שתף קטע נבחר

צילום: שאול גולן

מיהו יעקב טייטל? "שקט וביישן" שעלה מארה"ב

יהודי-אמריקני שעלה לארץ מתוך ציונות, אב לארבעה, שקט ו"גאון מחשבים", שחילק חלב עזים לקרוביו. משפחתו של יעקב טייטל סיפרה ל-ynet על אדם ש"מעולם לא הרים את הקול", ורץ לסייע לקרובים שנפצעו בפיגוע. השב"כ: הוא הבריח שנים נשק לישראל

איש משפחה שקט או רוצח מתוחכם שהבריח נשק? בסביבתו הקרובה של יעקב טייטל, תושב שבות רחל, מסרבים להאמין שהאדם הצנוע והשקט שהם מכירים הוא האיש העומד מאחורי פעולות החבלה הקשות שידעה ישראל בשנים האחרונות. "זה פשוט לא נתפש ולא מתקבל על הדעת שהאבא והבעל הנחמד, שמעולם לא היה מעורב בפעילות אלימה, יעשה מעשים שכאלו", אמרו קרובי משפחתו בשיחה עם ynet.

 

 

טייטל נולד בפלורידה שבארצות הברית ב-1975. בשנת 2000 עלה לארץ עם הוריו - אביו מרדכי, רופא שיניים בצבא האמריקני, ואמו אלישבע - זוג פנסיונרים המתגוררים ביישוב החרדי ביתר עילית. ככל הנראה, טייטל עזב את ארצות הברית לאחר שנחשד במספר עבירות אלימות ונדרש לחקירה. הוא ביקר בישראל פעמים רבות לפני כן. ב-1997 החל לצבור אמצעי לחימה רבים, אותם הצליח להבריח מארצות הברית באמצעות מכולה. הוא צבר עשרה כלי נשק, בהם רובה צלפים מסוג רוגר, רוב M-16 ואקדח גלוק.

 

לפי החשד, הוא אף הצליח להבריח לארץ בטיסה אקדח נוסף, לאחר שפירק אותו והטמין אותו בחפציו. לטענתו, אקדח זה שימש אותו לביצוע שני מעשי רצח של נהג מונית ורועה צאן ערבים ב-1997. טייטל נעצר לחקירה בשנת 2000 בעקבות מידע שקשר אותו לרצח רועה הצאן, אולם לאחר חקירתו לא נמצאו כל ראיות לכך והוא שוחרר. בחקירתו כעת סיפר כי האקדח הוטמן באזור שערי צדק בבירה, אולם חיפושים עשתה המשטרה לא העלו דבר, ככל הנראה בגלל שבמקום שונה תוואי השטח.


כלי הנשק שנתפסו ברשותו של טייטל

 

על אף שלא שירת בצבא האמריקני, הוא ביקר עם אביו פעמים רבות במחנות הצבא וייתכן שהבסיס ליידע הצבאי שלו נעוץ שם. עם זאת, ההערכה היא שלמד באופן עצמאי את כל תורת השימוש במטענים ופעל לבדו. טייטל, בעל תואר ראשון במינהל עסקים, הוא איש ארץ ישראל השלמה, ציוני המאמין בזכותם של היהודים להתיישב בכל חלקי הארץ. הוא קבע את מקום מושבו בהתנחלות שבות רחל. עבורו, היתה זו הגשמת הציונות - מגורים בהתנחלות בלב לבה של האוכלוסייה הערבית. מאז לא עזב את ישראל, גם לא לביקור קרובים במולדתו.

 

בשבות רחל פגש טייטל לראשונה את רבקה, רעייתו לעתיד. רבקה, בת למשפחה בריטית, הרביעית מבין שמונה אחים ואחיות, הפכה יתומה מאב בגיל צעיר. באותם הימים שכרו השניים קרוואן בהתנחלות. לדברי קרובי המשפחה, היתה זו אהבה מהרגע הראשון. השניים, דוברי אנגלית מבית, מצאו בתוך זמן קצר שפה משותפת והקשר ביניהם העמיק. "אני זוכרת את היום בו יעקב בא לראשונה לבית הוריי", סיפרה דסי קרייף, אחותה של רבקה, "הוא היה כל כך שקט ומנומס. אפילו לשירותים הוא ביקש רשות ללכת".

 

תיקן מחשבים והפיק חלב מעזים

לפני כשש שנים החליטו השניים להתחתן. לאירוע המצומצם שערכו בבית הדפוס בירושלים, הגיעו כמה מאות מוזמנים - בהם קרוביהם של יעקב ורבקה מארצות הברית ומאנגליה. שנה מאוחר יותר נולדה בתם הבכורה. לדברי אחד מקרוביו של טייטל, "מדובר בבעל תומך ואב טוב. הוא דואג לילדיו ומסייע לאשתו בכל מה שרק אפשר. כל מה שהיא צריכה הוא דואג שיהיה לה. מעולם לא שמעתי אותו צועק או מרים את הקול. אדם מאוד שקט וביישן, פה ושם זורק מילה ולא יותר, לא מתערב באמצע שיחה".

 

כשהתגורר בארצות הברית, עבד טייטל כמתכנת מחשבים. בני המשפחה סיפרו כי הוא ויתר על שירות צבאי אחרי עלייתו ארצה. הוא מצא עבודה כטכנאי מחשבים ונהג לעבוד מהבית ולצאת מדי פעם לתיקון תקלות מחשב בבתי הלקוחות. בין לבין גם הגשים חלום ורכש כמה עזים בעדר סמוך, שאת החלב שהפיקו נתן לקרוביו. רבקה, מורה למחול במקצועה, העבירה שיעורי מחול בירושלים. השניים גם זכו לתמיכה כלכלית של ההורים. למרות שהוא מתגורר שבע שנים בישראל, טייטל מדבר עברית רצוצה ובבית, הוא וזוגתו רבקה, מדברים באנגלית עם הילדים.

 

ההחלטה להתגורר בשבות רחל ולהקים בהתנחלות בית ומשפחה, היתה החלטה משותפת של השניים. יעקב ורבקה, כמו בני המשפחה כולה, התנגדו נחרצות לפינוי מגוש קטיף וסברו שיביא אסון למדינה. לפינוי בעמונה, היתה לשניים נגיעה אישית: משה אביטן, הנשוי לאחותה של רבקה, היה הקבלן שבנה את הבתים ביישוב. יעקב ורבקה לקחו בחשבון שיבוא יום, והם יידרשו להתפנות מביתם. השניים מחזיקים נשק ברישיון. רבקה נוהגת להסתובב עם האקדח על גופה להגנה עצמית, בכל עת שהיא יוצאת מהיישוב יחד עם ילדיה ונוסעת בצירים התנועה המסוכנים.

 

הראשון לסייע לגיס שנפצע בפיגוע

לפני תשעה חודשים פגש טייטל באימת הטרור, כשגיסו אביטן נפצע קשה בפיגוע ירי ליד ההתנחלות כוכב השחר, לא הרחק מרמאללה. טייטל, ששמע כי גיסו נורה, היה הראשון מבני המשפחה שהגיע למקום, מיד לאחר האירוע. הוא מיהר להגיש עזרה, ולפני שאביטן פונה לקבלת טיפול הוא הגיע אל שרה, אחותה של רבקה, שהיתה ברכב בעת הירי. הוא הרגיע אותה והיה עד למצבו הקשה של אביטן, שהיה מחוסר הכרה בימים הראשונים.

 

"כמו כולנו, יעקב לקח את הפציעה של משה מאד קשה", סיפרה דסי קרייף, אחותה של רבקה. "כולנו מודעים לסיכונים אבל זו היתה הפעם הראשונה שבה פתאום הטרור מגיע הכי קרוב שאפשר לבית, פתאום אנחנו קורבנות של פיגוע - ומשה הוא דמות כל כך פעילה ודומיננטית. זה היה קשה מאד".


רעייתו והוריו של טייטל בבית המשפט (צילום: דנה קופל) 

 

לדברי קרובי המשפחה, על פוליטיקה כמעט שלא דיברו בבית משפחת טייטל. רבקה אמנם ידועה בעמדותיה הימניות, אבל מטייטל, סיפרו הקרובים, אי אפשר היה לשמוע דעה מעבר לאהבת הארץ וחשיבות ההתיישבות בכל חלקיה. "השיחה היחידה ברומו של עולם שניהלתי איתו, היה כשחתמתי על כרטיס אד"י", סיפרה קרייף. "הוא תמך בזה עקרונית, אבל סירב לחתום בגלל הבעיה ההלכתית". לדבריה, בשיחה האחרונה עם יעקב "אי אפשר היה לשמוע בקולו שמשהו שונה".

 

אחרי שנעצר, התקשו הקרובים להאמין שטייטל מסוגל לבצע פשע שכזה. "מעל הכל קשה להאמין שהוא היה עושה משהו שיכול היה לפגוע באשתו רבקה", אמרו. "הוא לא אדם קיצוני. צריך להיות מטורף כדי לעשות את הפשעים שמייחסים לו, וזה פשוט לא ייתכן שאדם עם ארבעה ילדים, גאון מחשבים, יעשה דבר שכזה ויהרוס את חייו ואת חיי משפחתו".

 

יחד עם זאת, מכרסם הספק. "זה לא מתקבל על הדעת שהאדם השקט והצנוע הזה יעשה את המעשים שמייחסים לו, אבל בתקופה האחרונה היינו עדים לכל מיני מקרים שבהם אנשים עשו מעשה נפשע, כלפי קרוביהם וילדיהם ואיש לא דמיין שזה אפשרי. האם ייתכן שכל המעצר הזה וכל עבודת המשטרה והשב"כ - אין מאחוריה כלום?", שאלו.

 

בהכנת הידיעה השתתף חנן גרינברג
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יעקב טייטל. חלב עזים ונשק בחצר
בית ההורים בביתר עילית
צילום: דודי ועקנין
ביתו של טייטל בשבות רחל
צילום: אפרת וייס
הפיגוע בכוכב השחר. טייטל הגיע ראשון
כלי הנשק שהבריח טייטל
מומלצים