שתף קטע נבחר

המשטרה בכנסת: תנו סמכות לעצור ילדים ששותים

נציג המשטרה אמר בדיון בבעיית האלכוהול בוועדה לזכויות הילד: "אני יכול רק להזמין הורים של ילד שהתפרע, דרושה סמכות להחרים שתייה אם יש רק ריח"

מה עושים נגד תופעת האלכוהול בקרב בני הנוער? זו השאלה שבה דנו היום (ג') בוועדה לזכויות הילד בכנסת. נציג המשטרה הסביר שהשוטרים מתקשים לטפל באופן מלא בבעיה, מכיוון שחסרות להם סמכויות. "אנחנו מבקשים סמכות מנהלתית להחרים שתייה", אמר ניצב-משנה אלון גרוסמן.

 

נצ"מ גרוסמן, האחראי על חקירות נוער, הדגיש שדרושה סמכות במקרים בהם "מספיק שיש ריח (של אלכוהול), ולהפסיק את אותו ילד בן 12". לדבריו, "כל מה שאני יכול לעשות זה להזמין את הוריו של אותו ילד לתחנת משטרה, רק אם הוא מתפרע.

 בכל סוף שבוע נעצרים כך עשרות בני נוער. אם פעם הייתי צריך להחזיק את ההורה שלא יתן סטירה לילד, היום ההורים רגילים וצריך להחזיק אותם שלא יתנו סטירה לשוטר על זה שהעיר אותו".

 

לדבריו, "אנחנו לא רוצים להילחם אלא לעזור. הפעילות זה נגד אותם מקומות שמוכרים לנערים - מדובר על עשרות עד מאות בעלי פיצוציות. קצין משטרה יכול לסגור לחודש, אנחנו תופסים מאות בקבוקים מזויפים, כך שזה מסוכן מבחינה בריאותית". בנוסף, לדבריו, שוטרים מרצים על סכנות האלכוהול בבתי הספר.


הדיון היום. אולי לראשי הערים הפתרונים? (צילום: גיל יוחנן)

 

כדי להמחיש את הבעיה, הזמין ארגון ההורים הארצי נערים לדיון. רן, נער בן 17, סיפר: "אין לי ולחברים שלי מה לעשות בערבי שישי. אם היו עוד פעילויות שהיו יכולות לגוון לנו בערב, זה היה עוזר".

  

קשה לנגמלים - האלכוהול בכל מקום

פנחס, בן 20, אמר ש"כבר שנה ויומיים הוא נקי מאלכוהול וסמים". הוא סיפר שנולד בברוקלין שבניו יורק בבית דתי, ילד חמישי להוריו. "לא היה להם כל-כך זמן בשבילי, אז משעמום התחלתי לשתות כבר בגיל 11. זה התחיל בימי שישי בבית הכנסת ועם הזמן שתיתי יותר.

 

"התחלתי ללכת מכות וסולקתי מבית הספר, גם בבית הספר אחר לא הסתדרתי. בגיל 14 החלטתי לעלות לבד לארץ כדי להתחיל את החיים מחדש. אחרי כמה ימים שהיתי בארץ, היה לי מאוד קשה לבד אז בשבת הראשונה כבר נסעתי לירושלים לחברים ושתינו אלהוכול".

 

פנחס סיפר, כי עם הזמן עבר גם להשתמש בסמים ונעצר על ידי המשטרה. "אלכוהול זה רק התחלה, וזה הרס הכל. רציתי להתגייס, אבל בגלל שיש משפט לא יכולתי. אבל אני שמח שהמשטרה עצרה אותי, כך נגמלתי. אני כבר שנה לא שותה, אבל זה מאוד קשה לי. בכל חנות שאני נכנס אפשר לקנות אלכוהול וכך זה גם לנערים אחרים".

 

דוד, בעל פיצוציה ירושלמית שהשתתף בדיון, אמר כי הוא מכיר מהשטח את הבעיה שצעירים קונים אלכוהול עבור הקטינים. לאחרונה אושרה בקריאה טרטומית הצעת חוק שקובעת עונש מאסר למי שיעשה זאת. "אני אישית לא מוכר סיגריות ואלכוהול לילדים ובני נוער, זה רצח מבחינתי", אמר דוד.

 על דרישתו של ראש הממשלה, לאסור מכירת משקאות חריפים בפיצוציות, הוא ציין ש"זה לא ימוטט את העסק, אבל בהחלט יזיק".

 

ח"כ זאב בילסקי, ראש העיר רעננה לשעבר, אמר בדיון כי ראשי ערים הם אלו שאמורים להיות מעורבים בבעית האלכוהול, והציע להזמין ראשי ערים לדיון.

 

מנכ"ל הרשות הלאומית למלחמה בסמים, יאיר גלר, הזכיר ש"אין סגירה הרמטית וחוקי יובש. עד גיל 18 היינו ממליצים לא לשתות בכלל, מעל גיל 18 המסר צריך להיות של שתיה אחראית". לדבריו, "אוווירה ציבורית מאוד מתירנית וליברלית, הילדים מסתובבים עם כסף, אלכוהול חוקי ונגיש וכאן צריכים לעשות שינוי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"אין מה לעשות ביום שישי", סיפר נער בדיון
צילום: גיל יוחנן
ח"כ דני דנון, יו"ר הוועדה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים