שתף קטע נבחר

השבוע בבורסה: מגמה חיובית

המסחר התנהל באופטימיות, על רקע פתיחת עונת הדו"חות הכספיים בארה"ב והערכה חיובית מצד בנק ישראל לגבי התאוששות המשק הישראלי. הסדר החוב של אפריקה לא ירד מהכותרות, והנגיד כמעט שלא התערב במסחר במט"ח

המסחר בבורסה בתל אביב התנהל השבוע במגמה חיובית, על רקע פתיחת עונות הדו"חות הכספיים של חברות מעבר לים, פרסום נתונים חיוביים על ידי בנק ישראל, וכמובן - המשך פרשת הסדר החוב של אפריקה ישראל.

 

בסיכום שבועי עלה ת"א 25 ב-0.2% לרמה של 1,041 נקודות. מדד ת"א 100 עלה ב-0.6% ל-972 נקודות. מדד נדל"ן עלה ב-3.8%, ומדד ת"א בנקים עלה ב-0.3% . בתחום האג"ח הקונצרני עלו מדדי התל בונד בצורה מתונה, כאשר מדד תל בונד 20 עלה ב-0.3%.

 

בתחילת השבוע מסר בנק ישראל כי המשק החל להתאושש מהמשבר הכלכלי מהר מהצפוי. את ההתאוששות הובילו עלייה מתונה בצריכה הפרטית בארץ, ועלייה בסחר העולמי. גורמים אלו משפיעים על מצב הרוח של המשקיעים, ולכן ראינו את השווקים מגיעים לשיאים חדשים, שלא נרשמו כמותם מאז פרוץ המשבר. ככל שחולף הזמן, מצטרפים עוד ועוד כלכלנים מובילים למגמה האופטימית, בהם אפילו פרופ' נוריאל רוביני, שמייחסים לו את ניבוי משבר הסאב-פריים.

 

סימנים נוספים לשיפור בתנאי השוק מגיעים מדיווחי חברות לבורסה. עונת הדו"חות בארה"ב נפתחה בעוצמה בשבוע שעבר, עם דיווח טוב מהצפוי של ענקית האלומיניום אלקואה. השווקים הגיבו לדיווח בעליות נאות, שהביאו את המדדים המובילים בוול סטריט לשבוע העליות הטוב ביותר מאז יולי השנה.

 

השבוע נמשכה עונת הדוחו"ת עם דיווח של ענקית השבבים אינטל, שהכתה את תחזיות האנליסטים. גם הבנק ג'יי פי מורגן צ'ייס הכה את התחזיות עם רווח של 3.6 מיליארד דולר ברבעון השלישי. השוק בישראל לא נותר אדיש, והצטרף לחגיגה: מדד המעו"ף שבר לראשונה מאז מרס את רמת 1,040 הנקודות.

 

מסחר תנודתי במניית אפריקה

אפריקה ישראל נשארה בכותרות גם השבוע, לנוכח ההסדר המתגבש בינה לבין מחזיקי איגרות החוב של החברה. לאחר שביום רביעי נראה כי הוסכם על מתווה דרך ראשוני במו"מ בין החברה לנציגות בעלי האג"ח, בסופו של דבר החליט לב לבייב, בעל השליטה באפריקה, לדחות את הסדר החוב שהציעו מחזיקי האג"ח. מניית החברה פתחה את השבוע בעליות חדות, והחל מיום רביעי רשמה ירידות חדות.

 

מניית החברה לישראל ריכזה השבוע עניין, בגלל המחלוקת בין בעלי צים, הנמצאת בבעלות החברה לישראל, לבין נושי החברה. החברה לישראל הודיעה ביום רביעי כי היא קרובה לגיבוש הסדר עם מחזיקי האג"ח שלה. על פי ההסדר המתגבש, מחזיקי האג"ח יסכימו לדחות את תשלומי האג"ח לכארבע שנים, בתמורה לפיצויים. המניה עלתה בשיעור של 2.8%.

 

מניית טאואר, המפתחת ומייצרת מוליכים למחצה, זינקה ביום שני ביותר מ-20%, לאחר שהחברה הודיעה שתייצר באופן בלעדי שבבים המיועדים לתעשיית כלי רכב עבור יונדאי וקיה, במסגרת שיתוף הפעולה של החברה עם חברה קוריאנית. הסכם זה צפוי להגדיל משמעותית את הכנסות החברה. בנוסף, דיווחה החברה כי נבחרה על ידי נאס"א לפיתוח יישום עבור משימת מחקר שתבחן את סביבת האבק באטמוספרת הירח. המנייה עלתה השבוע בשיעור של 6.7%.

 

מניה נוספת שריכזה עניין השבוע - ומחזור מסחר גדול מאוד - היתה מניית חברת הנדל"ן והתשתיות שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון. בנק ההשקעות דויטשה בנק הפיץ יותר מ-7.5% ממניות החברה במחיר של 6.6 שקלים למניה. בתגובה המניה ירדה במסחר בשיעור של כ-4%. שיכון ובינוי עלתה השנה ביותר מ-200%. מכירת המניות על ידי אריסון השקעות בוצעה בשל שיקולי מיסוי הנוגעים למבנה הקבוצה. נציין כי לחברה אין כל כוונה למכור את שליטתה בחברה.

 

מטבע חוץ

לאחר תקופה ארוכה בה התרגלנו לראות את נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, מתערב במסחר במט"ח ומנסה לחזק את השקל, נראה כי מאז חודש ספטמבר ישנה ירידה ברכישות היומיומיות של דולרים. בנק ישראל דיווח ביום ראשון השבוע כי בספטמבר רכש 1.6 מיליארד דולר, לעומת 4 מיליארד דולר באוגוסט. 

 

אחת הסיבות לירידה היא ירידה בתנודתיות שער החליפין. השבוע בנק ישראל כמעט ולא התערב בשוק המט"ח, פרט להתערבותו ביום חמישי, שהובילה לעליית הדולר לרמה של 3.718 שקלים.

 

הכותבת היא מנהלת השקעות בחברת כלל פיננסים
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סקירה שבועית
צילום: דנה קופל
מומלצים