שתף קטע נבחר

"קבלני המזון" של האלבטרוסים - לוויתנים

חוקרים הצמידו מצלמות דיגיטליות לארבעה אלבטרוסים באוקיינוס האטלנטי, והצליחו לתעד לראשונה כיצד מצליחים אלבטרוסים לחסוך אנרגיה בחיפוש מזון מעל מרחבי האוקיינוס העצומים: הם מחפשים לוויתני קטלן שעולים לצוד - ו"חוגגים" על השאריות

צוות חוקרים יפני ובריטי תיעדו לראשונה אלבטרוסים שחורי-גבות שצדים את מזונם לצד יונקים ימיים בדרום האוקיינוס האטלנטי. למרות מספר רב של מחקרים בנושא, לא היה ידוע רבות כיצד מאתרים האלבטרוסים את מזונם. התיעוד הנוכחי יאפשר לחקור לעומק את היכולת שלהם למצוא את מזונם במרחבי הים העצומים.
 
חוקרי מהמכון הלאומי לחקר הקוטב ביפן, ומשלחת הסקר האנטארקטית הבריטית הצמידו לארבעה אלבטרוסים בוגרים מצלמות דיגיטליות קטנות על גבם. הארבעה מקננים במושבות הרבייה הגדולות באי הציפורים באיי ג'ורג'יה הדרומית. בעזרת המצלמות עקבו החוקרים אחר מסעות חיפוש המזון של הציפורים, הנמשכים בין מספר שעות לחמישה וחצי ימים. במסגרת מסעות חיפוש אלה עפים האלבטרוסים מאות קילומטרים מעל האוקיינוס, כדי למצוא טרף להאכיל בו את גוזליהם.
 

 
בעין האלבטרוס - לוויתן קטלן באוקיינוס (צילום: National Institute of Polar Research, Japan)
  
המצלמות שהוצמדו לעופות פותחו במיוחד במכון לחקר הקוטב ביפן. גודלן היה כשל שפתון ומשקלן 82 גרם בלבד. שלוש מצלמות כאלה שהוצבו על גב העופות צילמו יותר מ-28 אלף תמונות; אחת נפלה למים. המצלמות לא הסתפקו רק בצילום אלא קיימו ניטור דיגיטלי של הנעשה סביב הציפורים - הטמפרטורה החיצונית והמיקום. בתום התיעוד, כשהאלבטרוסים שבו ממסעם בים לשטחי הקינון, הוסרו המצלמות מגופם.
 

מהתמונות עלה כי מספר אלבטרוסים עקבו אחרי לוויתן קטלן (אורקה), ככל הנראה כדי לאסוף שאריות מזון באמצעות צלילה לים לצידו של הטורף הגדול.

 

השילוב של התמונות יחד עם הנתונים שהתקבלו ממכשירי המעקב הראו כי עופות הים צוללים מעת לעת כדי לחפש מזון, אך הדבר נעשה בתדירות אקטיבית גדולה יותר כאשר הן מבחינות בנוכחות של אלבטרוסים אחרים או כאשר זיהו עליה של יונק ימי אל פני הים. בכך הן חוסכות באנרגיה יקרה שמבוזבזת בזמן הצלילות לעבר המים. לדברי החוקרים, אסטרטגית ציד משותפת זו נועדה להגדיל את הסיכוי של האלבטרוסים למצוא מזון בקלות. 

   

נותרו רק 600 אלף זוגות מקננים

האלבטרוס שחור-הגבות מצוי בסכנת הכחדה עולמית. בטבע נותרו כיום כ-600 אלף זוגות מקננים בלבד, כשהמושבה הגדולה ביותר, בה דוגרים כ-400 אלף זוגות, היא באיי פוקלנד. עוד כ-74 אלף זוגות מקננים באיי ג'ורג'יה הדרומית הקרובים לאנטארקטיקה. האלבטרוס ניזון בעיקר מסרטנים, דגים, תמנונים, פגרי בעלי חיים ופסולת של מדגה.
 
 
ד"ר ריצ'רד פיליפס, חוקר במשלחת הסקר האנטארקטית הבריטית אמר שמדובר בצילומים מעניינים מאוד. "הם חושפים כיצד האלבטרוסים משייכים את הופעתם של יונקים ימיים למזון, באותה דרך בה עופות ים אחרים נוהגים לעשות עם דגי הטונה", הוא אומר. "בשני המקרים, הטרף, שהינו דג במרבית מהמקרים, מנותב אל פני הים, כך שלציפורים יהיה קל יותר לצוד אותו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לעוף איתם. העולם דרך עיני האלבטרוס
צילום: National Institute of Polar Research
מתקרב לקרחון...
צילום: National Institute of Polar Research
אלבטרוסים באי הציפורים
צילום: British Antarctic Survey
מומלצים