שתף קטע נבחר

יום יבוא ובפרס נובל בכלכלה יזכה ביולוג

עבודותיהם של שני הזוכים בפרס נובל לכלכלה השנה עוסקות בקו התפר שבין כלכלה לבין משפטים ומדע המדינה. פרופ' איל וינטר סבור כי בעצם בחירתם בעת המשבר הכלכלי שיגרה ועדת הפרס מסר חשוב: כדי להבין ולמנוע משברים כלכליים וחברתיים ראוי להביא תובנות מתחומי מחקר שונים

בשנת 2002, כשדניאל כהנמן, זכה בפרס נובל לכלכלה, הופתעו רבים מכך שכלכלה יכולה להיות גם פסיכולוגיה. השנה למדנו שכלכלה יכולה להיות גם מדע המדינה ומשפטים. עבודותיהם של שני הזוכים בפרס, אוליבר וויליאמסון ואלינור אוסטרום, עוסקות בקו התפר שבין כלכלה לבין מדע המדינה ומשפטים.

 

 

במחקרים שערכה אלינור אוסטרום על ניהולם של משאבים ציבוריים, כגון מקורות מים, יערות, ואוויר נקי, היא השפיעה רבות על המחקר בכלכלה ודרכו על תחומי מחקר אחרים במדעי החברה.

 

בשנים האחרונות התעורר עניין רב בניסויי מעבדה על משאבים ציבוריים שהתחילו בכלכלה והתפשטו לתחום הפסיכולוגיה, מדע המדינה ומשפטים. מהעיסוק הספציפי של ניהול מקורות מים התפתח הנושא לכיוון של שאלות כלליות וחשובות בהרבה: כיצד יוצרים בני אדם מערכות יחסים של שיתוף פעולה, וכיצד ניתן לגשר בין אינטרס הפרט לאינטרס הכלל. לעבודותיהם של ממשיכיה היתה השפעה רבה גם על המחקר בנושא פתרון סכסוכים ויחסים בינלאומיים.

 

אוליבר ווליאמסון נחשב על ידי רבים לאחד ממייסדיו של תחום תורת החוזים בכלכלה. רוב מחקריו הוקדשו להבנת המבנה הפנימי של הפירמה. ווליאמסון הכיר בכך שהפירמה מורכבת ממערכת חוזים מורכבת, חלקן פורמליות וחלקן תרבותיות, בין הפרטים השונים המרכיבים את הפירמה.

 

היררכיה ארגונית היא דוגמה למערכת חוזית מסוג זה. למחקריו של וויליאמסון, שעמד בראש היחידה להגבלים עסקיים במשרד המשפטים האמריקאי בשנות ה-60, היתה השפעה על מדיניות ההגבלים העסקיים. לא במפתיע השפיעו מחקריו לא רק על תחום הכלכלה, אלא גם על תחום המשפט ומינהל העסקים.

 

טשטוש קווי הגבול בין התחומים השונים במדעי החברה הוא אחד המאפיינים העיקריים של המחקר בתחום הכלכלה בעשורים האחרונים. כתבי העת המובילים בכלכלה עוסקים יותר ויותר בשאלות שמקומן הטבעי הוא בכתבי עת בסוציולוגיה, חינוך או פסיכולוגיה. עם תחומי המשנה החשובים בכלכלה נמנים: כלכלה פוליטית, כלכלת חינוך, כלכלה התנהגותית, וכלכלה ומשפט. השיטות האנליטיות בכלכלה (בעיקר המודלים האקונומטריים והמודלים של תורת המשחקים) מאפשרות לפעמים ניתוח טוב יותר מהשיטות המצויות בתחומים אחרים של מדעי החברה.

 

אין בהחלטה סטירת לחי לשוק החופשי

הנטייה הבינתחומית של ועדת הפרס גם היא אינה תופעה חדשה. הפרס לפסיכולוג דניאל כהנמן ב-2002, למתימטיקאי ישראל אומן ולחוקר מדע המדינה טומס שלינג ב-2005 כמו גם ההסטוריונים הכלכליים דוגלס נורס ורוברט פוגל שקיבלו את הפרס ב-1993 הם כולם חלק ממגמה זו. בשנים האחרונות ניכרה אינטרקציה של הכלכלה גם עם תחומי מחקר מחוץ למדעי החברה, בעיקר בביולוגיה (בחקר האבולוציה) ובמדעי המחשב, וייתכן שיבוא יום ובפרס נובל בכלכלה יזכה ביולוג.

 

ומה חלקו של המשבר הכלכלי בהחלטת ועדת הפרס השנה? הטענה כאילו יש בהחלטה זו בבחינת סטירת לחי למודלים של כלכלת השוק החופשי אינה נכונה.

 

העשייה המחקרית של שני הזוכים מתיישבת היטב עם המודלים של כלכלת השוק. אך יש מסר חשוב אחר שוודאי עמד ברקע הבחירה בעת הנוכחית, והוא שלצורך הבנתם ומניעתם של משברים כלכליים וחברתיים ראוי להביא תובנות מתחומי מחקר שונים.

 

למשבר כלכלי מסוג זה שחוינו בשנים האחרונות אין תרופת קסם בצורת מנגנון גאוני של פיקוח ממשלתי או הגברת תחרות. הטיפול דורש סוללה של תרופות שפיתוחם יעשה במאמץ מחקרי בינתחומי.

 

המחקר והלימוד בכלכלה אכן השתנה ויוסיף להשתנות כתוצאה מהמשבר הכלכלי. בהחלטתה רמזה ועדת הפרס פעם נוספת כי רצוי ששינוי זה ייעשה בכיוון של אינטגרציה רבה יותר עם תחומי מחקר אחרים.


פורסם לראשונה 16/10/2009 08:30

 

הכותב הוא ראש המרכז לחקר הרציונליות באוניברסיטה העברית. בשנה שעברה אירח וינטר 7 חתני פרס נובל לכלכלה בכנס בירושלים
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פרופ' איל וינטר
צילום: AFP
אלינור אוסטרום, זוכת פרס נובל לכלכלה
צילום: AFP
מומלצים