שתף קטע נבחר

מחזות של מוטי לרנר יוצאים בספר

אחרי שנים בהן מוצגים מחזותיו של מוטי לרנר בעיקר מחוץ לתחומי ישראל, יוצא בימים אלה "שבעה מחזות" - אסופת מחזות, שמרביתם אינם מוכרים לקהל הישראלי

לא בכל יום משיק עולם הספר העברי אסופת מחזות של יוצר מקומי. למעשה מעט מדי פעמים זה קרה בעבר, וכעת, עם צאתו לאור של "שבעה מחזות" מאת מוטי לרנר, מדובר בחגיגה מקומית, אשר בעקבותיה יש לקוות כי יהיו מי שירימו את הכפפה ויהפכו אותה למסורת שתעשיר את ארון הספרים של עולם התיאטרון הישראלי.


"רצח יצחק". מעולם לא עלה על הבמה בישראל (צילום: Richard Anderson) 

 

מחזותיו של לרנר: "קסטנר", "חבלי משיח" ו"פולארד", שהציגו על בשנות ה-80 וה-90, הובילו דיון ציבורי נרחב בנושאי הליבה של ההוויה הישראלית, החל מהשואה, דרך ההתנחלויות והאתוס המוסרי של החברה בישראל, ועד יחסי ישראל עם יהודי התפוצות.

 

בספר החדש, שרואה אור בהוצאה משותפת של החוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב והוצאת 'ספרא' של האיגוד הכללי של הסופרים בישראל, נכללו המחזות "מלכות חולפת", "רצח יצחק", "בחשכה", "בסוף הלילה", "ההודאה", "אהבה קשה" ו"בנדיקטוס".

 

מרבית המחזות, שמבקשים לפענח במישרין ובעקיפין את מציאות החיים בישראל, מעולם לא הוצגו על הבמה בארץ. הסבר לכך מוצא פרופ' גד קינר במה שהוא מגדיר כהתכנסותו של התיאטרון הישראלי בתוך הקונצנזוס הפוליטי. "עם התכנסות זו התמעטו הבכורות למחזותיו של מוטי לרנר על במות הארץ, אך התרבו מחוצה לה", כותב קינר בספר שאותו ערך פרופ' שמעון לוי.

 

בהקדמה לספר כותב המחזאי עצמו: "התיאטרון חייב להיות תמיד מעבדה לבחינת מרכיביה השונים של המציאות – לא המציאות המיידית הנשקפת אלינו מהחצר האחורית או מבעד למסכי הטלוויזיה. התיאטרון חייב לבחון את המציאות שמתחת למציאות המיידית הזאת. את המציאות הנסתרת, זו שאינה ששה לגלות את עצמה למתבונן בה, את המציאות הפנימית הקשה, המאיימת, הבלתי נשלטת, המזינה את פעולותיהם של בני האדם".

 

לדברים אלה מגיב פרופ' קינר, שמדגיש כי בכל אחד ואחד מהמחזות הכלולים בקובץ באה לידי ביטוי האמונה

החזקה ביכולתו של התיאטרון להשפיע על המציאות באמצעות שינוי המודעות של הצופה. "התיאטרון של לרנר הוא המשך המאבק החברתי והפוליטי באמצעים אחרים", הוא כותב ומוסיף, "בתקופה של הפרטה, ציניות ואינדיבידואליזם, נותר לרנר נאמן לקביעה הדוחה את התפיסה לפיה קיימת אמנות 'טהורה' או אמנות לשם אמנות".

 

ביום ו', 30 באוקטובר, יארח אולם קפה תיאטרון הקאמרי השקה רשמית של הספר בנוכחות המחזאי. באירוע ישתתפו עודד קוטלר, סנדרה שדה, דרור קרן ויוסי קאנץ שיקריאו קטעים מתוך המחזות. כמו כן, ייערך דיון בהנחיית פרופ' שמעון לוי, בו ייקחו חלק גם מנהלו האמנותי של תיאטרון הקאמרי, הבמאי עמרי ניצן, פרופ' נורית יערי מהחוג לתיאטרון באוניברסיטת תל אביב ומוטי לרנר.

 

לכל כתבות המדור לחצו כאן

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לאתר ההטבות
מומלצים