הולכים בתל-אביב, מרגישים בעזה
כבר ארבע שנים שישראלים לא מסתובבים ברצועה, אבל למי שמתגעגע מוצע כעת פיתרון מקורי. שירות שניתן במסגרת הפרויקט "אתה לא כאן" מאפשר לישראלים להסתובב בתל-אביב, ולקבל בטלפון הנייד הסברים על אתרים מקבילים בעזה
איתי מקשיב למדריכת הסיור, לילה אל-חדד. "הבה נצעד מבעד לשערי האיצטדיון, משכן הכדורגל הפלסטיני", היא אומרת, ומתארת את הריסותיו של מה שהיה פעם האיצטדיון הלאומי של עזה, והופצץ על-ידי צה"ל באפריל 2006. אבל כמו הזמן שמפריד בין ימיו היפים של האיצטדיון לחורבה שנותרה ממנו, כך גם המרחק בין לילה לאיתי, שנמצא בכלל בתל-אביב, ומאזין לקולה הבוקע מבעד למכשיר הטלפון הנייד.
איתי הוא אחד המשתתפים בסיור שנערך היום (ו') במסגרת הפרויקט "You Are Not Here" ("אתה לא כאן"), יוזמה של האמן הישראלי מושון זר-אביב, המתגורר בניו-יורק, ואל-חדד, עיתונאית פלסטינית. מדובר במעין "פלטפורמה לסיורים אורבניים", שבמסגרתה יכולים המשתתפים לערוך סיורי שמע וירטואליים בערים הנמצאות באזורי סכסוך, תוך שימוש במפות מקבילות בין הערים. מטרת הפרויקט היא לקדם שיתוף פעולה והבנה הדדית בין העמים, וכך למשל נערכו סיורים דומים לתושבי ניו-יורק, ש"סיירו" להנאתם בבגדד.
שמו של הפרויקט הוא משחק מילים על הסימון המקובל במפות You Are Here, שבאמצעותו נהוג לציין את מיקומו העכשווי של המטייל או התייר, והוא נועד להבליט את הניגוד בין השאיפה למצב הקיים. זר-אביב מספר כי הגה אותו כדי להילחם בתפישה הנפוצה בקרב הישראלים, שמזהים את השטחים והפלסטינים עם אלימות.
"אתה מטייל בעזה, ומבין שהם חיים ואוהבים"
המשתתפים בסיורים מורידים מאתר האינטרנט מפה דו-צדדית, שמהצד האחד שלה משורטטת עזה, ומהשני - תל-אביב. על גבי המפה מופיעים כ-20 אתרים שנמצאים בעיר עזה, ובכל פעם שהמבקרים מגיעים לאתר רלוונטי בתל-אביב - הם מחייגים למספר חינם, שבו ניתן להאזין ללילה המתארת את האתר המקביל בעיר הפלסטינית. בין האתרים המופיעים על המפה משכן הנשיא הפלסטיני, בית כלא, שוק הזהב ומסעדת החומוס המומלצת בעיר.
המפה הדו-צדדית, בין עזה לתל-אביב. הטיולים כבר לא יהיו אותו הדבר
"מדריכת הסיורים" אל-חדד מקווה שהפרויקט יגרום לישראלים להכיר טוב יותר את החיים בעזה. "לאנשים יש תפישה מונוליטית של החיים כאן, ושל האופן שבו התושבים חושבים ומרגישים. בבחירת האתרים אנחנו מקווים ליצור מעין חיבור בראשו של המבקר".
לדברי איתי, הפרויקט מצליח להגשים את מטרתו. "אתה משתתף בסיור הזה, ורואה את המציאות הקשה של עזה, אבל נזכר גם שלמרות הטרגדיה האיומה, אנשים עדיין חיים שם ואוהבים. זו הבנה יפה, אך מעתה ואילך שיטוטיי ברחובות תל-אביב יהיו בעלי טון צורם".
יוזמי הפרויקט מתכוונים להמשיך בסיורים הווירטואליים באזורי סכסוך נוספים, וגם אמנים אחרים הביעו עניין באפשרות לאמץ את הצעתם ולקיים סיורים דומים. הם סיפרו כי אמן מדרום-קוריאה כבר התעניין באפשרות לקיים סיור וירטואלי ברחובות פיונגיאנג, בירת צפון-קוריאה.