שתף קטע נבחר

"תגיד, כמה עולה מזוזה"?

גם חילונים אדוקים קונים לפעמים ספר תנ"ך לילד, תפילין לבר מצווה, ומזוזה לבית. הם נמצאים בכל בית, אבל לא כולם יודעים איפה קונים אותם וכמה הם עולים. תשמישי קדושה ומוצרים יהודיים. איך מוודאים שהם איכותיים וכשרים וכמה הם עולים

"אם אתה מוצא מזוזה שנמכרת ב-50 שקל, תתחיל לחשוד. זה כמו שתמצא מכונית ב-100 שקל - מייד תבין שמשהו בזה לא תקין", כך, על רגל אחת, מסכם שלמה ליפש מכפר חב"ד את תורת רכישת תשמישי הקדושה.

 

למרות שהדעה הרווחת סוברת אחרת, בקרב יהודי מדינת ישראל אין הרבה חילונים קיצוניים, אגנוסטיקנים גמורים ואפיקורסים מחמירים שסילקו מאורח חייהם כל שבב של יהדות. כמעט כולנו מקפידים לקיים מצווה אחת, גם אם בקושי. אתם אולי לא צמים ביום כיפור, אבל בטוח שערכתם בר מצווה או עשיתם ברית מילה, או הנחתם על ראשכם כיפה לפחות פעמיים. ובטח שרוב הסיכויים שאתם מתגוררים בבית שבפתחו מזוזה.

 

 

אבל כמה עולה מזוזה? איך מוכרים אותה? כל כמה זמן אמורים לבדוק אותה? כמה עולות תפילין לבר מצווה? כמה עולים סידור, ספר תנ"ך וטלית? כמו בכל מוצר אחר, גם במוצרי יהדות יש שעולים יותר או פחות, והמחיר בדרך כלל יעיד על האיכות, בטח בקרב דת ש"כשרות" היא אחת המלים החשובות בה.


 

לפי ליפש, המוצרים היהודיים נחלקים לשני קטגוריות. תפילין ומזוזות הן בקטגוריה אחת וכל השאר באחרת.

 

"ההבדלים הם שסידור, כיפה וספרי תהילים אפשר לייצר בכל מפעל", הוא אומר. "אין בזה כשרות ומוכרים אותם כמו כל סחורה. כל ספר תהילים שמודפס בכמות אדירה אפשר למכור בשקל לצרכן. אם מדובר במהדורה צבעונית ומפוארת אפשר גם ב-10 שקלים. אין פה עניין של חאפריות או אמינות.

 

"לעומת זאת, תפילין או מזוזות אי אפשר לייצר בסין. רק על-ידי סופר מומחה שלמד ושהתמחה 4-5 שנים בנושא, שעבר מבחנים ולמד. כך שהמחיר נגזר מזמן העבודה של הסופר בדבר, כלומר כמה זמן השקיע בכתיבה. ישנם סופרים מהירים שמייצרים תוצאה לא יפה במיוחד. ישנם כאלה שעובדים יותר לאט, עומלים על כתב יותר מהודר ומזוזותיהם יהיו יקרות יותר.

 

"קלף מעור בהמה עולה במינימום 50 שקל, אם תורידי ממנו את המע"מ הוא יעלה 40 שקל, לכן לא סביר שמישהו ימכור מזוזה ב-50 שקל. זה חפץ שהושקעה בו לא מעט עבודה".

 

איך אני יודעת שהמזוזה שאני רוכשת אמינה?

 

"אין תו תקן למזוזות כמו שיש על מוצרי מאכל. למה? כי אין מי שיאכוף אותו. וזה אכן יוצר בעיה מסוימת. לכן, חשוב לרכוש אותן במקומות מוכרים. מי שקונה מזוזות בבית חב"ד לא ייתקל בבעיות. ישנן גם חנויות פרטיות שאפשר לסמוך עליהן".

 

"מזוזה בפחות מ-250 שקל היא לא מזוזה"

חנות פרטית אחת כזאת היא מכון פאר, בבני ברק. מספרים שם סיפור על קשישה שכיתתה את רגליה במיוחד לבני ברק, כדי לרכוש מזוזה עבור נכדתה שהתחתנה. האישה הגיעה לחנות של המכון, אולם לא היה בידה הסכום הדרוש לרכישה. היא הילכה ברחובות בני ברק ומצאה מזוזה ב-70 שקל.

 

אבל האישה לא היתה שקטה והיא חזרה לפאר וביקשה בדיקת מזוזה, שעולה שם 24 שקל. בבדיקה נתגלה שהמזוזה אינה כשרה בעליל והיא והמוכר בפאר סגרו את החנות, ושמו פעמיהם לחנות ממנה הגיעה המזוזה הפגומה. כשהאיש של פאר אמר למוכר 'המזוזה שמכרת אינה כשרה' השיב לו: 'מה היא ציפתה לקבל ב-70 שקל'"?


בתי מזוזה ב"פאר". עם המזוזה זה עולה יותר 

 

הסיפור הזה מלמד שמזוזות הן תחום פרוץ. מזוזה שעולה פחות מ-250 שקל, אינה מזוזה שאפשר לסמוך עליה. מי שכבר רוכש מזוזה, גם אם אינו דתי, עדיף לו שתהיה כהלכתה, אחרת למה לרכוש אותה בכלל.

 

"מגיעים לפה אנשים עם שקים מלאים במזוזות יפהפיות", מספר הבעלים, הרב ישראל יוד כשביקרנו בחנותו. "אבל אני לא קונה מהם. אני חייב להכיר את סופר הסת"ם בעצמי לסמוך עליו שיהיה ירא שמיים. כל סופר אני מכיר אישית. אנחנו קפדנים, ומי שאומר לי '20 שנה אני סופר ולא העירו לי' אני משיב לו: 'פה מעירים'. ואם הוא ממשיך כך הוא לא יעבוד פה. הם גם חייבים לעבור בחינת רענון כל שנתיים. את העבודה של הסופר בודקים מחשב ושני מגיהים".

 

בבני ברק מספרים שפעם היו מוכרים מזוזות לכל כיס ברבנות הראשית, ואפילו הן לא היו כשרות. "ברבנות הבינו שזו לא המומחיות שלהם וחדלו מכך", אומרים.

 

סופר סת"ם שהגיע למכון פאר כדי להרעיף על החנות מעמל יומו, אמר ל-ynet: "אני עובד על מזוזה 3-4 שעות. אסור לסופר לחזור לאחור בעת כתיבה, כלומר אם שכחתי אות, אני לא יכול לחזור ולתקן אותה, אלא חייב להתחיל מחדש. אחרת המזוזה פסולה לגמרי. אבל איש לא ידע אם אעשה כן. ואף אחד לא ישים לב לכך בחיים. אבל בורא עולם ישים לב, ומי שיש יראת שמיים בלבו לא ייכשל בכך. לא תמיד קל למצוא אנשים כאלה".

 

כל מזוזה מתויקת במחשב

בגדול, בבני ברק יש ארבעה סוגי חנויות שמוכרות תשמישי קדושה. הראשון הוא חנויות כלבו שמוכרות טליתות, שופרות, נרות, בתי פתיליות (20-7 שקל) שמן לפתיליות (15 שקל) נרות להבדלה (50-20 שקל) ולעיתים גם תפילין, מזוזות וסידור - הכל תחת קורת בית אחת.


הסוג השני הוא חנויות שמוכרות ספרים בלבד: חומשים, ספרי תהילים, ספרות הלכתית וספרי קריאה שנכתבו על-ידי סופרים חרדים. הסוג השלישי הוא חנויות לכלי כסף שם אפשר לרכוש כוסות לקידוש, קופות צדקה, פמוטים (120 שקל לפמוטים פשוטים, 295 שקל לפמוטי זכוכית וכסף, 350 שקל לפמוטי פיוטר ואף 500 שקל ומעלה לפמוטי 5 קנים) וצלחות לפסח (בסביבות 240 שקל לצלחת כסף). וסוג הרביעי הוא חנויות שמתמחות בעיקר בתפילין ומזוזות.

 

בפאר מוכרים מזוזות ותפילין מ-1975, ויש להם סניף גם בירושלים. כצפוי, מחיר מזוזה בפאר לא יורד מ-250 שקל ורק מטפס משם ומעלה. "אנחנו שומרים פה על איכות וכשרות מקסימלית", מסביר יוד.

 

"לפי סקר של גיאורקטוגרפיה ב-2002, 98% מבתי ישראל קובעים מזוזה בפתח דלתם. יותר מכל סמל דת אחר - אנשים רואים במזוזה את הדגל הדתי שלהם", הוא אומר.


 

המזוזה היא הקלף שעליו כותב סופר סת"ם בנוצה.במכון פאר אפשר לראות דוגמאות רבות לקלפים כאלה, הוראות כשרות למזוזה וכללי עיצוב אותיות. יש שני סוגי אותיות בסגנון אשכנזי, וסוג אחד של אותיות בסגנון ספרדי. 'הבית' הוא נרתיק המזוזה. במכון פאר אפשר למצוא בתים במחירים שבין 2 שקל לנרתיק של 12 ס"מ מפלסטיק, עד 300 שקל לנרתיק של 30 ס"מ מפיוטר. יש גם בתים מזכוכית חלבית, מאלומיניום ומעץ עם מיני חיטובים. בעבר, הרב יוד סירב לייבא מסין אבל כשהתמעטה הסחורה הארצישראלית הרים ידיים.

 

"עדיין ישנם יצרנים שעושים עבודות יד מאוד מיוחדות", הוא אומר. "הגודל הנפוץ הוא 12 ס"מ. הרי צריכות להיכנס לשם 713 אותיות בעבודת יד. גודל של 6 ס"מ פשוט לא עובר והוא בהכרח לא כשר. גם 10 ס"מ אני מוכר פחות ופחות, כי גם בגודל הזה, קשה ליישם את הדרישות ההלכתיות".

 

כמה עולה אצלכם בדיקת מזוזה?

 

"כל שלוש שנים וחצי ההלכה דורשת לבדוק את המזוזה. כיוון שכל מזוזה מתיוקת במחשב שלנו, אנחנו שולחים תזכורת על כך ללקוחות. כל אחד יכול להוריד את המזוזה בעצמו, להביא אותה ולקבל אותה בחזרה. אנחנו מעניקים מזוזה חלופית למי שחושש לישון בבית בלי מזוזה. הבדיקה עולה 24 שקל, ואפשר גם להזמין שליח אז הבדיקה יכולה לעלות גם 30 שקל. זה תלוי גם בגודל המזוזה.

 

"צריך להיזהר מאוד מנוכלים בתחום הזה. תפסנו כבר אדם שבא 'לבדוק מזוזות' ואמר שהוא מפאר. הוא התחנן בפנינו שלא נסגיר אותו ונעתרנו. האיש הזה לא יחזור על מעשיו. נוכלים מגיעים לבתים ומנצלים את תמימותם של אנשים: אומרים להם שחייבים לעשות בדיקה, מורידים מזוזות וגובים תשלום על שום דבר".

 

ראיתי שיש חנויות בת"א שמציעות מזוזה שסופר סת"ם יכתוב במיוחד עבורך.

 

"ככה עובדים על אנשים. אין שום סיבה הלכתית שאדם שיכתוב עבור פלוני באופן מיוחד. אפשר להתאים לגודל הבית, אפשר ליצור מזוזה מפוארת יותר אבל זה הכל. זה לא כמו ספר תורה. בהלכה אין שום עניין לכתוב מזוזה עבור פלוני אלמוני".

  

תפילין: מ-1,300 שקל עד 8,000 שקל

חגיגת בר המצווה של בנכם מתקרבת ואין לכם תפילין? באינטרנט אפשר למצוא ערכת בר מצווה ב-1,300 שקל, לא כולל דמי משלוח. הערכה כוללת פרשיות תפילין ברמה ראשונית, באיכות כתיבה בסיסית ועם כשרות בדיעבד, עם דו"ח מחשב וצילום הפרשיות למזכרת ולמעקב. בתי התפילין עשויים עור בהמה דקה פשוט ביותר. רצועות התפילין מעור תחתון - איכות ירודה. הלית מאקרילן החומר הפשוט ביותר, והיו שם גם שקית תפילין מקטיפה רקומה, כיפה סרוגה וסידור תפילה. בפאר זה לא היה עובר.


 

"אצלנו, מחירי תפילין מתחילים ב-2,500 שקל", אומר הרב יוד. "אנחנו מאוד מקפידים על הכשרות וכל נער בר מצווה שקונה אצלנו מגיע לכאן עם הוריו ובנוכחותו סוגרים את התפילין.

 

"את המרכיבים אנחנו מכינים במקום. הלקוחות יכולים לבחור בעצמם את צורת הכתיבה. כך, הילד שותף להכנת התפילין וגם מקבל תמונה מזכרת מאיתנו ולפעמים האירוע אף מצולם בוידיאו. זה מאוד מרגש. במקומות אחרים מוכרים את התפילין מהמדף ואתה לא יודע מה יש בפנים. אצלנו מחיר תפילין יכול להגיע גם ל-8,000 שקל".

 

בפאר גם מוכרים מיני כלים לתחזוקת תפילין, למשל צבע שחור במיכל דמוי טיפקס, שנקרא "מיוחד לתפילין" ומיועד לצביעת הבתים והרצועות ועולה 10 שקלים. או טוש שחור לאותה מטרה שעולה 15 שקל. שניהם נטולי חומרים מהחי שכן ההלכה אוסרת מגע חי בחי. 

 

איבדתם תפילין? תמצאו אותן בפאר

בפאר, לא רק שמוכרים תפילין - תפילין גם זורמות לשם מכל רחבי הארץ. ישנה שם מחלקת השבת אבידה השוכנת בחדרון קטן במעלה המכון. בחדרון דחוסים מדפים עמוסים בתפילין עטופות בניילון ומקוטלגות לעילא במחשב. מי ששכח את התפילין שלו באוטובוס או בכל מקום אחר, יכול לנסות את מזלו שם, אולי אדם טוב לב מצא אותן והביאן לפאר. במחלקת השבת אבידה אפשר גם אפשר לראות איך אף תפילין לא דומה לרעותה. על רבות מהן ישנן ראשי התיבות של השם, עיטורים ושאר ירקות. לפי הרב יוד, אובדן היא הסיבה הנפוצה להחלפת תפילין.


 

"אין סיבה אחרת להחליפן, אלא אם הן התבלו מאוד", הוא אומר. "את התפילין שלי קיבלתי ב-1963 ומאז אני 40 שנה עם אותו זוג תפילין. אני מעדיף שלא להחליף לאנשים אלא אם יש סיבה מיוחדת. כך גם לגבי מזוזות".

 

וכמה עולה בדיקת תפילין?

 

"בדיקת תפילין עולה בין 100 ל-200 שקל. תלוי אם מדובר בבהמה דקה או עבה, אם צריך לחדש או לא לחדש".

 

תפילין מבהמה דקה עולות פחות

לפי שלמה ליפש מכפר חב"ד, התפילין הזולות, אלא שכן בנות החלפה, עשויות מעור בהמה דקה- כבש או עז.

 

"אם רוצים תפילין לכל החיים - קונים כאלה מבהמה גסה, כלומר שהבית החיצוני שלהן הוא מעור של פרה. : הבית החיצוני הוא קופסאות שחורות ריבועיות שבתוכן 4 פרשיות מהתורה כמו 4 מזוזות קטנות. עור פרה קשה יותר לעבד, אבל לכן הוא גם עמיד יותר ומחזיק לאורך שנים. קל יותר לעבוד עם עור של כבש ועז התפילין הללו פחות עמידות".

 

ישנם הבדלים נוספים?

 

"ישנן תפילין בגודל 2.6 ס"מ על 2.6, וישנן תפילין בגודל 4.2 ס"מ או 4.3 ס"מ, ואז הן יותר יקרות כי תהליך הייצור יקר יותר".

 

את הבית של התפילין מייצרים בבתי מלאכה שקיימים בכפר חב"ד, בני ברק ובירושלים. את הפרשיות מכין סופר שיושב בביתו וכותב. הרצועות עשויות מעור של פרה, ובתי המלאכה שמייצרים את הבתים, מייצרים גם את הרצועות.

 

"גם הן באות בכמה איכויות", אומר ליפש, "אולם ההבדל במחירים שלהן לא גדול 100 ל-200 לרצועה. בדרך כלל, כשאדם רוכש תפילין הוא רוכש אותן קומפלט, צריך בעל מקצוע מיוחד כדי לעשות את הקשר המיוחד של הרצועות לתפילין.

 

"הרצועה מתבלה פעם ב-10 ב-15 שנה. ואז משאירים את התפילין בחנות ובאים שוב למחרת, לא לפני שמקבלים זוג חלופי".

 

ספרי קודש: המחיר תלוי בכריכה

בית בישראל חייב לאכלס בתוכו לפחות ספר תנ"ך אחד, לא משנה מהי האוריינטציה הדתית של בעליו. זו אקסיומה ידועה. מהיכן באים הספרים האלה? האם מישהו חילוני זוכר מתי בפעם האחרונה הלך לרכוש לעצמו תנ"ך? איכשהו תנ"ך זה משהו שמקבלים, לא רוכשים.


 

מחירו של תנ"ך קאסוטו הוא 1,000 עד 1,500 שקל ל-15 כרכים. תנ"ך בתמונות עולה 25 שקל, חומש לביתה כנסת 20 שקל. תנ"ך בהוצאת משרד הביטחון 60-40 שקל. כל בית דתי גם מחזיק שולחן ערוך. קיצור שולחן ערוך עולה בין 30 ל-50 שקל. שולחן ערוך יכול גם לעלות 300 שקל, תלוי במהדורה ובגודל.

 

"סידור רגיל בדפוס רגיל עולה בדרך כלל 20 ל-30 שקל. יש סידורים יקרים יותר לשבת, יום חול וחגים. בשנים האחרונות נוהגים לכרוך סידור, תהילים וחומשים בכריכות עור אומנותיות או רגילות ואז המחיר יהיה 80-70 שקל לסידור קטן ויכול לעלות גם ל-300-200 שקל. מעניקים אותם לנערי בר מצווה כמזכרת. בעבר היו נפוצות כריכות מכסף. לא עושים אותן יותר כי הן יקרות מאוד והכסף משחיר".

 

"טליתות זה טליתניה"

בבני ברק מוכרים גם שפע של תפילות לתלייה על הקיר (10-2 שקל), ברכות הבית והדרך (משקלים בודדים ועד 150 שקל) וספרי תהילים פיצפונים שעולים גרושים. אבל בכל חנות שנייה ברחוב רואים בעיקר טליתות.

 

את הטליתות מייצרים בשני מפעלים. הוותיק שבהם הוא טליתניה ששמו מתנוסס מעל חנויות רבות ברחב י בני ברק. זה המפעל הגדול בעולם, את שמו המציא המציא ממחדשי אליעזר בן יהודה והוא ממוקם בפתח-תקווה. לפני 15 שנה קם לו מפעל מתחרה בבאר שבע ששמו 'משכן התכלת'. ישנם לא מעט אתרי אינטרנט שימכרו לכם את אותן טליתות ובניגוד למצב בשוק המזוזות והתפילין, כאן סכנת האי כשרות פוחתת.


 

"טליתות מיוצרות מצמר, אקרילן, ממשי או משילובים של חומרים אלו", מסביר ליפש. "הן באות בצבעים שונים, בגדלים שונים. יש כמה מאות סוגים של טליתות. הן לא נדרשות להכשר.

 

"המחירים נעים בין 90-50 שקל לטלית פשוטה, עד ל-200-400 שקל לטלית איכותית. היקרות יותר עשויות צמר כבשים טהור שמיובא מאנגליה. בקרב חסידים יש נוהג לחבר לטלית עטרה מכסף כדי לייפות אותה. את העטרה רוכשים בחנות לכלי כסף, הולכים לתופרת שמחברת אותה לטלית. מחיר עטרה תלוי בחומר ממנו היא מיוצרת: אם היא פשוטה, כלומר מצופה כסף, היא תעלה בין 300 ל-400 שקל. אם היא עשויה כסף טהור מחירה יגיע גם ל-900 שקל. תלוי במשקל העטרה ותלוי במחיר הכסף באותו זמן. כלומר טלית יקרה עם עטרה יקרה יכולה לעלות 1,300 שקל, לא כולל התשלום לתופרת שהוא זניח.


טלית יכולה לעלות גם 1,300 שקל, אם מחברים לה ציציות כסף (צילום: הרצל יוסף)

 

בבני ברק יש חנויות שמתמחות בטליתות אבל אף פעם לא ימכרו שם רק אותן. קשה מאוד להתפרנס מטליתות בלבד. בקטנות מוכרים גם פרוכת, כיסוי לחלות (110-30 שקל), כיסוי לפלטת שבת, כיסוי ברית (300 שקל) ושקיות לטליתות ולסידור. ובגדולות יותר מוכרים מכל וכל - כוסות לנטילת ידיים וכיסוי סקוץ' למפסקי חשמל עם ציורי רבנים (כולל עובדיה יוסף). הטליתות נמכרות לפי מידות, ויש גם "טליתות קטנים".

 

"טליתות קטנים הן עבור ילדים שרוצים לחקות את האבא", אומר ליפש. "מחיר של טלית כזאת עולה בין 30 ל-40 שקל. היום יש גם טליתות שחורות, סגולות ובשבעת צבעי הקשת".

 

כמה עולה שקית לסידור וטלית?

 

"רוב השנים הן היו מקטיפה ובאו עם עיטור ירושלים או שבעת המינים. לאחרונה החלו גם לייצרן מעור או מבדים דמויי עור, והן נראות כמזוודות. הסט הבסיסי עולה 110-30 שקל. סט מקטיפה או מעור עולה 400 ל-500 שקל".

 

כיפה של חילונים מקבלים בחינם

בניגוד לטליתות, כיפות הן פריט שבנות נהגו לסרוג בעבר לבני זוגן. גם היום המנהג הזה קיים אבל רווח הרבה פחות, בעיקר מאז שייצור הכיפות עבר לסין.


 

"לפני 10 שנים, כיפה עלתה 150 שקל", אומר ליפש. "כיום רובן מיוצרות בסין ומחירה ירד פלאים ל-8-10 שקלים. פעם, משחק של מכבי תל אביב בכדורסל בחו"ל יצא בתקופת ליל הסדר, אז הם דאגו להביא כיפות לאוהדים עם הסמל של מכבי. גם הן כבר מיוצרות בסין".

 

כמה עולה כיפה יקרה?

 

"כיפות מקטיפה בעבודת יד עולות 40 שקל. יש להן אין סוף סוגי בדים ועיטורין. בירושלים יש חנות שנקראת 'כיפה' ויש בה יותר מאלף דגמים שונים". 

 

ומאיפה הכיפה המבריקה הזאת שהחילונים משתמשים בה, שעומדת על הראש כמו מגדל ?

 

"הכיפה הזאת נראית ככה כי רוב הזמן היא מקופלת בכיס ונשלפת רק ברגעי הצורך. אדם דתי הולך כל הזמן עם הכיפה על הראש ולכן היא לא נראית ככה.

 

"הן גם בדרך כלל לבנות, ועשויות מבד אחר כי הן מיוצרות לשמחות. מזמינים 100 או יותר כיפות כאלה כך שמחירן מזערי, ומחלקים אותן. אני מנחש שלאבא שלך יש אחת כזאת, כמזכרת מחתונות".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: Index Open
הודות לסין, המחיר ירד. כיפה
צילום: Index Open
בדיקה כל 3.5 שנים
צילום: מירב קריסטל
מומלצים