכלית סבירה?".

 

אין אמא מושלמת

גם טל אלכסנדרוביץ'-שגב, מנכ"לית חברה לייעוץ תקשורתי, מזהה את המניפולציה שמנגנת על המצפון החרוך ממילא שלנו: "כל מחקר כזה מעלה את השאלה המדעית המתבקשת: מתי יחקרו את השפעות המחקרים המפציעים כל יום בחיינו עם מסקנות הפוכות או מופרכות. תעשיית מחקרי ייסורי המצפון היא תעשייה משגשגת. כל זמן שיש בה פרנסה, ואמהות עובדות תדענה כל אחת לבנות את חייה באופן המתאים לה, למשפחתה ולילדיה הכל יהיה בסדר. הגיע הזמן שנכיר בעובדה שאין אמא מושלמת או נכונה. כל אחת עושה את זה בדרכה עם החסרונות והיתרונות שלה. נכון שיש יתרונות רבים באמא שנמצאת שם עבור ילדיה כל הזמן, אבל גם באמא מסופקת".

 

דווקא עופרה בר אור, מנהלת בכירה בחברת הייטק, סלחנית יותר לממצאים הללו: "קשה לי להסכים עם המאמר. אני חושבת שתזונת הילדים והפעילות שלהם נעוצה בסדרי העדיפויות שההורים מקנים לילדים ולא בשל העובדה שהאם עובדת או נמצאת בבית.

 

"אצלנו למשל, יש משקל גדול מאוד לפעילות גופנית והגבלת זמן מחשב וטלוויזיה למינימום אפשרי. יש מודעות גבוהה למזון בריא לגוף לעומת בריא לנפש (ממתקים) והתפריט מורכב בצורה מאוזנת ובקפידה רבה. הילדים היום מאוד מודעים לבעיית ההשמנה והם בעצמם מוודאים ערך קלורי של מיני מזונות... אולי אפילו מודעים מדי (אך זה כבר דיון אחר)".

 

אמהות טועות

ומהצד הנגדי של המתרס ניצבת אפרת מונשרי-גורן, מנהלת פורום ייעוץ להורים ואם לארבעה, שלא עולה על בריקדות, אולי משום שהיא בוחרת כרגע לא לעבוד ולהתמקד באמהות: "האם באמת אמהות קרייריסטיות מגדלות ילדים שמנמנים? אני יכולה לחשוב על דוגמאות לכאן ולכאן וכמובן למצוא סיבות לתוצאות המחקר (אוכל מעובד בצהרונים, ג'אנק פוד במסווה של ארוחת ערב מזינה, עייפות שמניעה אותנו לרכוש הכל מוכן ומהיר).

 

"האם אמהות עובדות מגדלות ילדים פחות בריאים? גם כאן אפשר לומר אולי. אולי הן שולחות אותם מצוננים לגן ולבי"ס ופחות משאירות בבית, אבל בעיני זו הנקודה הפחות משמעותית במחקר. המשמעות מסתתרת דווקא בכל מה שלא נכתב. בתחושה שאמהות באשר הן טועות. טועות אם יצאו לעבודה לפתח קריירה והזניחו בית ומשפחה ומגדלות ילדים שמנמנים. טועות אם נשארו בבית והחליטו להקדיש את חייהן לגידול הילדים ולוותר על הגשמה עצמית. אמהות טועות ולאחריות ההורית המשותפת שבה לגבר ישנה אחריות, אין משמעות.

 

"בעיני נוכחות הורית בחיי הילד חשובה. נוכחות המתבטאת בזמן אמיתי, לא זמן איכות ולא זמן הנמדד ב-14.5 דקות ביום. כל ניסיון אחר להשקיט את רגשי האשם שלנו בדברים חומריים או בעשייה, כל ניסיון לקנות שקט דרך צפייה בטלוויזיה, להעדיף ג'אנק פוד על גבי חיבוק או כל דבר דומה, יגרמו לנזק. איזה נזק והאם הם יהיו שמנמנים יותר או סתם פחות מאושרים? אין תשובה מדוייקת".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים